Protestele continuă în Egipt. „Totul e ca pe vremea lui Mubarak”

Forţele egiptene de securitate şi protestatarii împotriva regimului militar s-au ciocnit pentru o nouă zi în Cairo, în ciuda mai multor concesii făcute de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, care conduce Egiptul.

Consiliul transmis un mesaj prin care cere iertare pentru moartea a cel puţin 35 de protestatari, în ultimele şase zile. „Consiliul îşi prezintă regretele pentru moartea martirilor din rândul fiilor loiali ai Egiptului în timpul ultimelor evenimente din Piaţa Tahrir. Consiliul transmite condoleanţe familiilor martirilor din întregul Egipt”, se arată în mesaj.

Pentru egiptenii care protestează împotriva unui proiect de constituţie care poate permite perpetuarea regimului militar aceste gesturi înseamnă puţin. Ţara este condusă de mareşalul Hussein Tantawi, în vârstă de 76 de ani, numit ministru al Apărării de fostrul presedinte Mubarak, în 1991. El îşi păstrează această funcţie şi acum foloseşte un guvern civil lipsit de autoritate ca ţap ispăşitor al acţiunilor dure ale armatei. „Consiliul militar trebuie să înmâneze puterea civililor. Ei vor ca noi să ne retragem pentru ca actele lor de corupţie să nu iasă la iveală. Totul este ca pe vremea lui Mubarak”, spune Ahmed Essam, un student de 23 de ani.

Consiliul militar a făcut unele concesii protestatarilor. Mareşalul Tantawi a declarat că este gata să organizeze un referendum prin care să se decidă eventuala sa retragere de la putere. Consiliul militar a acceptat, după negocieri cu partidele politice, să organizeze alegerile prezidenţiale până pe 1 iulie 2012. S-a hotărât şi ca alegerile parlamentare să debuteze la data stabilită, luni 28 noiembrie.

Procesul electoral va fi însă extrem de complicat, iar alegerile se vor încheia abia în ianuarie 2012, urmând să aibă loc trei etape, fiecare cu câte două tururi de scrutin. Favorit este Partidul Libertate şi Justiţie, al Fraţilor Musulmani.

Posibila alunecarea a Egiptului către un regim islamist a facut ca statele occidentale să aibă o atitudine rezervată faţă de reprimarea recentelor proteste. SUA şi statele europene aliate oferă ajutoare financiare şi militare considerabile regimului militar de la Cairo, care, în acest moment, este garantul respectării Tratatului de pace cu Israelul, din 1979, fundamentul păcii în regiune.

Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a declarat însă că imaginile care au fost înregistrate la Cairo sunt şocante. Ele arată civili care au murit împuşcaţi. „Trebuie să aibă loc o investigaţie independentă şi imparţială şi să se asigure tragerea la răspunder a celor care au fost responsabili pentru abuzurile comise”, a spus oficialul ONU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.