Putin anunță măsurile luate de Rusia după atac

Președintele Rusiei a avut o întrevedere prin videoconferință cu șefii Guvernului, regiunilor, serviciilor speciale și organelor de drept cu privire la măsurile luate după atacul terorist de la complexul de concerte al Primăriei Crocus.

Vladimir Putin: Dragi colegi!

În primul rând, aș dori să exprim din nou profundele mele condoleanțe familiilor și prietenilor celor uciși în urma atacului terorist sângeros și barbar din 22 martie și doresc însănătoșire grabnică răniților.

Mulțumesc tuturor celor care au salvat oameni în condiții dificile și au ajutat victimele. În această perioadă dificilă, societatea noastră a arătat un exemplu de adevărată solidaritate, coeziune și sprijin reciproc.

Știu că printre cei care transmit acum cuvinte de simpatie familiilor victimelor se numără oameni de diferite naționalități, din toate regiunile țării noastre, de toate vârstele, inclusiv copii, școlari și elevi. Cei care au planificat acest atac terorist sperau să semene panică și discordie în societatea noastră, dar au fost întâmpinați cu unitate și hotărâre pentru a rezista acestui rău.

Vă rog să raportați astăzi despre modul în care acțiunile de investigație și activitatea de căutare operațională vor identifica pe toți cei implicați în atacul terorist, clienții și organizatorii acestuia.

În ciuda durerii și tristeții noastre universale, a compasiunii și a dorinței legitime de a pedepsi toți autorii acestei crime brutale, ancheta trebuie efectuată în modul cel mai profesionist, în mod obiectiv, fără nicio părtinire politică.

Știm că crima a fost comisă de islamiști radicali, a căror ideologie chiar lumea islamică se luptă de secole. Dar vedem și că Statele Unite, prin diverse canale, încearcă să-și convingă sateliții și alte țări ale lumii că, conform datelor lor de informații, se presupune că nu există nicio urmă de la Kiev în atacul terorist de la Moscova, că sângerosul atac terorist a fost realizat de adepții islamului, membri ai organizației ISIS interzise în Rusia.

Știm prin mâinile cui a fost comisă această atrocitate împotriva Rusiei și a poporului său. Suntem interesați de cine este clientul. În cadrul lucrului comun dintre serviciile noastre de informații și agențiile de aplicare a legii, este necesar să obținem răspunsuri la o serie de întrebări.

De exemplu: sunt organizațiile islamice radicale și chiar teroriste interesate cu adevărat să lovească Rusia, care astăzi reprezintă o soluție echitabilă la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu? Și cum fac islamiștii radicali, care se poziționează, apropo, ca musulmani devotați, care mărturisesc așa-zisul islam pur, comit atrocități și crime grave în timpul lunii sfinte a Ramadanului pentru toți musulmanii?

Acestea, precum și alte întrebări profesionale, mai specifice, pentru o investigare obiectivă a crimei comise la Moscova, trebuie să primească răspuns. Un lucru este absolut clar: teribila crimă comisă pe 22 martie în capitala Rusiei este un act de intimidare, așa cum am spus deja.

Și imediat apare întrebarea: cine beneficiază de asta? Această atrocitate poate fi doar o verigă într-o serie întreagă de încercări ale celor care luptă cu țara noastră din 2014 în mâinile regimului neo-nazist de la Kiev. Și naziștii, așa cum se știe, nu au disprețuit niciodată să folosească cele mai murdare și inumane mijloace pentru a-și atinge obiectivele.

Mai ales astăzi, când contraofensiva lor promovată a eșuat complet. Acest lucru este deja recunoscut de toată lumea și nu este contestat. Forțele Armate Ruse dețin inițiativa de-a lungul întregii linii de contact de luptă, iar toate măsurile luate de inamic pentru stabilizarea frontului nu aduc succes.

De aici încercările de a intra și de a obține un punct de sprijin în teritoriile noastre de graniță, bombardarea, inclusiv prin utilizarea sistemelor de lansare multiplă de rachete, a cartierelor pașnice, a infrastructurii civile, inclusiv a infrastructurii energetice, a tentativelor de atacuri cu rachete asupra Podului Crimeea și asupra peninsulei însăși.

