PSD și lecția social-democraților din Germania

Partidul social-democrat a înregistrat la ultimul scrutin unul dintre cele mai slabe rezultate din istoria sa. Președinta, primul lider femeie din istoria formațiunii, a demisionat. Acum partidul se pregătește de congres. Partidul este într-o criză de identitate profundă, venită pe fondul uzurii politice produsă de o guvernare în care nu a făcut decât să deconteze erorile ”coabitării”. Electoratul partidului a suferit o schimbare generațională si a fost ”furat” de noi formațiuni politice, mai tinere și mai bine adaptate acestor schimbări. Miza congresului ce se pregătește va fi alegerea unei conduceri capabile să învingă partidul de la putere, care traversează și el o perioadă mai puțin fasta, cu un lider deloc popular.

Declinul social democraților germani

Nu este vorba despre PSD, ci despre SPD, Partidul Social Democrat din Germania. Președinta Andrea Nahles a demisonat în luna iunie 2019, după doar un an în fruntea partidului, din cauza rezultatului catastrofal de la alegerile europene, doar 15% din voturi, când SPD a fost depășit nu numai de partidul Angelei Merkel, CDU, ci și de Partidul Verde. Puțin a lipsit ca și extrema-dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), să depășească SPD. În acest fel s-a plătit prețul marilor coaliții de guvernare împreună cu Uniunea Creștin Democrată a Angelei Merkel, coaliții care au derutat electoratul.

În aceste săptămâni, SPD trece prin procesul de alegere a noii conduceri, care se va încheia la Congresul de la începutul lunii decembrie. Conducerea este aleasa prin votul celor peste 450.000 de membri ai partidului. Au votat însă puțin peste 50% dintre ei.

Social democrații germani au schimbat sistemul de conducere. Candidează la conducere nu o singură persoana, ci o echipă, un barbat și o femeie, după sistemul folosit de Partidul Verde. După conferințele regionale, pe primul loc s-au clasat Olaf Scholz și Klara Geywitz, adica vicecancelarul și ministrul de Finanțe al Germaniei, respectiv una dintre liderele SPD din landul Brandenburg. Ei vor concura pentru conducerea partidului cu echipa formată din Norbert Walter-Bornjas (fost ministru de Finanțe în cel mai bogat land german, Renania de Nord-Westfalia) și Saskia Esken (deputată în Bundestag). Mai există echipe de candidati ce au obținut scoruri mari, candidați care susțin reducerea orelor săptămânale de muncă, retragerea imediată de la guvernare, măsuri suplimentare împotriva schimbărilor climatice.

Elita neoliberală contra progresiștilor din SPD

Campania este dificilă pentru co-prezidențiabilii Scholz și Geywitz, câtă vreme Scholz este vicecancelar într-un guvern condus de rivalii din CDU și este acuzat că este parte din actuala elită care a condus SPD la dezastru. Sunt criticați și pentru că doresc continuarea guvernării cu CDU, până la alegerile din 2021.

De cealaltă parte, echipa Walter Borjans-Esken a criticat coaliția cu CDU și ”abordarea neoliberală” a SPD, fiind pentru refacerea legăturii cu sindicatele și muncitorii, baza electorală istorică a SPD. Scholz este acuzat că va îngropa partidul apelând mereu la ”bunul simț politic și la asumarea responsabilității”. Borjans spune că SPD trebuie să înceteze cu filozofia ”mediului privat care este mai important decât statul”. Același Borjans este de părere că SPD nu trebuie să se gândeasca la alegerile următoare, căci șansele sunt cvasiinexistente, ci trebuie să iasă de la guvernare și să-și stabilească o strategie de revenire pe termen mediu și lung, de cel puțin o legislatură.

Aripa ”conservatoare” condusă de Scholz, ”elita” partidului, nu dorește ieșirea de la guvernarea condusă de Merkel și nici abandonarea alegerilor din 2021. Scholz vrea să profite de schimbarea de gardă la conducerea CDU, unde Merkel i-a lăsat locul deloc carismaticei Annegret Kramp-Karrenbauer, considerând că SPD ar putea obține un rezultat bun în fața CDU, în 2021. Însă totul pe un program cu tentă neoliberala, o continuare a politicilor inițiate încă de pe vremea cancelarului SPD Gerhard Schroeder, politici care au văduvit partidul de o bună parte a electoratului.

De cealaltă parte, contracandidatul Borjans este susținut de o stea în ascensiune a partidului, șeful organizației de tineret, Kevin Kuhnert. El este cel care a bulversat politica germană când a declarat că este pentru naționalizarea marilor companii și s-a declarat pentru un socialism democratic, ca „încercare de a ne apropia puțin de idealul unei societăți libere, egale și solidare”. „Fără o anumită formă de colectivism nu este de conceput depășirea capitalismului”, a declarat președintele organizației de tineret a SPD. Colegii și rivalii politici l-au criticat și au amintit că SPD s-a despărțit oficial de marxism în 1959, prin programul de la Bad Godesberg.

