Prohodul DNA și complotul lui Kovesi

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi (S) si procurorul Florentina Mirica sosesc, miercuri 5 Aprilie 2017, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii unde, Florentina Mirica, procuror DNA, este judecata de Sectia procurori penru abateri disciplinare. ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO

Din discuția înregistrată și dată publicității dintre procurorul șef al DNA, Anca Jurma, și fostul procuror șef al Serviciului de combatere a corupției din justiție, Florentina Mirică, rezultă că DNA se află în stare de agonie după un deceniu și jumătate de la nașterea sa. Discuția dintre Jurma și Mirică a avut loc în sediul DNA în data de 29 octombrie 2018, după mai bine de trei luni de la preluarea de către prima dintre acestea a șefiei interimare a DNA.

Jurma scapă turma

Afirmațiile făcute de Anca Jurma și Florentina Mirică reliefează o stare generală de demobilizare și de degringoladă în interiorul DNA până la cele mai înalte nivele. Șefa interimară a DNA folosește expresiile „deprimant” și „cooperativa munca în zadar” referitor la situația actuală din instituție, plângându-se că nu mai vin denunțători la DNA și persiflându-și subalternii pe care-i etichetează drept „o armată de bărbați” care se comportă „ca șoarecii”. Anca Jurma reiterează sugestiv o discuție pe care a auzit-o într-un restaurant între doi indivizi care făceau afaceri cu primăria, pe care a expus-o într-o ședință cu subalternii: „Stai liniștit că DNA-ul a murit, procurorul general e în evaluare, pe ăștia au căzut controalele, Dumbravă de la SRI s-a dus, deci nu mai e nicio problemă!”.

Florentina Mirică îi ține isonul relevând că a fost o experiență deprimantă în toate domeniile în care au fost făcute dosare, sens în care exemplifică cu vămile, unde s-a furat la fel și s-a făcut șpagă la fel ca înainte, după acțiunile DNA. Mirică semnalează că procurorii nu mai vor să facă dosare noi, nu mai vor să-și asume niciun risc, urmărind doar să scadă stocul cu clasări și să nu facă anchetă. Aceasta vorbește de „o bârfotecă perpetuă” în instituție, reiterând faptul că „nimeni nu pune osul la treabă”. Mirică conchide că în acest moment nu vede nicio soluție, devoalând că la ora actuală „nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție” și opinând că „cineva ar trebui să-și asume răspunderea și să facă măcar un dosar bun”.

Este de remarcat că șefa interimară a DNA recunoaște că „au existat procurori slabi, care nu au gândit probabil cu creierul lor, au crezut că fac pe plac cuiva” și folosește epitetul „loaze” la adresa unor subalterni. Anca Jurma își exprimă neîncrederea și față de adjuncții DNA, pe care îi vede „disperați”. Florentina Mirică plusează că aceștia au venit la ea cu „probleme de grădiniță”. Mirică este chiar caustică la adresa primului adjunct al procurorului șef al DNA, Călin Nistor, despre care afirmă că „nu e cazul să se umfle atâta” că a fost cel mai drept și cel mai corect, și cu procurorul șef-adjunct al Secției a-I-a de combatere a corupției, Dănuț Volintiru, despre care afirmă că „are două fețe” și „n-are verticalitate”. Jurma adaugă că și șeful Secției a-II-a de combatere a infracțiunilor conexe, Marius Bulancea, este câteodată „atât de fixist pe opiniile lui, atât de direcționat”, încât îi este greu să vorbească cu acesta. Unde sunt procurorii „de elită” cu care epata fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, și ce s-a ales din sloganul „Noi suntem DNA!”.