Actele sângeroase de intimidare, cum ar fi atacul terorist comis la Moscova, se potrivesc destul de logic în această serie. Scopul, așa cum am spus deja, este să semănăm panică în societatea noastră și, în același timp, să arătăm propriei noastre populații că nu totul este pierdut pentru regimul de la Kiev.

Trebuie doar să urmezi ordinele curatorilor tăi occidentali, să lupți până la ultimul ucrainean, să te supui poruncii de la Washington și să adopți o nouă lege a mobilizării, să creezi ceva de genul Tineretului Hitlerist în noua ediție, desigur. Pentru a folosi această nouă armă și bani suplimentari, o parte semnificativă din care poate fi furată și pusă, așa cum este de obicei în Ucraina astăzi, în buzunar.

Apropo, naționaliștii ucraineni aveau o astfel de asociație în anii 20 ai secolului trecut – Uniunea Tineretului Naționalist Ucrainean, care a devenit apoi parte a Organizației Naționaliștilor Ucraineni.

Desigur, trebuie să răspundem și la întrebarea: de ce au încercat teroriștii să meargă în Ucraina după ce au comis crima, cine îi aștepta acolo? Este clar că cei care susțin regimul de la Kiev nu vor să fie complici la teroare și sponsori ai terorismului. Dar există într-adevăr o mulțime de întrebări.

Vă rugăm să raportați în mod regulat despre progresul anchetei.

De asemenea, vă rugăm să ne informați despre măsurile luate la nivel federal și regional pentru sprijinirea familiilor morților și răniților și despre modul în care este organizată activitatea serviciilor medicale și sociale. Am discutat deja despre toate aceste probleme cu colegii mei de mai multe ori, dar astăzi, după cum am convenit, vom vorbi despre asta mai detaliat.

Vă rog, să începem să lucrăm. Alexandru Ivanovici, te rog.

A. Bastrykin :  Dragă Vladimir Vladimirovici!

Comisia de Investigații continuă activitatea activă pentru investigarea dosarului penal al atacului terorist din sala de concerte a Primăriei Crocus. Ancheta a stabilit o cronologie completă a evenimentelor care au avut loc.

Pe 22 martie, la ora 18:54, patru infractori într-o mașină Renault au urcat până în clădirea sălii de concerte a Primăriei Crocus, unde au început să aștepte sosirea publicului.

La ora 19:58, teroriştii înarmaţi cu arme de foc automate, în apropierea clădirii Primăriei Crocus, au deschis focul asupra vizitatorilor care se aflau pe stradă.

După ce au intrat în holul clădirii și apoi în sala de concert, au continuat să tragă în toți cetățenii pe care i-au observat, indiferent de sex și vârstă.

Folosind benzină pe care au adus-o cu ei în sticle de plastic, au dat foc incintei și au părăsit clădirea la 20:11. În timp ce părăseau parcarea într-o mașină, infractorii au lovit cu viteză pietonii – o familie cu doi copii mici. Copiii au suferit răni grave și au fost internați la spital.

Toți atacatorii au fost reținuți în regiunea Bryansk în timpul unei urmăriri de-a lungul autostrăzii care duce în direcția graniței ruso-ucrainene.

În timpul controlului, la locul incidentului au fost găsite și confiscate două puști de asalt AK-74, peste 500 de cartușe de muniție, 28 de cartușe cu cartușe și sticle cu reziduuri de benzină. Inspecția locului crimei continuă cu participarea specialiștilor criminalistici și a experților din cadrul Comitetului de Investigații al Federației Ruse.

În plus, au fost efectuate peste 200 de controale, percheziții și sechestre, în cadrul cărora au fost ridicate peste 1.000 de obiecte diferite relevante pentru anchetă.

În timpul unei percheziții în apartamentul în care locuia inculpații, pe lângă urmele mâinilor acestora, au fost găsite fragmente de țesătură și unelte care au fost folosite la pregătirea atacului.

În mașina infractorilor au fost găsite un pistol Makarov fără cartușe și un magazin de pușcă de asalt Kalashnikov cu 30 de cartușe de muniție. Pentru toate bunurile sechestrate, armele și munițiile au fost dispuse 90 de expertize medico-legale: balistice, genetice, amprentare.

Cei patru autori ai atacului terorist au fost puși sub acuzare și luați în arest. Toți acuzații, în timpul audierilor și în fața instanței, și-au recunoscut vinovăția și au depus mărturie amănunțită despre circumstanțele săvârșirii infracțiunii, despre clienții și persoanele care au asistat la pregătirea atacului terorist.

