Taxa de solidaritate, dezacord în Coaliție: PSD, hăis, PNL, cea

PSD a solicitat, joi, colegilor de coaliţie de la PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari.

„Nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe. Unii lideri marcanţi ai PNL au cerut cu vehemenţă ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alţii, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeaşi vehemenţă, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri şi ar creşte preţurile la clienţii finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD”, precizează social-democraţii într-un comunicat de presă.

De asemenea, adaugă PSD, „cei din PNL trebuie să spună clar cetăţenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care îşi reduc obligaţiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.

„Taxa de solidaritate propusă de PSD impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, aşa cum plătesc toate firmele mici din România. În prezent, sunt multe companii româneşti care raportează profiturile reale şi plătesc impozite a căror valoare depăşeşte 3-4% din cifra lor de afaceri”, subliniază social-democraţii.

Potrivit acestora, mai mult decât atât, taxa de solidaritate susţinută de PSD vizează în special companiile care şi-au multiplicat veniturile prin creşterea speculativă a unor preţuri, în actualul context inflaţionist. „Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetăţenilor români”, arată PSD.

În replică, PNL a anunțat că nu susţine majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite, iar o suprataxare de 1% aplicată tuturor companiilor va duce la „o explozie generalizată” a preţurilor.

„Poziţia Partidului Naţional Liberal în privinţa suprataxării companiilor rămâne una foarte clară şi fermă: nu susţinem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală şi ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu aşa ceva”, se arată în comunicat.

PNL mai menţionează că, „de altfel, coaliţia în ansamblul ei, inclusiv PSD, s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente”.

„Anul 2023 a început deja cu un Cod fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării şi de eliminare a unor inechităţi din sistem, Cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliţia de guvernare. Partidele ar trebui să evite tentaţia să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, dar care riscă să arunce în aer stabilitatea fiscală”, susţin liberalii.

Potrivit PNL, introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă „creşterea în cascadă a preţurilor la produse şi servicii care vor afecta toţi românii”.

„PNL consideră că sunt necesare analize profesioniste şi serioase, întrucât riscul unor creşteri de preţuri şi mai mari, generate de astfel de măsuri, este unul major. PNL va susţine stabilitatea şi solidaritatea cu categoriile care suferă azi din cauza contextului regional şi mondial economic, dar nu va accepta măsuri luate fără o judecată riguroasă. În prezent, România are un cadru fiscal stabil, predictibil şi atrăgător pentru investitori. O dovedesc cifrele macroeconomice din anul trecut, care arată că am atras investiţii străine directe la un nivel record: 11,3 miliarde euro (potrivit estimării BNR). PIB-ul a avut un avans de 4,9% (potrivit estimării Comisiei Naţionale de Prognoză), economia performând peste aşteptări (estimarea iniţială era de 4,6%). Exporturile româneşti au fost de 85 miliarde euro (în primele 11 luni ale 2022). Aceste valori preliminare vor fi confirmate de cele finale, care urmează să fie publicate de către INS”, se precizează în comunicatul citat.

Liberalii menţionează că taxarea profiturilor din energie este un subiect diferit de suprataxarea companiilor.

„Facem clar şi pentru PSD: taxarea profiturilor excepţionale din zona de energie este un subiect total diferit de cel al unei suprataxări de 1% aplicată tuturor companiilor, care va duce la o explozie generalizată a preţurilor”, mai transmite PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

22 de Comentarii

  1. Problema cu ,,preturile speculative”, deja scoate din sarite. Ce face statul, guvernul ?! Constata si…atat ! Ce economie de piata sa se mai invoce in conditii de preturi speculative ?! Poate sau schimbat manualele de economie si noi nu stim !

  2. Cum aveți curajul să cereți unor eminențe asemenea cerințe minore!…PDL-ul actual ,adică Partidul Doctorilor Liberali au alte priorități, mușamalizarea hoțiilor făcute în timpul pandemiei,…

  3. Ce naiba atatea taxe? Dar de redus aparatul bugetar nu stiu sa faca? Aici este problema prostanilor socialisti nesimtiti.

  4. Obs In viata ta nu ai stiut ce inseamna economie de piata.Ca deh, o stii pe cea etatista.
    Sau te faci ca nu vezi ca hotiile le fac bugetarii din politicva?

