Prințul Philip, Duce de Edinburgh, pictor și designer

Punct de referință al familiei regale britanice, plecat dintre noi în urmă cu câteva zile, la vârsta de 99 de ani, Prințul Philip era – puțini știu – și pictor: printre subiectele sale preferate se află, desigur, soția sa, Regina Elisabeta a II-a Angliei.

Philip de Edinburgh, prințul consort al reginei Elisabeta a II-a a Angliei, i-a fost alături Reginei sale timp de 73 de ani. Bolnav de ceva timp, el dispăruse din viața publică din cauza complicațiilor cauzate de o infecție (nu din cauza virusului Covid).

Vestea plecării sale a fost dată de Regină, prin intermediul unui comunicat de presă emis de Palatul Buckingham: „Cu profundă tristeţe, Majestatea Sa, Regina, a anunţat moartea iubitului ei soţ, Alteţa Sa regală Prinţul Philip, Duce de Edinburgh. Alteţa Sa regală a decedat în pace în această dimineaţă, la Castelul Windsor. Alte anunţuri vor fi făcute la timpul potrivit. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume care deplâng dispariţia sa.”

Desigur, nu puteau lipsi cuvintele de condoleanțe din partea primului ministru Boris Johnson: „Ne vom aminti de Ducele de Edinburgh pentru susținerea sa constantă acordată națiunii și Majestății sale, Regina. Ca naţiune şi regat, salutăm activitatea extraordinară a Prinţului Philip, Duce de Edinburgh, un soţ devotat cuplului său, un tată și un bunic iubitor.”

Despre Prințul Philip se poate spune că a fost cu adevărat un pilon al Familiei Regale, atât în ceea ce privește dinamica familial a acesteia, cât și în politica pe care Casa Regală britanică a dus-o de-a lungul anilor. Alături de Elisabeta a II-a, Prințul Philip a trecut prin bucurii și tristeți timp de peste o jumătate de secol, confruntându-se cu numeroase momente de încercare prin care monarhia a trecut, așa cum a fost și moartea Prințesei Diana.

Rolul său de tată, de bunic și de om al instituțiilor britanice este fundamental. Cu siguranță, însă, nu toată lumea știe că Ducele, născut în Corfu, în 1921, a fost, totodată, pictor și designer, precum și un puternic susținător al cauzei ecologice.

Arta Prințului Philip, Duce de Edinburgh

Pasionat de artă și colecționar redutabil, Prințul Philip a fost, de asemenea, pictor timp de ani de zile, creând uleiuri pe pânză ce tratau teme diverse, inclusiv peisajele moșiilor regale, care se caracterizează prin culori pastelate și margini line.

Una dintre cele mai faimoase picturi ale sale este, fără îndoială, Majestatea Sa, Regina, la micul dejun, o lucrare datată 1965, păstrată la Castelul Windsor: în centrul tabloului este Elisabeta a II-a, imortalizată în timpul micului dejun.
Regina citește ziarul, în fața unei mese. O scenă intimă, pe care Prințul a reușit să o reproducă cu simplitate și delicatețe, în ciuda splendorii mediului în care este cufundată Regina.

Creativitatea Prințului a fost exprimată și în domeniul designului: în anii 1950, el a proiectat interioarele Royal Yatch Britannia, precum și desenele unor monede și bijuterii pentru soția sa, inclusiv design-ul unei brățări de aur încrustate cu pietre prețioase, cu ocazia celei de-a cincea aniversări a nunții lor. Brățara este caracterizată prin prezența inițialelor E și P, împletite.

Prințul Philip a proiectat, de asemenea, vitraliile capelei private a castelului Windsor, distruse, din păcate, în incendiul din 1992.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

5 Comentarii

  1. A depasit in talent un Picasso,un Dali,dar nu se spune,sa nu apara discutii

  2. rasa reptilienilor se „lipesc” numai de „elite”. vampirii de „sange tanar” (plasma si adrenochrome) care controleaza omenirea de mii de ani. o „conspiratie” care devine pe zi ce trece realitate.

  3. Bucharest 4/17/2021 , SINCERE CONDOLENCES ! Neagu Mircea 57 Years , Born in 29 April 1963 in Bucharest .

  4. Un om care a trait minunat pe acest pamant,nu a muncit,doar a pictat de placere,pentruca de muncit au muncit englezii si cei din coloniile englezesti.Daca muncea intr-o cariera,intr-o multinationala,daca statea cu grija zilei de maine,daca nu avea la indemana servicii medicale si medicamente de top,poate nu ar fi trait.Daca il bagau la un ATI de la noi,cu nozocomiale ar mai fi apucat 99 de ani?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.