Proiectul Neptun Deep: Platforma e gata de forare

Proiectul Neptun Deep a depășit deja un grafic de execuție de 33%, în avans față de termenele stabilite, a anunțat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

‘Astăzi am vizitat în Portul Constanța platforma Transocean Barents, o minune tehnologică pe care România se bazează în procesul de extracție a gazelor din Marea Neagră, prin proiectul Neptun Deep, cel mai important proiect energetic al României după finalizarea reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă în perioada 1990-2000. Au participat premierul României, Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul mediului, Mircea Fechet, șeful Cancelariei, Radu Oprea, și conducerile companiilor Romgaz și OMV Petrom’, a scris Burduja.

Potrivit acestuia, platforma americană, una dintre cele mai mari din lume (‘Mighty Barents’), a ajuns de câteva luni în România și este pregătită să plece în larg și să înceapă lucrările de forare. Burduja spune că platforma va ajunge la aproximativ 160 de kilometri de țărm, în dreptul localității Tuzla, unde va pune în funcțiune zece sonde de exploatare a gazului românesc, la adâncimi de peste 4.000 de metri.

‘Transocean Barents este un colos pe care cuvintele îl pot cu greu descrie, și nici imaginile nu sunt suficiente. Are 90 de metri înălțime și 120 de metri lungime, un ansamblu complex de utilaje și echipamente care vor extrage gazul, la presiuni foarte mari, iar din 2027 – sau poate chiar mai repede – acesta va ajunge în casele noastre, prin magistrala Tuzla-Podișor, la care de asemenea se lucrează în ritm accelerat prin efortul Transgaz’, a mai afirmat ministrul Energiei.

El a arătat că Neptun Deep este unul dintre cele mai mari proiecte prin care România și statele europene își pot asigura independența și securitatea energetică, la pachet cu prețuri competitive pentru oamenii simpli și companii.

‘Neptun Deep are importanță economică și geostrategică – să nu ne ferim să spunem lucrurilor pe nume. Investiția de patru miliarde euro, în parteneriat Romgaz-OMV Petrom, va aduce peste 20 de miliarde euro pentru bugetul de stat și peste 100 de miliarde de normal metri cubi, dublând producția României’, consideră ministrul. El spune că România va fi, indiscutabil, cel mai mare producător de gaz din UE.

‘Un cuvânt definește acest proiect: curaj. Curajul Romgaz, care a preluat de la Exxon participația în proiect. Curajul ambelor companii, al oamenilor care duc greul investiției, al echipajului de 160 de experți, al instituțiilor din România, care și-au asumat să sprijine această investiție strategică. Nu e de mirare că adversarii noștri – statali și non-statali – nu vor să reușim. Neptun Deep îi deranjează pe cei care zeci de ani și-au folosit resursele energetice pentru a șantaja o parte importantă a lumii libere. Îi deranjează și pe unii activiști de mediu, care încearcă orice să îl saboteze, de la procese la acțiuni de propagandă, cu toate că au tăcut asurzitor când, recent, două tancuri petroliere rusești s-au scufundat și au provocat o imensă catastrofă ecologică în Marea Neagră. Biodiversitatea contează numai când ‘trebuie’, aparent’, a declarat Sebastian Burduja.

Acesta a menționat că proiectul Neptun Deep va fi dus la capăt de România, ‘așa cum ne-am asumat de la bun început’. ‘Nu ne vor opri cei care nu vor România independentă energetic. Gazul românesc în casele și în economia țării noastre va aduce siguranță și prețuri mai mici’, și-a încheiat ministrul postarea.

Recomanda 2

7 Comentarii

  1. fericiti suntem ca am scapat de gaze. Chiar asa, veneau altii peste noi si porneau razboi. Mai bine le dam singuri.

  2. E atat de fericit Burduja de zici ca a priectat el platforma! Dar nu-i a lui nu-i a noastra asa cum nici beneficiile nu sunt ale Romaniei. Doar gazele au fost candva dar ca in orice colonie africana resursele pleaca la altii iar noi dansam cu buricu’ gol si pene colorate pe muzica de Tanca Uraganu’!

  3. Pe mine mă sperie cât de naționalist și patriot se dă, de
    la o vreme, acest Burduja. Cum mai denunța el infamul Green-
    deal, mai zilele trecute, de ziceai că mintenaș zboară la Ursula s-o strângă de gât.
    Gradul de umplere al depozitelor noastre de gaz scăzut specta-
    culos și suspect iarna asta. De la asigurări de bine, deja am trecut la importuri. Ca membru al PNL și urmaș al nemernicului liberal Virgil Popescu, vom mai auzi de isprăvile lui Burduja, fără că toate să fie de bun augur. Vom trăi și vom vedea.

  4. 100 miliarde m3 este reserva maxima.
    Mai sigur este intre 40 si 80 miliarde m3,
    ca sa nu sune ca blana din padure sau pasarea de pe gard.
    Ar fi bine si asa in sobele romanilor.

  5. Gazul extras nu va fi al Romaniei, ci al OMV, care va dispune de el dupa cum doreste, atat unde sa il vanda cat si cu ce pret. Era o prevedere prin care OMV trebuia sa vanda gazul mai intai Romaniei, dar tradatorii au anulat-o. La acest furt de multe miliarde din averea nationala CCR nu se sesizeaza, desi in Constitutie scrie ca resursele sunt inalienabile. CCR si clasa politica sunt vandute strainilor.

  6. Ochii pe ei ca pe butelie si exigenta maxima la lucrarile de foraj, ca ei sint tragediantii din proiectul Macondo cu BP in 2010.

    Transocean cu acelasi contractor (Halliburton) pentru drilling au dat lovitura in Golful Mexic (pardon Americii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.