  5. nu mai plangeti de mila OMV, al supermarketurilor a firmelor de IT, a taitorilor de paduri austrieci si suedezi…apoi cand spuneti bugetari ar fi bine sa ganditi cateva sute de mii sunt educatoare, invatatoare si profesori, cu salariul brut de la 3000 in sus alte cateva sute de mii sunt cadre medicale, apoi armata, pompierii, politistii, jandarmii, judecatorii/procurorii/grefierii si altii. deci bugetarii care va dau emotii sunt putini restul sunt cu un salariu aprox. mediu pe economie si este firesc pt ca au studii superiore, in timp ca in privat sunt angajati si fara bacalaureat si/sau mai putine clase.

  6. pt 1 Tu eviti prin omisiune ceea ce am spus. Aparatul bugetar inseamna :de la consilieri,secretari si subsecretari de stat din toate ministerele,amante, nepoti ,verisoare si alti purtatori de hartii de ici colo. Digitalizarea ar rezolva peste 25% din ce fac unii bugetari. Asta asa,analizand subtire,ca daca mergi in profunzime vei vedea ca mai sunt institutii inventate de pesedisti si penelisti absolut inutile. Si apropo,acele supermarketuri ofera locuri de munca cetatenilor acestei tari.Platesc taxe pe salarii,fondul de pensii,somaj,CAS.Platesc impozite ,chirii ,utilitati tot statului.Cadrele medicale sunt bine remunerate.Cadrele militare aidoma,desi nu cred sa fi facut ceva in ultimi 33 de ani. In afara de cei care au operat in afara granitei. De pensiile speciale nu ai zis nimic.Si oare discrepanta asta cine a creat-o?Cei din invatamant au salarii mici. Dar oare nu sunt de vina si sindicatele lor pentru ca au blocat reformele ? Tu esti pe alta lungime de unda,una populista. Asculta aici si sa-ti intre bine in cap: fara mediul privat,fara acele supermarketuri ,fara investitii nu vin bani la buget. De unde bani daca nu este cineva care sa-i produca? Iar de produs ii produce mediul orivat cetatene fara minte.

  7. E la misto aceste actiuni, sunt tot pentru impartit cetatenii in pro unii sau ceilalti! Aceste taxe sunt deja stabilite pe umerii si jugulara cetatenilor din Romania! Ce e asa greu de inteles?

  8. N-aveti rabdare sa taxeze fiscul, ascultati ce aburesc cei care nu conteaza. Nu va faceti bine !

  9. Trădătorii de neam și țară liberali nu vor să taxeze pe marii hoți străini care repatriază profitul în loc să-l investească în România. Romania, o vaca buna de muls! Guvernul pentru a face rost de bani daca nu reușește să introducă taxa de solidaritate va trebui să mărească TVA , adicătelea sa ia bani tot de la săraci.

  10. Ciuca se va opune, ca asa vrea Stapanul, Ciolanul o sa vrea taxa, pana la urma sistemul invinge impreuna cu OMV ul, adica canci taxa, M U E romania de la OMV, cu spun dansii CA PUTEM

  11. ~3 milioane de romani au fost privilegiati prin sisteme nemeritocratice de către o clasa politica profund corupta care le-a oferit

    -contracte numeroase si foarte profitabile cu statul,

    – pensii speciale,

    – joburi la stat, obținute in urma unor concursuri măsluite, unde nu performeaza,

    – joburi in multinaționale obținute pe sistemul pile relații mita, unde încasează de 2-5 ori mai mult decât merita.

