Proiect ce vizează Colegiul CNSAS, adoptat

Plenul Senatului a adoptat, marţi, în calitate de for legislativ decizional, propunerea legislativă prin care minorităţilor naţionale li se asigură reprezentarea în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNAS).

S-au înregistrat 87 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi o abţinere.

Propunerea legislativă, iniţiată de trei parlamentari ai grupului minorităţilor naţionale (Ovidiu Ganţ, Varujan Pambuccian şi Silviu Vexler), vizează modificarea articolului 17 din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, în sensul reprezentării minorităţilor naţionale în Colegiul CNSAS.

Potrivit proiectului, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este compus din 13 membri, faţă de 11 cât sunt în prezent. Astfel, Parlamentul numeşte 11 membri la propunerea grupurilor parlamentare, conform configuraţiei politice a celor două Camere, dintre care un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Ceilalţi doi membri sunt reprezentanţi ai societăţii civile propuşi de preşedintele României şi de prim-ministru, aşa cum prevede legislaţia actuală.

Conform expunerii de motive, CNSAS deţine şi prelucrează un patrimoniu arhivistic remarcabil, unic în România, alcătuit atât din documente ale securităţii comuniste, cât şi ale fostelor organe de informaţii interbelice.

„Alături de numeroase fonduri, aproape toate documentele care privesc Holocaustul din România şi persecuţia îndreptată de regimul comunist împotriva minorităţilor naţionale se află la CNSAS”, se arată în expunerea de motive.

Acelaşi proiect a fost respins de Senat, în calitate de for legislativ decizional, din cauza unui singur vot lipsă, pe 29 aprilie, propunerea legislativă fiind reintrodusă de iniţiatori în circuitul parlamentar pe 30 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Trebuia desfiintat de multa vreme. Sug banii pensionarilor romani ce sufera, le mananca zilele prin impozitele pe pensiile si asa amarate ce merg in salariile grase ale celor de la CNSAS. La 34 de ani de la lovitura de stat din Romania ce a sus la vanzarea acestei tari si indatorarea tarii pt generatii, aceasta capuse numita CNSAS Inca mai cauta stafii politice si ataca tot ce e romanesc? Cum puteti ridica salarii nesimtite si pensii de „speciali” cautand sa acuzati romani ce au murit si nu se pot apara? Cum puteti sa va ridicati salarii de mii si zeci de mii de euro pe luna din impozitele pe salariile pensionarilor romani ce ii acuzati pe nedrept si nu se pot apara? NU va temeti ca tavalugul istoriei va veni peste voi odata si veti da socoteala pt. Ceea ce a-ti facut?

  2. Vexler nu trebuie să lipsească de acolo pentru urătorii 20 de ani . Pentru ”stabilitatea” lu Ciucă și Ciolacu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.