PSD și Ciolacu, obligați să reia procedura de vot a moțiunii de cenzură

Decizia Curții Constituționale, prin care a respins sesizarea guvernului în cazul moțiunii de cenzură, are consecințe surprinzătoare, atît pentru PNL, cît, mai ales, pentru PSD. CCR a decis că discutarea unei moțiuni de cenzură depusă într-o sesiune parlamentară poate fi votată în alta.

Cu alte cuvinte, moțiunea de cenzură depusă de PSD în sesiunea extraordinară, cea care n-a întrunit cvorumul în Parlament și astfel nu s-a mai ajuns la vot, revine acum în actualitate!

Pe de o parte, triumful PNL, sărbătorit chiar și de președintele Klaus Iohannis, s-a risipit în vînt. În declarațiile publice, ei au lăsat impresia că moțiunea ar fi fost votată și n-ar fi întrunit numărul de voturi necesare. Dacă ar fi fost așa, în acel moment, s-ar fi constatat că PNL și aliații ar fi reușit să construiască o majoritate parlamentară care susține Guvernul. Dar n-a fost așa! Acum Ludovic Orban tremură la gîndul că este posibil ca votul să fie reluat și va trebui să aștepte cu emoție rezultatul, un rezultat care l-ar face posesorul unui record, acela că ar putea fi singurul Premier dat jos de două ori într-un an prin moțiunea de cenzură, ceea ce, în condiții normale, ar însemna să iasă definitiv din calcul pentru o nouă nominalizare pentru această funcție.

Pe de altă parte, înfrîngerea PSD de acum cîteva săptămîni, destul de ciudată, cu mari semne de întrebare chiar pentru Marcel Ciolacu, președintele deja confirmat de Congresul PSD, s-ar putea transforma într-o victorie de răsunet, care ar înlătura și acuzațiile de blat cu PNL care au fost lansate la adresa lui Ciolacu de toți analiștii, inclusiv de către noi! Marcel Ciolacu are acum ocazia să demonstreze că noi toți ne-am înșelat sau că noi toți am avut dreptate!

Așadar, această Decizie a CCR va juca rolul hîrtiei de turnesol, cu ajutorul căreia se pot lămuri cîteva chestiuni-cheie din viața politică de la noi. Fiind în plină campanie electorală, acest moment devine și mai important pentru electoratul chemat peste numai o săptămînă la urne pentru alegerile locale, după care se va pregăti pentru alegerile parlamentare ce vor stabili viitorul Guvern.

Cu alte cuvinte, vom ști și noi dacă Marcel Ciolacu este cu adevărat președintele celui mai mare partid sau doar „trimisul” Sistemului în fruntea acestuia!

Dacă își va respecta declarațiile de pînă acum și va convoca Parlamentul în vederea votării moțiunii de cenzură, Marcel Ciolacu va avea în față două variante: fie să-și mobilizeze colegii și să poarte discuții cu celelelalte formațiuni din Opoziție și reprezentanții minorităților, astfel încît moțiunea să treacă, fie va trage de timp sau de sfori, astfel încît moțiunea să nu treacă sau să nu se întrunească din nou cvorumul.

În prima variantă ar putea fi un erou al PSD și și-ar merita funcția primită la Congres. În cea de-a doua variantă s-ar deconspira că, prin fire nevăzute, este legat ombilical de Klaus Iohannis prin intermediul serviciilor.

Orice alte argumente, cum că mai e puțin pînă la alegerile parlamentare și nu are rost să cadă Guvernul în plină pandemie Coronavirus sau că țara nu trebuie să treacă și printr-o criză politică, nu fac altceva decît să demonstreze BLATUL!

Deci, dacă vrea să mai rămînă în viața politică în calitate de președinte PSD, Marcel Ciolacu este obligat să convoace rapid Parlamentul pentru votarea moțiunii de cenzură. Dacă moțiunea va trece, Guvernul va cădea, dar va putea să gestioneze în continuare țara, cu anumite restricții, deci fără mari consecințe. Dacă moțiunea nu va trece, vom ști și noi mai multe despre jocurile de putere care ne decid viața și astfel vom putea vota în cunoștință de cauză.

Nu acesta este jocul democratic? De ce să ne speriem?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ion Spânu 1818 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. ratat lovitura de la 11m.
    Vine arbitrul si spune, se repeta pana cand se marcheaza!!!!…
    Vivat CCR, ciuma rosie!

  2. CCR pare sa fie adversarul cel mai mare al Ciolacului. Cum statea el linistit ca a terminat cu vrajeala aia de motiune, poc il loveste CCR in moaca si acum trebuie sa se apuce de regie.
    Eu am senzatia ca nu o sa mai faca nimic, o sa o lase asa, ca oricum nu conteaza. Ce sa se mai agite acum cu motiunea!
    Mare rusine sa vezi butoiul asta in fruntea PSD-ului.