Revocata și centrează și dă cu capul

Discuția dintre Anca Jurma și Florentina Mirică a fost dată publicității de site-ul g4media în data de 18 decembrie 2018. Cu o viteză care nu îl caracterizează, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a sesizat a doua zi Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să efectueze verificări cu privire la înregistrarea apărută în presă. După cum se știe, în acest serviciu a fost încadrată cu delegare, după revocarea din iunie 2018, fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, care a fost scăpată astfel de procurorul general Lazăr de rușinea de a se întoarce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. În opinia mea, Kovesi nu este străină nici de înregistrarea discuției dintre șefa interimară a DNA, Anca Jurma, și procuroarea Florentina Mirică, nici de publicarea acesteia în presă. Coincidența face că fosta Zeiță Anticorupție este în relații apropiate atât cu procuroarea Florentina Mirică, presupusa autoare a înregistrării, cât și cu patronul site-ului g4media, Dan Tapalagă.

Florentina Mirică a fost unul dintre procurorii anticorupție cei mai de încredere și cei mai apropiați ai fostei șefe a DNA, care a promovat-o în 2014 procuror șef al Serviciului de combatere a corupției din justiție, prin care a urmărit să aibă control asupra magistraților din România. Dovada cea mai concludentă a apropierii lor o constituie faptul că fosta șefă a DNA a însoțit-o la Consiliul Superior al Magistraturii pe Florentina Mirică când a fost cercetată disciplinar pentru deconspirarea principalului denunțător, care avea statut de martor amenințat și protejat, din dosarul DIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne), în care au fost inculpați inclusiv foștii miniștrii de interne Gabriel Oprea și Petre Tobă. Mirică a fost primul procuror care s-a înscris în iulie 2018 la concursul organizat pentru funcția de procuror șef al DNA, după revocarea lui Kovesi. Justițiara și curajoasa Mirică a provocat-o și a înregistrat-o pe șefa interimară a DNA la câteva zile după ce a rămas fără funcție, în urma constatării de către CSM a încetării delegării sale în funcția de procuror șef al Serviciului de combatere a corupției din justiție. Iar discuția apărută în presă după ce Mirică a solicitat și a obținut la finele lunii noiembrie 2018 transferul de la DNA la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, unde activase șase luni înainte de a fi promovată la DNA în 2011.

Dan Tapalagă este un amic mai vechi al Laurei Codruța Kovesi, din perioada în care acesta era purtător de cuvânt al fostului ministru de justiție Monica Macovei, care a propus-o pe Kovesi în funcția de procuror general al României. Kovesi a fost prietenă și colegă de an la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca cu actuala soție a lui Tapalagă, judecătoarea Monica Niculescu. Aceasta a devenit, în 2005, secretar general al Ministerului Justiției și șefă de cabinet al fostului ministru Monica Macovei, cu concursul președintelui de atunci al PD, Emil Boc, cu care a fost, de asemenea, colegă de an la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Aproape sigur că și Monica Niculescu a avut un rol în selecția și promovarea prietenei sale Codruța în funcția de procuror general al României în toamna anului 2006. În perioada următoare Dan Tapalagă și site-ul hotnews pe care îl conducea atunci au beneficiat de informații și documente în premieră și în exclusivitate de la Parchetul General, inclusiv de rechizitorii din dosare importante.

În aceste circumstanțe devine plauzibil scenariul că revocata Laura Codruța Kovesi a și centrat și a și dat cu capul în scandalul înregistrării și publicării discuției în care a fost implicată actuala șefă interimară a DNA. Adică, Kovesi a instigat-o pe prietena sa Mirică să o provoace și să o înregistreze pe Anca Jurma și tot ea i-a furnizat înregistrarea pentru publicare amicului Dan Tapalagă, jurnalistul care se credea cândva Bob Woodward și Carl Bernstein la un loc. Iar acum este posibil ca tot Kovesi că ancheteze circumstanțele în care a fost efectuată această înregistrare și aspectele rezultate din aceasta.

Cruce pentru lupta anticorupție

Care a fost scopul lui Kovesi nu este dificil de intuit. Aceasta a urmărit în primul rând compromiterea actualei șefe interimare a DNA și preluarea interimatului de către un procuror mai apropiat și mai devotat. Concomitent a urmărit o lovitură de imagine prin care să devoaleze opiniei publice starea deplorabilă în care a ajuns DNA după revocarea sa și să stârnească regrete pentru că a fost schimbată din funcție.