    Cei din categoria lui Bolguta angajata le pile la OMV Petrom a încasat 40.000 lei net pe luna, este ținuta si ilegal de mult in post, cu zecile de ani, ca sa fure din drepturile altor romani superiori intelectuali ei cărora ar fi trebuit sa li se ofere, prin rotație, oportunitatea de job de 40.000 lei/ luna. Încasează mediocra mita primită de Barna in parlament ca sa nu zica nimic de jaful prin OMV, in timp ce intelectuali peste nivelul ei de-abia încasează 10.000 lei/luna. Asta sta acasă acum in concediul de maternitate, plătită cu 8-9.000 lei luna, după ce oricum a încasat 1 milion de euro, in timp ce una din cei zece milioane de romani cu studii medii este discriminata in Austria jefuitoare, nu ii este oferit contract de munca, nu a primit salarii de trai decent, si acum când naște nu are drept de indemnizații. Este un caz tipic de drama din sutele de mii de romani care sărăcesc si mai mult in familiile extinse (bunica- copil- strănepot), si așa sărăcite de jaful validat de clasa politica. 1/2

  12. Privilegiatii ăștia imp*titi sunt aia care bagă placa cu: dacă Petrom era a romanilor era jefuita si nu avea niciun profit. Nu, j***ilor! Corupții romani care jefuiesc – la bulău. Profitorii străini cărora le-au fost cedate bogățiile României contra mita – închise portițele legislative prin care jefuiesc.

    Nici jaf străin, nici jaf intern prin corupție sistemica! Despre asta este vorba! Pr**ti inf*cti si trădători de țara!

    Banii rezultati din exploatarea resurselor țării trebuie sa se întoarcă la romani, la pensionari cu pensii pe baza de contributivitate, la cei vulnerabili si in investiții strategice.

    Nu ca acum, “reinvestiți” parțial de străini in ce vor ei, in rețele de trafic de influenta in favoarea lor, după ce externalizează 95%!

    Taxa de solidaritate de 1% este inca prea mica, nepotrivit de diplomatica in contextul dat si neconflictuala.
    Treziti-va, romani!

    Ăștia 3 milioane de romani privilegiati ilegal, mereu vor ieși la vot pentru corupți (discriminarea a 16 milioane de romani este corupție), ca sa-si păstreze privilegiile.

    Cei 16 milioane sunt manipulați prin dezinformare / deceptie / dezamagire sa nu voteze. Știți de ce.

  13. In astfel de situatii trebuie sa-i impace presedintele tarii. Rezultatul in acest caz ar fi insa cunoscut si pana de aurolaci.

  14. De ochii lumii totul! Singurul lucru la care s-au inteles de minune pana acum a fost saracirea sistematica a populatiei si imbogatirea camarilei de partid prin orice mijloace. Insa in sondaje stau bine, iar asta spune mult despre intelectul natiei.

  15. Nu prea inteleg denumirea „pompoasa” de „taxa de solidaritate” ! In realitate este o taxa ca orisicare alta! Nu inteleg asocierea cuvintelor „taxa” si „solidaritate” ! Taxa este obligatorie , pe cand solidaritatea este un act benevol ( nu ma poate obliga nimeni si nimic sa fiu solidar cu un fapt , sau cu un lucru , totul depinde , numai , de vointa si constiinta mea, sau , dupa caz , a comunitatii in care traiesc ). Eh, in Romania merge orisicum!

  16. Orice taxa ajunge in buzunarele guvernului, care o fura, e platita tot din buzunarele lui Fraiereanu, ca nu o sa moara de foame o companie, indiferent care, ca vrea Ciolacu sa prosteasca un anumit electorat ! Cica suntem in Romania cca. 42% analfabeti functional !

  17. PNL nenorocitii care-pe mana lu’ Catu ala, au majorat pe shest tarifele la electr/caldura pt cetatenii romani, acum, nenorocitii de PNL plang de mila cetatenilor ca, aplicarea de 1% impozit la marii banditi straini, ar saraci buzunarele romanilor, dar, nenorocitii de PNL, nu recomanda banditilor de companii straine, sa-si diminueze profiturile nerusinate obtinute cu japca in Romania lu’ Johanis si PNL, si PNL, si USR…ne-ar fi mai bine sa avem un presedinte si un guvern cum sunt in Ungaria !

  18. „Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD”, precizează social-democraţii într-un comunicat de presă.
    Ipocrizia ,mizeria, prostia asta e veche in politica de Kk. Tot ce vine de la adversarul politic e respins chiar dacă e bun, foarte bun ,fezabil,eficient, dar ce e de la noi e bun fără nicio reținere.
    Se dau indicatii la sediul partidului, in parlament; tot ce propune opoziția sa fie respins!
    IDIOȚII! AU prăbușit țara!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.