Aceasta este lupta ce se duce acum în Partidul Social Democrat din Germania, înaintea Congresului de pe 6-8 decembrie, de la Berlin. Majoritatea analiștilor susțin că, indiferent de învingător, coaliția de la guvernare va avea de suferit, căci noua conducere fie va decide retragerea de la guvernare, fie renegocierea termenilor coabitării. Iar miza principală va fi refacerea Patidului Social Democrat, care acum pare să-și fi pierdut aproape total relevanța politică și electoratul, ajungând la scoruri sub 20%.

Ce poate învăța PSD din criza social-democraților germani

Dincolo de declinul partidului, paralelele cu situația PSD din România pot părea forțate. Linia politică a celor două partide se aseamănă cel mult economic și diferă puternic în ce privește legalizarea căsătoriilor homosexuale (SPD a forțat adoptarea unei asemenea legi), migrația (SPD este un partid al porților deschise pentru imigranți) și chiar în ce privește politicile ecologiste, îmbrățișate deschis de SPD.

Însă tocmai în aceste diferențe poate sta răspunsul la criza social-democraților din Romania. Se va apropia PSD de linia dominantă din SPD-ul German și din Partidul Socialist European, asa cum asteapta frecându-și mâinile fostul premier Ponta, sau va adopta linia conservator-tradiționalistă? Va reuși să se scuture de anatema ”ciumei roșii” și va putea să capitalizeze politic o noua spaimă aducătoare de voturi din rândul tinerei generatii – încălzirea globală? Va acorda atentie PSD unor politicieni cu viziuni radicale, precum o poate face SPD cu liderul tineretului social democrat german, sau va merge pe mâna ”elitei”? Se va concentra PSD pe reconstrucția partidului timp de un mandat, renunțând la ambiții electorale (așa cum doreste o aripă a social-democraților germani) sau va miza pe o revenire la alegerile din 2020?

Scenariile de mai sus pot sta la baza unor dezbateri decente și a unor strategii viabile în Germania, nu însă și în România. Politica pe limesul dintre imperii este diferită de cea din inima imperiului. În timp ce președintele României declară război total ”ciumei roșii” social-democrate, nici cancelarul și nici președintele Germaniei nu înfierează Die Linke, partidul radical de stânga care a câștigat en fanfare ultimele alegeri regionale, în landul Thuringia. În timp ce ”ciuma roșie” din România este pusă la colț pentru mărirea celor mai mici salarii din UE, nimeni nu înfierează în Germania un partid social-democrat care dorește reducerea numărului de ore de muncă pe săptămână, majorarea salariilor și renunțarea la disciplina fiscală în favoarea investițiilor de stat, cerute chiar de Banca Centrală Europeană. În timp ce Rusia și China sunt sperietoare în România, iar Germania și UE fac totul pentru a împiedica orice relații economice cu asemenea state, niciun politician german nu condamnă construirea împreună cu Rusia a gazoductului Nord Stream 2 și nici schimburile comerciale record ale Germaniei cu China. În timp ce Berlinul cu a sa guvernare pe jumătate social-democrată acuza guvernarea PSD de atac la independența justiției, niciun politician german nu critica sistemul de selecție a magistraților germani, unul ”transparent precum o gaura neagră”, după cum scria chiar Deutsche Welle.

Câtă vreme politica permisă în România se va rezuma la geopolitică, crizele partidelor, congresele, loviturile nu vor conta nici cât o furtună într-un pahar cu apă, iar ”ciuma roșie” va fi pe mai departe un slogan cât se poate de onorabil și mobilizator. Asta în timp ce, în Germania, o asemenea sintagmă desprinsă din marșurile SS din anii 1930 i-ar fi costat uriaș pe politicienii care ar fi readus-o în spatiul public.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Razboiul de sufragerie impotriva „Ciumei Rosii” sub comanda magistrala a Primului Ciumete Klaus Iohannis se afla pe punctul de a se incheia cu o Pace Suspecta. Germania se mai tine in vopseaua Das Auto care este deja plina de fisuri si crapaturi inaintea Colapsului. Romania a fost si va ramine Curul Europei pina cind se vor gasi Barbati de Stat sa creieze Conditiile necesare pentru Emancipare Nationala si Dezvoltare prin Forte Proprii.