Numai că pentru starea muribundă în care a ajuns DNA principala vinovată este tocmai Laura Codruța Kovesi. Ea este unul din principalii ctitori ai Binomului SRI-DNA, prin care a aservit parchetul anticorupție principalului serviciu secret din România. Ea este coautor al protocoalelor încheiate cu SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție care au permis intruziunea ofițerilor SRI în anchetele procurorilor și în „câmpul tactic” din justiție. În mandatele sale de procuror șef al DNA denunțurile au devenit regina probelor. Ea este cea care a promovat și a protejat procurorii abuzivi, cu o pregătire și cu o experiență precară, cu deviații comportamentale serioase, ca Mircea Negulescu, Lucian Onea, Ciprian Man, Jean Uncheșelu, ș.a. Demobilizarea și degringolada au început să se manifeste în DNA în ultimii săi ani de șefie, după eliminarea SRI din ancheta penală prin decizia Curții Constituționale din iunie 2017 și după devoalarea protocoalelor secrete încheiate cu SRI.

În ultimii doi ani, fără „sprijinul de specialitate” al ofițerilor SRI, fără ajutorul controversaților generali Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, Kovesi and co nu au mai ieșit cu niciun dosar important de corupție, dovedindu-și micimea sau impotența profesională. Realitatea tristă este, deci, că Laura Codruța Kovesi a devenit groparul DNA. Colac peste pupăză, recentele eliberări pe bandă rulantă ale unor condamnați care făceau parte din categoria marilor corupți (foștii miniștri Elena Udrea, Dan Șova, Constantin Niță, fostul procuror șef al DIICOT, Alina Bica, fostul președinte al ANAF, Șerban Pop, milionarul din despăgubiri de la stat, Horia Simu, ș.a.), generată de nelegala constituire a completelor de cinci judecători (denumite complete de execuție) de către Înalta Curte de Casație și Justiție, sub conducerea președinților Livia Stanciu și Cristina Tarcea (fapt de care Kovesi și Coldea nu sunt străini) au pulverizat efectiv credibilitatea luptei anticorupție, îndeosebi din ultimii cinci – șase ani, care au coincis cu conducerea DNA de către revocata Zeiță Anticorupție și au fost considerați perioada de apogeu a acestei lupte. Cu adevărat, acum se poate vorbi de o cooperativă munca în zadar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Valer Marian 280 Articole
Author

11 Comentarii

 1. DNA ??? Cine ?? DNA ??? Păi, nu v-ați prins de farsa securistă decât prea târziu. Nu ați văzut jocul murdar de prostire a poporului și a lumii prin comedia jucată. Trebuia să vă prindeți urgent, măcar atunci când persecutau primarii din secuime, sau chiar pe viceprimarul clujului, exclusiv doar pentru că sunt maghiari Sau cazul devenit celebru al școlii catolice din Tg Mureș care a iscat scandal internațional, unde o școală funcțională, pusă la punct de ani de zile, a fost sabotată de DNA prin reclamația unei boarfe ordinare,…care nu vroia copii maghiari in curtea aceleiași școli,.. Iar DNA s-a executat,.. cică legal..cu aprobarea unor boi chiar din senatul românesc, sau celebrii miniștrii pentru cultura demonstrată, pe genunche, cu istoric de țapinar din Deda,..

  • DNA este la terapie intensiva de vreo 3 ani incat poate sa dea foc la dosare fiindca oricum partenerii magistrati Livia si Tarcea au dat foc la justitie in Romania. Eu, ca un prost ce sunt in ale dreptului, credeam ca numai procurorii sunt vanduti si fac dosare la comanda Berlinului si statiei de peste ocean din Romanica, ca sa aflu ca magaria merge pe ultima za a lantului dreptatii, adicatelea la cea mai inalta treapta a piramidei din Egipt unde romanasii au incins gratarele. O tara de „poveste” in care nu poti avea nici in tine incredere. Este o vorba, lasa-ma cu minciunile tale ca sunt satul de minciunile mele! Huuuo el comandante care tace ca rahatul in buruieni si radio-sant Germania ne spune ca este bine cu justitia creata de base (protocoale strict secrete, parteniriate intre procurori si judecatori, campul tactic etc) si sustinuta de parasutatul Berlinului pe malurile Dambovitei!

