Protejarea şi recuperarea conturilor social media. Ghid util, publicat de DNSC

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat pe site-ul propriu un ghid de protejare şi recuperare conturi social media.

Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui?, a transmis DNSC într-o postare pe Facebook. Echipa DNSC ţi-a pregătit un ghid extrem de util pentru protejarea şi recuperarea conturilor social media 

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter, WhatsApp
  • TikTok şi Youtube”

Potrivit sursei citate, conturile de social media sunt expuse la diverse riscuri cibernetice, iar utilizatorii ar trebui să fie conştienţi de ameninţările potenţiale pentru a-şi proteja informaţiile personale şi prezenţa online.

În ghidul elaborat de DNSC sunt precizate câteva riscuri cibernetice comune asociate conturilor de social media 

  • respectiv preluarea controlului asupra contului (Account Takeover Attack – ATO)
  • atacuri de phishing, distribuţia de malware şi inginerie socială
  • cu explicaţii pe înţelesul tuturor asupra modului de operare pentru fiecare ameninţare.

De asemenea, ghidul prezintă câteva măsuri şi sfaturi pentru protejarea conturilor de social media, păstrarea informaţiilor personale în siguranţă şi prevenirea accesului neautorizat.

Astfel, reprezentanţii DNSC susţin că este esenţială crearea de parole puternice, cu o combinaţie de litere mici şi mari, cifre şi caractere speciale şi evitarea parolelor evidente, cum ar fi datele de naştere sau numele de familie.

Alte sfaturi transmise de reprezentanţii DNSC sunt: autentificarea în doi paşi (2FA) pentru un strat suplimentar de securitate, în condiţiile în care acest lucru implică furnizarea unui cod generat pe dispozitivul mobil sau prin e-mail, în plus faţă de parolă.

Actualizări regulate ale parolelor: schimbă parolele periodic şi evită folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi.

Parola trebuie să fie distinctă pentru fiecare cont.

Revizuirea setărilor de confidenţialitate: verifică şi ajustează regulat setările de confidenţialitate pentru a controla cine poate vedea informaţiile tale şi cine poate interacţiona cu conţinutul tău.

  • Evitarea link-urilor suspecte: fii precaut în privinţa link-urilor şi ataşamentelor primite prin mesaje sau e-mail.
  • Nu accesa link-uri suspecte sau provenite de la surse necunoscute.

Atenţie la încercările de phishing: fii conştient de posibile încercări de phishing şi nu furniza niciodată informaţii personale sau date de conectare, în urma unor solicitări suspecte”, se mai arată în raport.

De asemenea, specialiştii DNSC mai recomandă

  1. actualizări regulate ale aplicaţiilor de social media şi a celor asociate pentru a beneficia de cele mai recente opţiuni de securitate
  2. monitorizarea sesiunilor active şi dispozitivelor conectate la contul de social media
  3. deconectarea sesiunilor neautorizate
  4. folosirea unei reţele private virtuale (VPN) pentru conectarea la conturile personale de social media pe reţele publice, pentru a securiza conexiunea
  5. evitarea aplicaţiilor neoficiale.Ghidul elaborat de experţii DNSC cuprinde în detaliu paşii care trebuie urmaţi pentru recuperarea conturilor de Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok şi Youtube, inclusiv Google. Acesta a fost realizat de experţii Mihai Rotariu, Daniel Abotezătoaei, Dan Andrieş. Mihaela Dan, Irina Nemoianu şi Cristian Nistor.

Ghidul se poate găsi integral la adresa: https://www.dnsc.ro/vezi/document/ghid-retele-sociale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. „folosirea unei reţele private virtuale”
    -te duce direct in acuzatia de conspiratzie,
    o soooooooooooooooooogi pana la gogonele:
    ai incercat sa te ASCUNZI!

  2. Daca te loghezi la vpn , retelele sociale nu-ti răspunde la nume si parola ! Retelele sociale functioneaza daca-ti cunoaste ip si domeniul

  3. Cu un alt ip si alt domeniu retelele sociale nu functioneaza daca-ti ascunzi ip ! La seting retelele sociale înregistrează ip ul tau in contul retelei sociale .

  4. @fara fara vpn: adica? Daca plec din Romania si vreau sa ma conectez la una din aceste medii, nu mai am acces? Cu alte cuvinte, sunt legat de ‘glie’ precum taranii pe vremea lu’ Mihai Viteazu… Sigur ai incercat cu oricare vpn? Folosesc, altenativ, doua produse si ambele ma conecteaza la retelele sociale.

  5. Acestea nu sunt retele „sociale”. Sunt ustensile de supraveghere permanenta si ubicua a fraierilor care-si inchipuie ca „socializeaza” prin intermediul ecranului.
    Dar despre asta, desigur ca inaltii specialisti si experti IT n-au nimic de spus. Doar n-o sa-si ia singuri painea de la gura, deocamdata lagarul mondial digital mai are nevoie de ei.
    Deocamdata…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.