Problema despre care niciun guvernant nu vorbește

Randamentul titlurilor de stat cu maturitate la 10 ani a crescut de la începutul lui 2017 și până acum, sărind de 4%, în timp ce țări precum Ungaria sau Polonia au cunoscut o scădere, deși în ianuarie toate cele trei statu au pornit cam de la același nivel. Asta înseamnă că țara care se confruntă un un salt al randamentuoui va trebui să își plătească mai mult creditorii. România devine în acest fel mult mai riscantă ca Ungaria și Polonia iar deciziile de investiții ale companiilor din întreaga lume vor ține cont de această stare de fapt. În felul acesta, țara noastră se va vedea văduvită de o componentă serioasă în formarea PIB-ului, adica acea care contribuie la bunăstare. În ultimii cinci ani, randamentele titlurilor de stat din România, Polonia și Ungaria au evoluat umăr la umăr, astfel încât investitorii au ținut cont și de alte aspecte pentru a se hotărî unde vor merge cu banii. Din ianuarie, însă, o serie de decizii politice luate la București au bulversat această situație. OUG13, programul nerealist de mărire a salariilor și pensiilor, amenințările cu desființarea Pilonului II de pensii, introducerea TVA defalcată de la 1 octombrie pentru cine vrea și de a 1 ianuarie 2018 obligatorie pentru toată lumea, măsură unică în toată Europa, criza de venituri care duce la reintroducerea supraaccizei la carburanți creșterea economică exclusiv pe seama consumului, cu o componentă masivă de import, sunt câteva din cauzele care au făcut ca România să piardă contactul cu celelate două state.

De atfel, investiţiile străine directe (ISD) au scăzut cu 17,22% în primele şapte luni din acest an față de aceeași perioadă din 2016, până la 2,369 miliarde de euro, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR). „Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 2,369 miliarde de euro (comparativ cu 2,862 miliarde de euro în perioada ianuarie — iulie 2016), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,436 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 67 milioane euro”, spune un comunicat BNR. Totodată, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3.631 milioane euro, în creștere cu 63,1% față de perioada ianuarie – iulie 2016. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate a crescut în primul semestru din acest an cu 9,34%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, la 2.938 unități, reiese din datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 2.948 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de peste 18,1 milioane dolari, în scădere cu 7,72% comparativ cu ianuarie — iunie 2016.

România a înregistrat, în 2016, cel mai slab an din ultimii 18 ani în privința firmelor cu capital străin nou înființate. Astfel, anul trecut au fost înființate 5.348 de astfel de firme, în scădere de la 5.831 unități, în 2015. După 1991, cele mai multe societăți au fost înființate în anul 2007, când au fost înregistrate peste 15.000 de astfel de firme. La polul opus, cele mai puține au fost în anul 1995, respectiv 3.400.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.