Oficial de la Finanțe Despre ratingul țării

bani-moneda-romania-inflatie

Șeful Trezoreriei din Ministerul Finanțelor, Ștefan Nanu, susține că o îmbunătățire a poziției bugetare pentru următorii 2-3 ani ar putea conduce la o revizuire în sus a ratingului țării. El afirmă că unul dintre principalele motive care țin ratingul României la un nivel scăzut este lipsa consolidării fiscale, adică lipsa de progrese în acest sens.

„Există matrici utilizate de agențiile de rating care indică faptul că România ar trebui să aibă un rating mai bun. De exemplu, în raportul recent al Fitch, conform matricei lor de indicatori, ratingul României ar fi trebuit să fie mai ridicat”, a declarat Nanu, subliniind că decizia de acordare a unui anumit rating se bazează pe analize detaliate și că țara rămâne la cel mai scăzut nivel al ratingului investițional.

El consideră că o îmbunătățire a situației fiscale pe termen mediu ar putea conduce la o revizuire în sus a ratingului.

„Un rating mai bun ar implica costuri mai mici imediat. Este esențial să existe consecvență în abordarea fiscală. Lipsa de consecvență în politica fiscală a României a fost penalizată de agențiile de rating în decursul anilor. Acestea analizează evoluția pe termen lung. Dacă există o îmbunătățire consecventă a situației fiscale, acest lucru se va reflecta în mod pozitiv în ratingul acordat”, a explicat Nanu în cadrul unei conferințe organizate de Ziarul Financiar.

Referitor la emisiunea de obligațiuni Samurai planificată de România, Nanu a subliniat că este un demers strategic de diversificare a sursei de finanțare.

„Ne dorim să ne extindem pe această piață. Am observat rezultate foarte bune pentru alte țări care au emis obligațiuni Samurai, cum ar fi Polonia. Aceasta a efectuat emisiuni frecvente și acum are investitori japonezi care dețin astfel de obligațiuni în moneda națională, zlotul”, a adăugat Nanu.

El a explicat că atunci când un investitor cumpără obligațiuni în moneda sa locală, riscul valutar este eliminat, dar rămâne riscul de credit.

„Acest lucru îl face mai familiar cu emitenții și îi oferă mai multă încredere în a cumpăra obligațiuni emise într-o altă monedă, cum ar fi euro, dolarul sau chiar leul”, a continuat șeful Trezoreriei. Conform declarațiilor sale, mulți investitori globali cumpără în prezent active pe piața internă a României.

„26% din totalul emisiunilor noastre interne sunt deținute de investitori străini. Printre aceștia se numără investitori americani, europeni, din Orientul Mijlociu și Asia, însă mai puțini din Japonia”, a mai precizat Nanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.