Ancheta a identificat și reținut încă trei persoane care au ajutat la pregătirea atacului terorist: au pus la dispoziție un apartament pentru locuit, o mașină pentru transport și au transportat fonduri. S-a trimis instanței de judecată o cerere de reținere a acestora în legătură cu aceste persoane.

Rezultatele inițiale ale anchetei indică faptul că atacul a fost atent planificat și pregătit. Atacul a ucis 139 de persoane. Dintre aceștia, astăzi au fost identificați 75. Printre morți se numără și trei copii. Identificarea morților continuă.

Din totalul [deceselor], 137 de persoane au murit la locul atacului terorist, două au murit în instituții medicale. 40 de persoane au murit din cauza rănilor împușcate, două persoane au murit din cauza unei combinații de răni prin împușcare și înjunghiere, iar 45 de persoane au murit în urma incendiului din cauza expunerii la temperaturi ridicate și la produse de ardere. 182 de persoane au suferit răni de gravitate diferită.

Au fost dispuse 160 de expertize medico-legale și genetice și se efectuează pentru stabilirea cauzei morții și identificarea victimelor. Au fost audiați 131 de victime și peste 500 de martori. Din mărturiile martorilor oculari rezultă că incendiul din sală s-a produs în urma acțiunilor învinuiților, care au vărsat benzină pe care au adus-o cu ei pe scaune și pereți și au incendiat.

În acest sens, ancheta verifică posibilitatea încălcării cerințelor de siguranță și a sistemului de stingere a incendiilor din sala de concerte a Primăriei Crocus. În acest scop, au fost confiscate console, unități electronice și dispozitive de control pentru sistemul de siguranță la incendiu al sălii de concerte. Acestea au ca scop cercetarea și extragerea de informații despre modul de funcționare al sistemelor de siguranță la incendiu la momentul atacului terorist. Conținutul serverului sistemului de stingere a incendiilor este studiat cu participarea experților. Pentru a stabili operabilitatea și răspunsul în timp util al tuturor sistemelor de siguranță la incendiu, a fost desemnată o examinare tehnică la incendiu.

Lucrăm îndeaproape cu unitățile operaționale ale Ministerului rus al Afacerilor Interne și cu FSB rus. În cauză se efectuează acțiunile de anchetă necesare pentru identificarea tuturor celor implicați în infracțiune, inclusiv a celor care au dispus și organizat infracțiunea. Ancheta în caz continuă.

Raportul este terminat.

Vladimir Putin:  Mulțumesc.

Tatyana Alekseevna, te rog.

T. Golikova :  Dragă Vladimir Vladimirovici! Dragi colegi!

În perioada de după atacul terorist, 145 de persoane au fost internate în unități de spitalizare ale organizațiilor medicale. Structura leziunilor este dominată de răni prin împușcătură, leziuni combinate și combinate și otrăvire prin produse de combustie.

Până în prezent, 52 de pacienți care au fost internați din cauza îmbunătățirii stării au fost externați pentru observație la locul de reședință. 93 de persoane primesc tratament în spital, inclusiv cinci copii. Medicii continuă să lupte pentru viața a nouă victime, inclusiv un copil. Starea lor este apreciată ca fiind extrem de gravă. 29 de pacienți sunt în stare gravă, 30 de pacienți sunt în stare moderată și 25 de pacienți: starea lor s-a îmbunătățit și sunt pregătiți pentru externare.

Cei mai gravi pacienți de astăzi sunt concentrați în Moscova și instituțiile medicale federale. În această perioadă, s-au acordat îngrijiri în ambulatoriu pentru 150 de pacienți, iar această cifră se schimbă. Cred că se va schimba, deoarece oamenii care au putut să meargă acasă apelează acum la unități de tratament.

Psihiatri și psihologi de la Institutul Serbsky, Agenția Federală Medicală și Biologică, Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia, Moscova, Regiunea Moscova și psihologi voluntari sunt implicați în acordarea de asistență victimelor și membrilor familiei.

