Problema articolului privind interceptările, falsă şi invocată artificial

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine, referitor la art. 140 din noul Cod de procedura penala, ca problema privind obligativitatea anchetatorilor de aduce la cunostinta existenta unor masuri de interceptare, odata cu inceperea urmaririi penale, este una „falsa” si „invocata artificial”.

„Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) isi exprima ingrijorarea pentru interpretarile prezentate in spatiul public, pe langa lege, de catre unii reprezentanti ai sistemului judiciar, privind continutul art. 140 din Noul Cod de procedura penala. Astfel, problema invocata artificial, referitoare la obligativitatea organelor de urmarire penala de a aduce la cunostinta existenta unor masuri de interceptare, odata cu inceperea urmaririi penale, este una falsa”, se arata intr-un comunicat remis de Asociatia Magistratilor.

„Niciun text din noul cod nu obliga organele de urmarire penala sa aduca la cunostinta invinuitului probele pe care le administreaza in scopul dovedirii invinuirii sale decat la terminarea urmaririi penale”, se mai arata in document.

Potrivit AMR, art. 140 din noul Cod de procedura penala este in stransa concordanta cu prevederile art. 6 alin. (3) pct. a) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dar si cu Decizia nr. 962/2009 a Curtii Constitutionale, decizie ce retine, printre altele, faptul ca, urmarirea penala poate a fi inceputa, atat „in rem”, cat si „in personam”.

„Asociatia Magistratilor din Romania spera ca doar emotia majora a intrarii in vigoare a noilor dispozitii in materie penala este cauza interpretarilor eronate, regretabile si distorsionate ale continutului legal”, se mai afirma in comunicat.

AMR mai spune că este „inexplicabila ingrijiorarea organelor de ancheta privind posibila compromitere a activitatii lor de cercetare in materie penala in conditiile in care metodele speciale de supraveghere intr-un proces penal nu trebuiesc absolutizate, fiind necesar a fi coroborate cu alte probe”.

„De asemenea, in mod cu totul surprinzator nu au fost mentionate, pentru o abordare deplina a problemei ‘interceptarilor’, si existenta dispozitiilor art. 141 din Noul Cod de procedura penala care reglementeaza situatia cazurilor urgente, ce nu suporta amanare, a imprejurarilor in care organele de urmarire penala au posibilitatea de a proceda direct la autorizarea interceptarilor pe o perioada de cel mult 48 de ore, cu obligatia ulterioara de a se adresa in termen de cel mult 24 de ore de la expirarea masurii judecatorului de drepturi si libertati pentru confirmarea acesteia”, se mai arată în document.

Ce spune controversatul articolul 140

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul Cod de procedura penala, „supravegherea tehnica poate fi dispusa in cursul urmaririi penale, pe o durata de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.

Cele două Coduri, Penal şi de Procedura penala, care au intrat în vigoare la 1 februarie, au generat reacţii contradictorii.

Reglementarea privind interceptările a fost extrem de criticată, unul dintre motive invocate fiind acela că nu le-ar mai da procurorilor posibilitatea să asculte telefoanele persoanelor suspecte, fără ca acestea din urma sa fie înştiinţate.

Ministrul justiţiei declara vineri că vor exista modificiări la legile penale, dar că acestea nu vizează și controversatul articol 140, cel referitor la regimul interceptărilor. În proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul ministerului au apărut însă aceste modificări, potrivit cărora interceptările pot fi dispuse fără a fi începută urmărirea penală împotriva unei anumite persoane, urmărirea fiind începută in rem (faţă de faptă).

Preşedintele Traian Băsescu l-a somat joi pe premierul Victor Ponta să facă modificări la legile penale.

„Dacă premierul nu își asumă emiterea unei ordonanțe de urgență, este emblema corupției. Devine scutul oamenilor corupți”, spunea președintele Băsescu.

Ministrul Justiţiei a declarat vineri că vor exista modificiări la legile penale, dar că acestea nu vizează și art. 140, în legătură cu care procurorii au avertizat că îi obligă să anunţe persoanele vizate de interceptări că sunt urmăriţi.

Și premierul preciza vineri că articolul privind interceptările nu face obiectul unor modificări.

„Nu e niciun fel de problemă, în baza codurilor actuale s-a introdus acea prevedere să se facă interceptările după ce începe urmărirea penală, cum a dispus CCR într-o propunere din 2009”, a spus Ponta.

Propunerile de modificare a Codului Penal , care vor fi aprobate miercuri, au fost publicate, sâmbătă, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

„Decizia va fi luată de Guvern, dacă soluția va fi ordonanța de urgență, dacă va fi proiect de lege. Ambele soluții. De altfel, propunem pentru miercuri Guvernului un pachet de acte normative”, a spus Robert Cazanciuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.