  3. Au intrat pe fenta pnl acesti psd-isti ca fraerii! Trebuia sa continuie actiunea indiferent de situatie sau conjunctura!

  4. Demisia CCR dornenilor demisia avocatului Poporului demisia președinților din parlament și scoaterea lor în afară legii. Nu mai avem nevoie de ei. Iohannis Orban și cu RBogdan pot să facă și treabă lor.

  5. Guvernul Orban catastrofal dar si simulacrul de motiune depus de PSD. Semne clare ca steaua lui Ciolacu in fruntea PSD va apune. Este ,,bine” pentru romani ca PNL sa castige pentru 4 ani urmatoarea guvernare. Sa-i vedem ce pot. Guri mari, porniri extremiste, aroganta si iresponsabilitate, am vazut…. Poate ne inselam….

  6. Supercalifragilisticexpialidocious!Logica a la Oltenia m-au dat afara pe usa,au incuiat-o dar eu intru pe fereastra!:)))

  7. Ai-ai, microcefal! Ce ne facem noi ciumetii ca ne-a bagat Tanti Secu siringa in vena si acum suntem in sevraj si nu visam decat cum sa ramanem la Putere impotriva tuturor,eg CCR si votantii Ciumei Roșii, personaj colectiv format din boșorogi si babe nostalgice care cica au reconstruit tara asta din cenusa imperiului! Haida, de, noi nu stim cum s-o vindem, sa gabjim banii si s-o tăiem englezeste undeva unde sa nu ne stie nimenea! Cu bosorogii si babele o rezolvam repede, Programul STS neomologat este cheia victoriei. Dupa care rezolvam noi si cu CCR, modificam Consitutia in pas de gasca, si spoi INCEPEM NOI SA GUVERNAM!!!

  8. Voi cand intelegeti ca PSD nu mai exista. A ramas doar CCR si avortata poporului. Dar curand nici ei nu vor mai conta. Problema este ca pana atunci fac foarte mult rau. Aceste scursuri ceausiste care traiesc in trecut. Nu cred ca lucreaza in interesul Romaniei. Ba mai mult Dorneanu a mai vizitat Rusia.

  9. IOANE, IOANE nu te-ai convins până acum că nici PSD pe care-l simpatizezi si nici PNL in care dai nu au facut mai nimic pentru România și români?
    Dacă România e in coada Europei de ce să mai susținem aceste partide?
    Pentru ce? Unul e Dracul Curat și celalalt e Talpa Iadului!
    Nu e nicio speranță! Ne-au arătat ce au avut de arătat in 30 de ani.
    STOP!
    PS.Exemple: zero la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda,zero la sistemele de irigații, zero la spitale,zero la cai ferate,0,15 la autostrăzi, etc.
    IN schimb stau foarte bine la: defrisarea pădurilor,dezindustrializare,poluare, evaziune fiscală,măsuri populiste,nepotisme,birocrație, etc.

  10. Ceva nu e in regula cu Jardeaua de câteva zile. O fi ieșit pe geam și era la etaj ?

  11. Ciolacu e un bufon. Nu el decide în Pandemoniu, Talpa-Iadului și Aripa-Satanei decid, stabii decid, cei 17 malefici decid. Ciolacu…Vao de capul lui, că nu e de capul lui. Cap are, minte ce-i mai trebuie.

  12. Eu nu cred ca daca trece motiunea, PSD poate sa lase PNL-ul la guvernare. Vor fi atacati ca doar au bagat tara in criza fara nici un fel de responsabilitate. Daca fac asta vor fi maturati la alegeri.
    PSD va trebui sa vina cu un prim ministru credibil si sa simuleze ca chiar vor la guvernare si doar Iohannis nu-i lasa. Si atunci e problema ce se intampla daca Iohannis chiar numeste PM propus de PSD si ii lasa sa guverneze in criza. Asa mai curand invocand greaua mostenire si furturile PNL, sa se strecoare mai usor peste alegeri.
    Altfel PSD are de ales intre doua rele: sa lase guvernul PNL sau sa isi asume guvernarea ….

  13. Stai liniștit Sandule că iese slănină care nu poate să intervină la penelei și îi face iresponsabili pe pesedei. Doar suntem în prag de alegeri.

  14. @Andu – in legatura cu Jarteaua, cred ca a uitat pentru cine posteaza, pentru ca a incurcat liniile ! A luat praf de purici pe nas in loc de iarba…..