În perioada cea mai acută, cel puțin 50 de echipe de ambulanță, servicii de medicină de dezastre din Regiunea Moscova, orașul Moscova și organizații medicale federale au fost simultan la locul atacului terorist. În total, 203 echipe medicale de urgență și ambulanțe aeriene au acordat asistență victimelor.(…)

Cetăţenii Rusiei, în ciuda suficienţei sângelui şi componentelor acestuia, au răspuns în unanimitate nenorocirii şi au venit la punctele de donare de sânge pentru a ajuta victimele. Pot spune că, conform estimărilor Agenției Federale Medicale și Biologice, peste două zile libere centrele de donatori din țară au primit 11 mii 822 de donatori, au pregătit patru mii 624 de litri de sânge integral și o mie de 130 de litri de plasmă. Activitatea centrelor donatoare continuă și astăzi.

Conducerea Moscovei și a regiunii Moscovei, pentru a oferi sprijin familiilor celor uciși, morți și răniți în urma unui act terorist, a decis să stabilească plăți unice în valoare de trei milioane de ruble pentru fiecare persoană ucisă sau care a murit ulterior, în valoare de un milion de ruble – pentru cei care au primit sau primesc îngrijiri medicale în instituțiile spitalicești și în valoare de 500 de mii de ruble – cei care au primit îngrijiri medicale în regim ambulatoriu.

Pentru rezidenții din Moscova și din alte regiuni, plățile sunt efectuate de Guvernul Moscovei, pentru rezidenții din regiunea Moscovei – de către Guvernul Regiunii Moscovei. Plățile au început și vor continua pe măsură ce se primesc documentele.

De asemenea, pentru a acorda asistență victimelor și familiilor victimelor, a fost creat un grup de lucru în Fondul Social și un sediu operațional la Rostrud. Astăzi, în mod proactiv, fără a necesita acte, au fost deja atribuite 22 de pensii în caz de pierdere a unui întreținător de familie, dintre care 19 sunt asigurări și trei sunt sociale. Plata pensiilor se va face in cel mai scurt timp posibil imediat ce ni se vor furniza detaliile bancare.

S-au organizat activități de informare cu rudele și prietenii defunctului cu privire la plata indemnizațiilor de înmormântare și furnizarea în continuare a documentelor de despăgubire. Lucrări similare au fost organizate cu angajatorii. De asemenea, au fost organizate lucrări pentru alocarea plăților pentru asigurările sociale obligatorii împotriva accidentelor de muncă.

Aș dori să spun, Vladimir Vladimirovici, că pe măsură ce toate victimele și morții sunt identificați, se va acorda asistență familiilor și vom ține această problemă sub control constant.

Aș vrea să mai spun că în primele ore de la primirea informațiilor despre atacul terorist, voluntarii, precum și cetățenii îngrijorați s-au alăturat lucrărilor de ajutorare. Pe 23 martie, mișcarea „Suntem împreună” a deschis o strângere de fonduri pentru asistență direcționată pentru familiile celor uciși și răniți în atacul terorist. Raportez că în acest moment suma fondurilor strânse este de aproape un miliard de ruble.(…)

De asemenea, aș dori să spun că și afacerile rusești s-au alăturat ajutorului: peste 42 de companii de transport, bănci, operatori de telefonie mobilă, restaurante, mari magazine de vânzare cu amănuntul și alte afaceri au oferit asistența pe care au considerat-o posibilă.

Aș dori să-mi exprim profunda recunoștință lucrătorilor noștri medicali pentru ajutorul pe care îl oferă cetățenilor afectați, cetățenilor noștri grijulii pentru faptul că s-au arătat în această oră dificilă, au venit în ajutorul persoanelor aflate în necazuri, dovedind încă o dată că țara noastră s-a unit și în fața celei mai dificile situații suntem împreună.

 

Vladimir Putin:  Mulțumesc.(…) Și acum aș vrea să-l ascult pe Serghei Semyonovich Sobyanin (Primarul Moscovei).

Te rog, Serghei Semionovici.

Serghei Sobyanin :  Dragă Vladimir Vladimirovici!

Raportez despre asistența medicală și socială acordată victimelor atacului terorist.

În total, de la Moscova au lucrat 44 de ambulanțe, iar prima ambulanță a sosit patru minute mai târziu: la ora 20:10 s-a primit un semnal, iar deja la 20:14 a sosit prima mașină și a oferit asistență.

Toți solicitanții au primit prompt îngrijire în ambulatoriu. 94 de persoane au fost internate, internate în 14 spitale. Ei primesc asistență de la cei mai buni medici din Moscova.

