Modificare pozitivă a ratingului României

Agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat îmbunătățirea perspectivei de la „negativ” la „stabil” aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României.

Este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenție din noiembrie 2013.

De asemenea, agenția a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută.

Standard & Poor’s a precizat că perspectiva stabilă arată credibilitatea măsurilor de consolidare fiscală promovate de Guvern și anticipează că finanțele publice și poziția externă a României se vor stabiliza în următorii doi ani.

„Agenția apreciază ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar și deficitul de cont curent) încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliență), precum și de programul de reforme asumate de către Guvern pentru relansarea creșterii economice. Totodată, reconfirmarea ratingului suveran este susținută și de accesul robust al României la finanțarea de pe piețele internaționale de capital”, anunță sursa citată.

„Decizia Standard & Poor’s reprezintă o dovadă a recunoașterii internaționale a eforturilor României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară și confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru țara noastră și așteptate de către partenerii noștri externi. Remarcăm de asemenea estimările pozitive ale agenției referitoare la potențialul de creștere economică a României pe termen mediu ”, a declarat ministrul finanțelor, Alexandru Nazare.

Potrivit agenției, reformele planificate de actualul Guvern ar asigura crearea unui cadru fiscal mai robust, limitând riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscală, ceea ce va conduce la acțiuni de îmbunătățire a ratingului suveran al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Doar ce au fost dati afara cei doi natangi plusisti si gata, economia Romaniei si-a revenit !

  2. Sula si Prefectura.
    In fiecare an la jumatatea lunilor aprilie si decembrie se anunta ratingul de tara.
    Daca mai ramaneau pesedacii un an la guvernare astazi eram pe mana FMI cu taieri de salarii 25-30% si TVA 25%.

  3. Sa fim seriosi, cu creionul pe gartie sau online, oricine poate sa modifice orice! Si cum propaganda mincinosa cu aberatii verbal si in scris este in crestere, credeti in ce vreti, cetateni.

  4. Sărăcie peneleprista = creste ratingul. Normal, dacă primesc fonduri pe care altii nu le-au primit…

  5. Important este ca SUA s-a abonat sine die, pentru evaluari favorabile, la aceste agentii, desi de facto a aruncat teoria economica liberala la gunoi de ani de zile…

  6. Teoria neo-liberală de tip globalist și neo-colonial, în care dai toate resursele și activele de producție pe tavă „investitorilor” de afară, aplicată sistematic în România după 1989 ne-a dus la ratinguri nefavorabile de țară, la sărăcie generalizată, subdezvoltare și la cea mai mare raată de depopulare din lume după Siria, unde este război civil de peste un deceniu, precum și la pierderi economice incalculabile. Acum, încercăm parcă, cu o imensă timiditate, să nu cumva să ne dea cineva cu nuiaua peste degețele, o cotire spre un social-liberalism brătienist de tipul „prin noi înșine”. Vreau să văd, totuși, ce face Romgaz în Marea Negră și perlele economice de stat cum rămân la stat, adică la noi toți și voi începe să cred tot mai mult în această idee, că se schimbă abordarea și la București, și că am început să ne deșteptăm și noi. De asemenea, cred că renuțarea totală la ideile naționale de dezvoltare ale ceaușismului a fost o MARE, MARE EROARE și ar trebui de urgență reevaluată. Mi se pare că suntem acum la o răscruce de drumuri: fie ne ducem spre un capitalism de tip Guatemala, Ecuador și Gambia, fire spre modelul polonez, maghiar și ceh.

  7. … vocea marilor baroni ai finanțelor mondiale și rechini ai creditării își premiază vechilul de pe moșie, sluga care le garantează adâncirea țării în sclavia datoriei externe. Doar că e ca și cum pe dependentul de stupefiante l-ai bate pe umăr, încurajator, asigurându-l că totul e spre bine. Că interesatul, oricum un becisnic fanfaron, se bate cu cărămida-n piept pentru asta nici nu-i așa de surprinzător. Ce e lamentabil în schimb e că mulți dintre noi, nu doar țuțerii, trompetele și politrucii, ci și simpli cetățeni prostiți ori derutați îi vor ține isonul.

  8. Acest rating se acorda pe criterii politice, in primul rand, si abia apoi economice. Gradul de obedienta fata de structurile financiar-politice mondiale este direct proportional cu cresterea ratingului.
    Ca sa ai „rating bun” trebuie sa: implementezi ideologia de gen si LGBTQXWYZ (conformare pe planul masurilor sociale); sa te imprumuti constiincios la dobanzi cat mai mari, amanetand viitorul tarii; sa votezi la ONU orice rezolutie propusa de „sefi”, chiar daca e impotriva interesului national; sa cooperezi pe plan militar la orice aventura a imperiului, fara sa cracnesti, etc.
    Ratingul foloseste practic doar la stabilirea dobanzilor la care te imprumuti. Economia reala are putin de-a face cu asa-zisele calcule ale lui Standard& Saracu’s.
    Iar cand se ingroasa gluma si ajungi in situatia Greciei, oricum te lasa din brate toti „binevoitorii”. Pentru ca dupa ce maurul si-a facut treaba…

  9. CUM PUTEM SĂ AVEM UN RATING POZITIV CÎND GUVERNUL CÎȚU S-A ÎMPRUMUTAT CEL MAI MULT DINTRE TOATE GUVERNELE ROMÂNIEI IAR TOATĂ ECONOMIA ESTE LA PĂMÂNT DIN CAUZA ACESTEI BOLI COVID? E LA MINTEA COCOȘULUI CĂ E O MARE MINCIUNĂ ȘI MANIPULARE. NUMAI TÎMPIȚII POT SĂ CREADĂ CĂ ROMÂNIA STĂ CEL MAI BINE DE LA REVOLUȚIE PÎNĂ ACUM.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.