 2. cat-pe-ce sa citesc „bomba”, dar cand vazui cine-i autorul ,am renuntat instant.

 3. spuneam în 2 martie 2017: toate protocoalele incheiate arata un singur lucru: cat de inapoiati mintal sunt procurorii, care fara ajutorul altora, nu sunt in stare sa asocieze logic doua lucruri, cum ar fi, de exemplu, traversatul strazii si culoarea verde a semaforului. QED…

 4. Cind un condamnat penal , cinta prohodul DNA ( valer marian ) , dai pagina ! Urmeaza Daniel dragomir , Ingrid mocanu , c v stanescu , toti specialist in DNA , dar toti condamnati penal !

 5. „.. Dan Tapalagă, jurnalistul care se credea cândva Bob Woodward și Carl Bernstein la un loc”???Am remarcat si eu ca nu e crestin,dar inca aveam dubii…Daca ia si premiul Pulitzer(iarna pe ulita-in idis) e clar ca tapalaga e un jurnalist bernstein

 6. PNA, DNA SISTEMUL JUDICIAR IN GENERAL ESTE MINGEA DE PINK-PONK A CELOR CARE AU CAPTURAT ROMANIA DUPA 1989. ROMANIA STAT MAFIOT.

 7. Calitatea umana si profesionala precara este principalul motiv al esecului DNA. Foarte putini sint chemati sa faca justitie si sa investigheze spete. Aceasta a fost dublata de statul de zei pe care Macovei, fost procuror si dupa cum se vede cu foarte puternice sechele devoalate de modul infect in care s-a comportat ca ministru si mai ales de felul in care a comunicat, l-a asigurat procurorilor fiind probabil unul din artizanii implicarii SRI in justitie si mai ales a deciziei CSAT care a fost secretizata si care se impune a fi facuta cunoscuta tuturor. Daca autoritati ale statului sau institutii ale acestuia ajung sa secretizeze ilegalitati inseamna ca statul roman a fost vulnerabilizat cu buna stiinta urmarindu-se cu totul alt scop decit infaptuirea justitiei. In fapt s-a urmarit blocarea accesului la dreptate si adevar. Borfasii au avut grija sa-si lase portite de scapare. Acuz de imoralitate si iliegalitati fara niciun fel de retinere pe toti cei care au participat la sedintele CSAT incepind cu 2005 si ii banuiesc de tradare. Doar niste nemernici fac din justitie jucaria lor si o folosesc dupa bunul plac. A folosi in mod arbitrar, discretionar justitia inseamna a atenta la siguranta nationala si anularea rolului statului. De aceea de ani de zile spun ca DNA trebuie sa dispara pentru ca a compromis, alaturi de judecatorii santajati prin SIPA, cei sluganrnici, cei fara discernamint actul de justitie. Cine nu realizeaza, ma refer la cei din zona puterii, importanta acestei zone de autoritate statala care trebuie sa fie impartiala, corecta, in cautarea permanenta a adevarului, neinflunetabila si care sa judece in SPIRITUL(!!!) si LITERA legii, este un tradator al semenilor sai si nu are ce cauta intre oameni!

  • Pentru ca procurorii sa actioneze cu celeritate li s-au dat salarii astronomice si sporuri galactice plus masimi de serviciu cu scaune incalzite ca sa mearga la coafor! Rezultatul a fost unul singur: glontul lui Adrian Nastase! In rest, zero lei, zero bani! Sistemul judiciar a consumat mai mult din bugetul statului decat a adus la buget. Colac peste pupaza, dupa ultimele magarii descoperite si facute de ICCJ, pierderile sunt de miliarde de euro din 2014 pana in prezent punand la socoteala si banii cu care au fugit smecherii in tarile calde. Ce sa mai zic de Popoviciu! O adevarata mina de aur pentru base:”Da cea facut Popoviciu, a luat un teren plin de balarii si a dezvoltat Baneasa?”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.