Am avut mulți răniți grav și extrem de grav. Au fost 12 oameni extrem de grav bolnavi și nu am pierdut niciunul până în prezent. Mai mult, din cei 12 pacienți extrem de grav, aproape jumătate dintre acești 12 au fost deja transferați într-o altă categorie – pur și simplu pacienți severi.Există speranța că toți cei 12 vor supraviețui. În prezent, din 94 de persoane, 18 persoane au fost deja externate. Ei continuă să lucreze cu restul.

În ceea ce privește asistența socială, așa cum a spus Tatyana Alekseevna, noi, de comun acord cu colegii din regiunea Moscovei, din Guvern, am stabilit următoarea procedură: Moscova plătește prestații unice atât moscoviților, cât și rezidenților din toate celelalte regiuni; Regiunea Moscova plătește de către locuitorii regiunii Moscova.

Plățile reale au început deja: 60 de persoane au primit aceste beneficii, plăți unice. Pe măsură ce primim cereri, rezolvăm imediat aceste probleme.

În plus, este oferit tot sprijinul medical, psihologic și direcționat necesar. Oferim cazare gratuită la hotel și mese gratuite rudelor victimelor care vin la Moscova pentru a identifica cadavrele sau pentru a-și căuta pe cei dragi. De asemenea, oferim asistența și sprijinul necesar pentru ca aceștia să-și găsească pe cei dragi.

Raportul s-a terminat, Vladimir Vladimirovici.

Vladimir Putin: (…)Este imperativ ca în toate regiunile Rusiei, de unde au venit oamenii pentru acest eveniment, să preia controlul asupra tuturor oamenilor care au nevoie de sprijin. Pentru că apar diferite situații de viață. Cineva și-a pierdut chiar susținătorul și așa mai departe.

Este imperativ să analizăm tot ce are legătură cu această crimă teribilă și să ai grijă să ajuți oamenii fără a o aborda în mod formal. Vă rog să priviți această problemă cu un ochi profesionist, uman și să sprijiniți pe cei care au nevoie de acest sprijin și ajutor.

Te rog, Andrei Iurievici, te rog.

A. Vorobyov :  Dragă Vladimir Vladimirovici!

Din primele momente, am avut ocazia să vă informez, să vă raportez și, cel mai important, să primesc recomandări și sprijin. Aș dori să vă mulțumesc vouă și colegilor mei, departamentelor federale care participă și astăzi și personalului – toată această interacțiune continuă și astăzi. Acest lucru a fost foarte important pentru mine pentru a lua toate deciziile corecte.(…)

Încă din primele minute am primit sprijin de la oameni, de la voluntarii noștri care erau în apropiere și ne-au oferit o varietate de ajutor.

Cât despre salvatori, ei lucrează, știi, și acum – fără întrerupere, schimbându-se. Am întărit specialiştii Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă cu muncitori generali – oameni care ajută la procesarea unor cantităţi mari de moloz.

Mi-am luat libertatea de a pune o diagramă a holului – este chiar în fața ochilor tăi. Mâine operațiunea de căutare va fi finalizată în totalitate, iar fiecare metru pătrat al holului – parter, balcon, etaj de deasupra – va fi demontat.

Literal, imediat am înțeles că oamenii aveau nevoie de informații despre ceea ce s-a întâmplat, despre această tragedie teribilă. De aceea am deschis o linie directă și un centru de ajutor. Se află încă în centrul de sprijin pentru „Apărătorii Patriei”; acolo lucrează oameni foarte pregătiți. (…)

Împreună cu Moscova, am înțeles cât de important este să ne sincronizăm acțiunile. În ceea ce privește plățile, am acceptat o singură plată: trei milioane – dacă rezidentul nostru a murit, un milion – dacă a fost internat în spital și 500 [mii de ruble] – [cei] care au primit anumite pagube și răni.

Pot spune că deja sâmbătă am făcut primele plăți, pentru că au venit și angajații Băncii Centrale la muncă și ne-au permis să efectuăm aceste prime tranzacții.

(…)

Am convenit că vom folosi aceste fonduri în comun, colectiv, pentru nevoile celor ale căror familii au suferit. Ai dreptate când spui că unele familii – avem unele – și-au pierdut ambii părinți. Înțelegem, și mi-ați spus despre asta, printre altele, că cei care sunt internați astăzi și cei care au murit – trebuie să-i însoțim pentru o perioadă lungă de timp. Vom încerca să o facem cu demnitate.