  2. Este cazul ca SERVICIILE SA_SI ASUME in concordanta cu cele spuse de economistul sef BNR toate „Elitele prădătoare” și promisiunea lui Orban ,partid pe care l-au adus la putere.
    Cum s-a ajuns aici. „Elitele prădătoare” și „modelul extractiv”

    Valentin Lazea a explicat și cum s-a ajuns la această situație. „În ţara noastră, elitele prădătoare au favorizat o societate bazată pe modelul extractiv şi un stat despotic şi ineficient”, a spus economistul-șef al Băncii Naționale, adăugând că „societăţile organizate după modelul extractiv rămân mereu în urma progresului tehnologic, mulţumindu-se să preia ceea ce societăţile mai avansate, inclusive, au inventat deja”.

    Lazea crede că drama României provine dintr-o triplă sursă: partidele de stânga, care deşi au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă, partidele de dreapta, care au sprijinit societatea civilă, dar nu au înţeles importanţa unui stat puternic și societatea civilă, care are „handicapuri culturale” majore.
    Da, DAR INTR-UN_UN PARTID NU URCI DECAT DACA SERVICIILE TE AVIZEAZA.

  3. ce ne mai plac aceste teorii cu forte malefice, oculte. in 89 s-au construit 100.000 de locuinte,de muncitori romani,pt romani .Suntem tara cu cei mai multi locuitori care detin o locuinta dar construite in regimul CEASCA , cu somaj zero. Astea sunt realitatile,nu ca cine pune niste membri nu stiu unde.

  4. Un articol plin de date necunoscute majoritatii cititorilor, dar care nu merge la fondul tematicii, nu sintetizeaza motivele evolutiei SPD, care sunt de acelasi tip cu acelea ale evolutiei PSD! De aceea, ce invataminte sa traga PSD din experienta similara a SPD, altele decat ca aceleasi forte, sa le zicem obscure, eu le numesc Comintern, au actionat nu numai in cazul ambelor partide, ci la nivelul TUTUROR partidelor de stanga din Colhozul Bolsevic european!!! Acest „val” nu putea trece neobservat intr-o astfel de analiza, daca se dorea analiza si nu prezentarea neutra a unor evenimente inexplicabile.Nu e o intamplare faptul ca de cand rasputinista ENGIE a fost plasata in fruntea tarii, dupa ce in prealabil
    un fel de tavalug magic a curatat totul in calea ei, vechi si valorosi politicieni crestini-democrati, pentru ca dupa ce a
    ajuns in functie, un alt tavalug magic a facut ravagii la conducerile tuturor celorlalte partide, inclusiv ale aliatilor,
    incepand cu CSU-ul aliat pe „viata”, al carui sef incontestabil, care castiga alegerile in serie in uriasul si extrem de bogatul Land Bavaria, Stoiber, a fost dat jos de la conducerea CSU numai pentru ca a vrut sa candideze pt functia suprema de cancelar. Dar tavalugul nu s-a oprit aici, un alt membru CSU, aristocrat erudit, Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost pus la zid, ghici cu ce, cu un „plagiat” de… „1%”, pt ca urma sa fie noul contracandidat. In fine, FDP-ul(liberalii) au fost fortati prin santajarea sefului gay sa se compromita in guvernarea comuna cu ENGIE, nota de plata fiind iesirea pt 10 ani din Bundestag! Noul sef Lindner, care a readus FDP in Bundestag a tras invataminte, refuzand coalitia si atunci ciomagarii bolsevici din umbra lui ENGIE au fortat SPD sa se mai compromita o data la ultimile alegeri, intrand in coalitia toxica si ajungand in prapastie. Analiza autorului avea nevoie pt a fi exhaustiva de aceste specificari!

  5. inca o data ca vad ca cineva nu se face ca nu pricepe : spre desebire de SPD, PSD nu are nimic de-a face cu social democratia , europeana sau de aiurea. denumirea asumata e o simpla stratagema de marketing, chipurile partidul celor amarati , dar cu lideri milionari si BMW seria 7 la scara , totul, evident din salariile de bugetari.
    chiar si unul dintre jurnalistii de curte ai PSD, Doru Buscu, constanta apucaturile curat conservatoare (altii ar zice reactionare si xenofobe) ale PSD.

  6. Hai sa nu facem comparatii intre situatia din Germania si cea din Romania. Acolo exista o confruntare intre doctrine politice suprapuse, mai mult sau mai putin fortat, pe niste interese politice strategice germane, iar la noi exista o confruntare de insulte, injuraturi si amenintari utilizate pentru sustinerea si promovarea IN FORTA a unor interese strict economico-financiare ale unor grupuri de afaceri straine si ale slugilor autohtone ale acestora. Deosebirea este fundamentala. In vreme ce in Germania, indiferent cine se va impune in plan politic, in final actiunile se vor indrepta tot catre orizontul demult cunoscut: uber alles, Romania se confrunta cu spectrul dezagregarii – politice, economico-financiare, sociale si, nu in ultimul rand, al integritatii teritoriale statale. Dar, ma rog, unora si nu chiar putini, li se pare ca aceasta situatie ar fi un pret acceptabil al intrarii noastre in „lumea buna”(!?), in „familia democratiilor”.

