Protest extrem la Praga: Bălegar pe străzi

Fermierii cehi au aruncat joi bălegar în faţa clădirilor guvernamentale şi au blocat străzile din Praga cu tractoarele, reluând solicitările pentru mai mult sprijin din partea statului, reducerea birocraţiei şi oprirea importurilor ieftine în Uniunea Europeană, informează Reuters.

În mai multe ţări din Uniunea Europeană fermierii au ieşit pe străzi în ultimele săptămâni, nemulţumiţi de obstacolele birocratice, măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi eforturile de a ajuta Ucraina să îşi vândă cerealele.

Miercuri, mii de fermieri polonezi au protestat în faţa guvernului de la Varşovia, incendiind cauciucuri şi aruncând petarde. Luna trecută şi fermierii belgieni au incendiat cauciucuri în faţa clădirii de la Bruxelles unde a avut loc reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii.

În ceea ce îi priveşte pe fermierii cehi, acţiunea de joi a fost cel de al treilea protest demarat de la mijlocul lunii februarie. Fermierii au aliniat sute de tractoare de-a lungul unui drum spre clădirile guvernamentale, ceea ce a afectat traficul şi transportul public. Poliţia a informat că fermierii au aruncat bălegar, ceea ce a condus la arestarea unei persoane.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marek Vyborny, a reiterat că guvernul nu va ceda la presiuni. „Sunt gata să merg şi să am o discuţie onestă cu fermierii”, a spus Vyborny într-o postare pe platforma de social media X. „Mă aştept la o abordare onestă din partea organizatorilor protestului, care au promis că nu vor bloca traficul în Praga. Nu cred că aruncarea de bălegar pe şinele de tramvai este o astfel de abordare”, a adăugat Vyborny.

Camera Agricolă Naţională din Cehia (AK) a cerut acordarea unor subvenţii similare cu cele din 2022 precum şi programe pentru a susţine creşterea gradului de ocupare în agricultură, alături de reducerea taxelor pe proprietate pentru terenul arabil. De asemenea, Camera vrea ca guvernul de la Praga să ajute la rezolvarea problemei surplusului creat pe pieţele din UE de importurile ieftine.

„Situaţia nu este bună şi se înrăutăţeşte constant. Atunci când voinţa politică a coaliţiei la putere lipseşte de doi ani, trebuie să cerem ajutor în mod public”, a spus preşedintele AK, Jan Dolezal, înainte de proteste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

10 Comentarii

  1. Poate agricultorii europeni VORBFI CEI CARE VOR DERAIA SOROSHISMUL.
    Doamne Ajuta.

  2. Fermierii Români dorm ?
    Afară din Țară cu „cerealele” pline de chimicale ale Urcacilor!
    MARII PRIETENI AI ROMANIEI, măR🤮g…
    {● ChimiZdu 2xperfectMICȚIONAT la CEPECAca – DOMNU’ INGINER – WOW ! ●}

  3. In Agricultura mare in Romania, poate si din Europa, se lucreza pentru formarea Clasei Mosieresti pe baza subventiilor de la Buget si a spolierii taranilor… Un Sat are circa 1.000 de hectare. Sunt lucrate doar de maxim 10 asa zisi tarani, care sunt de fapt arendasi. Fiecare Arendas vrea sa detina toata gama de utilaje, noi, Tractor, plug, semanatoare, cultivatoare, ierbicidare, ingrasare, combine, balotare….Toate sunt cumparate cu ajutorul subventiilor de la Buget…Dar nu sunt necesare decat partial. Arendasii de regula NU platesc arenda taranilor proprietari, care arenda e oricum foarte mica …Profitul il baga in Case, Masini de lux, sau cumpara terenurile arendate…Asa ajung unii proprietari de 500 hectare, asa se naste Clasa Mosierilor…Mai mult prin furt decat prin munca…Adevaratii taranii sunt numerosi dar muritori de foame, ca nici nu au unde lucra, transportul la sate nu e xista…Exemplu, arendezi 4 ha si primesti pe an maximum 6.000 de lei…Cu banii astia mori de foame, deci mai bine vinzi pamantul arendasului…Pe politicieni, pe Guvern nu il intereseaza, ca de, agricultura e privata.

  4. Uimitor este ca in Europa de vest cu Agricultura model privat cu asa zisi Fermieri subventionati de la Buget, nici in 80 de ani nu s – a stabilizat modelul…si nici nu pare a putea fi stabilizat…Cred ca sistemul este prost. Se bazeaza pe productivitatea Industriei si pe furtul pe care il practica Vestul de sute de ani din tarile slabe si bune de jumulit…Un mic exemplu, Vestul jumuleste industria materialelor de constructii din Romania.

  5. Ăștia bărbați. Fermierii polonezi,cehi,olandezi,francezi,belgieni ai dat un semnal puternic .Ai noștrii,vrednici dealtfel, s-au pitit la Afumați,vorbeau timid la Tv și-și închipuiau că schimbă lumea . Nu i-a băgat nimeni în seamă evident ,plus naivitatea lor că politicul le rezolvă doleanțele.

  6. Ceva imagini de la protestele din Poohlonia? a da… nu va dau voie stapanii sa publicati imaginile alea

  7. Yapp!
    Doar mai soft:
    – fermierii ataca cu urina si caca-bio de vaci{ cand vor colecta gainatul de la pasarile care clocesc Bio, va fi …ECO, adevarat!!!)
    – personalul implicat in curatenie, din Paris, in vara, va fi in GREVAAAA!
    – germanii, au exprimentat, deja GREVA PERPETUA!
    – restul tarilor, pana la 60%, ce vor avea alegeri, au timp de inovare/gandire….
    – 2024= ANUL FANTASTIC!
    – suntem in prima decada de MARTIE!…🤔

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.