Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că un număr de 93 de instalatori au depus solicitare de validare pentru Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, în cadrul noii sesiuni.
El şi-a exprimat speranţa că va fi validat un număr cât mai mare de solicitări. Ministrul a mai precizat că sesiunea de validare, deschisă în urmă cu o săptămână, s-a închis miercuri.
„Astăzi s-a închis sesiunea de validare a instalatorilor. (…) Au depus solicitare de validare un număr de 93 de instalatori. Bănuiesc că unii dintre ei au fost respinşi în prima fază a sesiunii de validare, alţii nu au depus o astfel de solicitare. Urmează foarte repede să evaluăm cele 93 de solicitări şi să validăm, sper eu, un număr cât mai mare din aceştia, pentru a nu mai avea probleme în viitor”, a spus ministrul, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
El a menţionat că ministerul a hotărât deschiderea unei noi sesiuni de validare, în speranţa că societatea comercială care „a blocat” acest program va renunţa la judecată.
„Acest lucru s-a întâmplat, aşa cum am anunţat în spaţiul public. Atât la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi la Curtea de Apel Oradea au fost trimise cereri de renunţare la judecată, motiv pentru care aştept cu nerăbdare ca cele două instanţe să ia act de această cerere şi să constate că litigiul între societatea reclamantă şi Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului de Mediu, a rămas fără obiect. (…) Am anunţat şi ministrul Justiţiei despre această solicitare. Speranţa mea este că acei 90.000 de români, mai corect, cele 90.000 de familii care aşteaptă deblocarea acestui program să se poată bucura cât mai repede de panouri fotovoltaice şi să le vadă instalate pe acoperiş”, a spus Fechet.
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat, în data de 26 septembrie, suspendarea programului „Casa Verde Fotovoltaice”, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de către unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie.
Bugetul alocat sesiunii din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru care au fost validaţi 515 instalatori, este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei unităţilor de cult.
Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.
Suspendati odată programul „Casa Verde Fotovoltaice” ! M-am săturat să plătesc și pentru ăsta și pentru rabla electrice. Cine vrea, să marce banul lui!
Ti-am mai spus ca aia sunt bani europeni.
Vezi ca cei 90 000 de romani o sa ia bani, la Sfantul Așteaptă și ramai tu pe margine!
Cat despre nenea de la Fondul Mediu, ne dovedește zilnic ca pune bete în roate la romanii amărâți și avizează pe banda parcuri fotovoltaice pentru investitorii strategici.
Chiar ieri citeam de niște austrieci…
Nenea, romanii blochează Sistemul Energetic da aia cu tarlale întregi de teren arabil, nuu?
Programul „Casa verde până se usucă” daca nu e deja uscat după atâta putreziciune politica.
Nu este clar cat la % plateete cel inscris in programul asta.
Dupa cum stim, tot ce face guvernul este pentru el, gasca politica si ..tradare, in niciun caz pentru populatia saraca.
Cei saraci nu au nicio sansa, ca de obicei.
Programul „sa avem curent cand bate vantul sau Soarele”, maxim jumatate de an, la Campina, doar. Sau in pustia Dobroge.
sunt invidioși pe alții, alții așteaptă cu degetul în gura și guvernul face mișto de toți.
Ca si la pensionari, va dam dar de la anul!
Iar preturile s-au dublat de acum 12 luni!!!