  15. Lasati bai dreakului motiuni,Trianoane, sabotaje, alegeri si alte tampenii.
    Avem 38 de proceduri de infrigiment activate, modificati legile. Sau va doare in dos.Lasa ca platesc prostii.

  16. Claudiu PSD cred ca deja a expirat orice joc. Nu mai tine faza din 2016. Deja s-au prins toti de manevra asta pe care o cam repeta de prin anii 90.Ceea ce fac ei acum este doar gargara pentru votantii lor, poate poate mai musca .Partidul asta, a inceput cu FSN si sfarseste prin PSD odata cu ramolirea lui Iliescu. Fara idei,fara reforme in partid. Nu stiu sa faca altceva decat sa minta,sa fure, sa ia la misto pe cei care chiar muncesc in tara asta. Cu Dragnea, Dancila,Olguta,Firea ….Teodorovici, Iordache, Nicolicea ..hai si Ciolacu, acest partid si-a aratat limita .Prostia la ea acasa,mediocritatea dar si cinismul de care au dat dovada prin modificarea justitiei in favoarea infractorilor.

  17. Pentru postacii imbecili sau care scriu dupa ureche, semnalez (daca vor sa ia in seama) articolul documentat „FERICITI CEI SARACI CU DUHUL: PSD S-A FACUT DE RIS IN PARLAMENT, DAR VREA MAI MULT”, publicat de Bogdan Tiberiu IACOB, pe 31.08.20 in ‘Inpolitics’.
    Domnul BTI puncta:’La fel, arătau ei(CCR), nici o moțiune de cenzură nu poate fi anulată o dată intrată în procedura parlamentară:
    ”Împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”.
    Pana si chiorul de Zegrean, slujitorul lui Petrov, explica :”O moţiune de cenzură odată depusă nu poate fi lăsată în suspensie, nu poate fi lăsată nesoluţionată, şi asta a fost decizia Curţii”.

  18. CCR s-a pronunțat, problema a rămas … cvorumul, Ciolacu se va ruga să nu fie !

  19. CIULAMACU.,?AI UITAT SÃ PUI SMÎNTÎNĄ?IAR VREI SÃ TE VADÃ,O TARÃ ÎNTREAGÃ ,CÎT DE CARAGHIOS ESTI?S AU NU M AI CONTEAZÃ?

  20. Toți politicienii sunt niste jigodii trădătoare. Când se apropie alegerile trec la opoziția care are șanse mai mari. Moțiunea praf in ochii proștilor care inca mai merg la vot. Acum deștepții de psd-isti vor sa dea spor de covid și la profesori uitând că ăștia au stat un an acasă degeaba pe online văzând filme pentru adulți. Huuo jigodiilor de parlamentari! Cine va plăti datoria făcută de Câțu? Poate magistrații cu pensii de 79000 de Ron/luna!

  21. Costi: nu sunt de acord ca „PSD cred ca deja a expirat orice joc”. Faptul ca au castigat o victorie de etapa la motiune, a aratat ca PNL -ul are majoritate. Si acum au probleme in a bloca cresterea cu 40% a pensiilor si alte darnici de alegeri promovate de PSD. PNL-ul nu prea e credibil cand spune ca astea sunt „ideile majoritatii toxice a PSD”, pt ca la motiune PSD a aratat ca a pierdut majoritatea. Eu nu sunt convins ca chiar a pierdut-o si nu a fost doar un joc cu care i-au bagat la colt pe PNL.
    Mai apoi dezvaluirile despre Nicusor Dan au afectat dorinta alegatorului USR-PLUS de a merge la urne.
    In concluzie cred ca PSD-ul prin intarzierea dezbaterii motiunii, sictirirea alegatorilor USR-PLUS, deci scaderea prezentie la urne, au o sansa de a obtine un scor bun la alegeri.
    Dar asta e opinia mea.

  22. Cine ii obliga Luminate Spanule,CCR in nici un caz?!CCR si-a dat cu presupusu,presupusul nu obliga decat la o bere rece..

  23. Ce sa mai scriem.
    Ca toti scremuti anti PSD-ului semneaza ,Tica,unualtul,parere ,Costi.Va e frica de aceasta democratie care ne vrea binele.
    Progeniturile unor ratati ,care doreau si ei un ciolan.
    Daca ati citi ce a spus Ion Ratiu despre democratie poate ca in loc de lumanare la capul vostru s-ar vede o mica luminita.
    Cu voi e greu .impsibil ,sa intelegeti ca aici nu e vorba de PSD,PNL,USR,ci de intreaga clasa politica care a pus piciorul pe grumazul poporului imbuibandu-se cu cu cei care ii pazesc.CLAR

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.