  7. Toate cele descrise mai sus sunt manevre concertate de la un pupitru unic menite sa asigure in continuare majoritatea narodnicilor in Colhozul Bolsevic european, manevre de distrugere a partidelor de stanga europene, conditie a impunerii DIKTATULUI bolsevicei rasputiniste ENGIE, care de altfel, pentru mai multa siguranta, si-a instalat bratul inarmat, pe bolsevica deplin conspirata von der Laie Balaie in fruntea colhozului!!! Si apropo, aceasta bolsevica plasata anterior
    in fruntea ostirii teutone, a fost demascata de un plagiat peste 50% pe care masina bolsevica de propaganda teutona l-a
    relativizat pana la inexistenta, precum s-a procedat in Romania cu Infractoarea, la acea vreme nationala, Kövesi!
    Trebuie sa recunoastem ca asemanarile sunt izbitoare indicand eminenta cenusie bolsevica unica…In Teutonia s-a creat
    in anii 1980 un partid din fosti teroristi sifosti avocati ai RAF, intitulati verzulii, care au jucat si inca mai joaca un rol asemanator sörosistilor UsR in Romania actuala!!! Teroristii RAF fiind clonati, inarmati, dirijati de STASI si KGB,
    atunci cand ajungeau in situatia iminenta de a fi arestati, fiind retrasi in RDG si URSS, cu exceptia sefilor carora li s-a inscenat sinuciderea in celule!? Seful suprem RAF a fost chiar vizitat in inchisoare de, ghici cine? De „filosoful”
    francez si ILEGAL BOLSEVIC, Jean Paul Sartre!!! Stiti, filosoful care s-a exprimat prin scrieri filosofice, nu prin acte
    teroriste si de propaganda in sprijinul teroristilor!?!? Aviz marxistilor mioritici…

  8. care „votat” maica, ca hitleristul a refuzat fara rusine sa raspunda intrebarilor „votantilor”. Asadar NIMENI nu la votat. Caia e 100% impossibil si illegal. Te INFORMEZI dupa care iei o DECIZIE. Hitleristul a REFUZAT sasi JUSTIFICE activitatea, trecuta, prezenta si de viitor. Baietii destepti ce au „numarat” voturile lau bagat pa treaba pa hitleristu. Ca la vot nu votezi pa SIMPTATIE ci in baza unor informatii. SIMPATIA e CORRUPTIE, implicit illegala si inhabila.

    Oraganele de ordine si procuratura sa se deplaseze sa ia hitleristul in catuse, ca distractia asta NU ARE CUM SA FIE LEGALA.

  9. @charlie, fara „bolsevism” nici nu erai nascut, baa mucles. Erau pa treaba grupa mare cu capitalismu liberal incadeatunci. O ideologie eugenica, bazata pa invatatura Keynesiana de exterminare a celor asupriti. Folosesteti debla nainte sa hablesti. Asa propagandati rachaturi, de prosti ce sunteti.

    https://en.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes#Political_causes

    „Keynes was a proponent of eugenics. He served as director of the British Eugenics Society from 1937 to 1944. As late as 1946, shortly before his death, Keynes declared eugenics to be „the most important, significant and, I would add, genuine branch of sociology which exists.”[169]”

  10. Numai un amator sau nestiutor(!) ar putea face o comparatie intre PSD si SPD, Partidul Social Democrat din Germania…
    Dle autor, va rog sa ne spuneti in ce consta apropierea dintre cele 2 partide, „social-democrate”, in afara numelui?!
    Ca escrocii ultrabogati din PSD nu au nici in clin nici in maneca cu Social-democratia, ei NU au doctrina, care e Doctrina PSDistilor, dle autor!?
    Cum arata „social-democratia” PSDista: sa minta si sa manipuleze sarmanii Needucati si Neinformati ai Romaniei ca sa-i voteze, in timp ce ei au Facut Averi uriase, fiind bugetari de-o viata!?
    Am citit cateva randuri si m-a oprit: propaganda in Cotidianul atinge deja forme mosntruoase, precum a ajuns PSDul, azi pe duca…
    Duca-se!!!

  11. Ce au facut reprezentantii partidelor pentru cetateni,in acesti 30 de ani ??? Locuri de munca?Nu.
    Furturile,coruptia,au atentat la onoarea poporului roman.Fara lectia confiscarii ,hotia se extinde.Ce are de gind
    sa faca noul Guvern ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.