Încă o dată vreau să mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat. Raportul este terminat.

Vladimir Putin:  Bine.

Deci, colegi, care ar dori să adauge ceva, să ofere câteva informații suplimentare, să dea o evaluare?

Te rog, Igor Viktorovich.

I. Krasnov :  Dragă Vladimir Vladimirovici! Dragi colegi!

Atacul terorist petrecut pe 22 martie a identificat pentru noi toți sarcini care necesită rezolvare în mod prioritar și în viitorul apropiat pentru a preveni reapariția tragediei și, de asemenea, pentru a oferi asistență maximă victimelor.

Aș dori să subliniez că încă de la primele ore ale tragediei, toate serviciile au funcționat fără probleme non-stop și continuă să funcționeze acum. În activitatea noastră, am acordat o atenție deosebită blocării în timp util a informațiilor false și a altor informații care incită la conflicte interetnice și interconfesionale, încercări de a semăna panică și ură față de oameni doar pe motive etnice.

Conform cerințelor noastre, informațiile au fost șterse din peste 200 de resurse, inclusiv conturi de pe rețelele sociale Odnoklassniki, VKontakte și canale Telegram, precum și alte site-uri. Pe lângă falsurile de-a dreptul, au apărut o mulțime de informații neverificate, care au destabilizat într-o oarecare măsură situația. Chiar și instituțiile de presă de renume au remarcat acest lucru – a trebuit să respingem astfel de informații publicate cu recomandări reprezentanților mass-media să utilizeze datele numai din surse oficiale.(…)

În ceea ce privește pașapoartele de rezidență, pașaportul de siguranță al unității trebuie actualizat cel puțin o dată la trei ani și, bineînțeles, în conformitate cu clauza actului juridic de reglementare care necesită securitate. Schimbările amenințărilor teroriste în raport cu locurile în care oamenii se adună în număr mare este unul dintre motivele actualizării acestui pașaport. Fișa cu date de securitate a instalației a fost aprobată pe 17 decembrie 2018, dar nu a fost actualizată până în prezent, iar amenințările teroriste existente, din păcate, nu sunt luate în considerare.

În plus, vom încerca, împreună cu Ministerul Situațiilor de Urgență, să ajustăm metodele de calcul existente utilizate pentru efectuarea calculelor care confirmă siguranța și evacuarea persoanelor în caz de incendiu. Aceste metode nu ne permit să luăm în considerare scenariul incendiilor în timpul atacurilor teroriste și incendiilor similare.

Înregistrările video disponibile ale tragediei indică un atac terorist prin principalele căi de evacuare în timpul unui incendiu – oamenii au fost forțați să fugă în direcția opusă atacatorilor și să caute adăpost în diferite încăperi ale clădirii.

În general, am dat toate instrucțiunile necesare procurorului, s-a asigurat coordonarea activității organelor de drept și se efectuează supravegherea cercetării cauzei penale. Non-stop, continuăm să luăm o gamă completă de măsuri pentru a oferi asistență victimelor și pentru a asigura statul de drept.

Raportul este terminat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

27 de Comentarii

 1. Mai rumune nazist…Iesi din NATO daca vrei sa trsiesti…Nu vei ramane fara Ratia de Parizer cu Soia de la NATO!!… 1. Putin poate oricum mobiliza 5 milioane de soldati. Parlamentul rus deabia asteapta sa dea Legea mobilizarii…2.daca NATO se retrage la Linia legala Berlin, imediat Rusia inceteaza razboiul din Ucraina…3. Razboiul din Ucraina nici nu ar fi existat daca Romania nu chema Armata Americana in Romania, model urmat si de Ucraina…4. Daca ai adus Armata Americana in Tara de frica Rusiei, tot de frica actioneaza si Rusia. De frica de NATO Rusia iti poate arunca in cap o Bomba nucleara gen Hirosima…Rusia loveste nuclear Romania. Nu loveste America….De aceea America nu va riposta riscand distrugerea reciproca cu Rusia.

 2. sa vezi acum ce incep sa zboare de la etaj diversi mahari de prin tot KGB-ul redenumit pe stil nou FSB, FSO, SVR , GUSP ..
  o buna ocazie pentru Vladimir Vladimirovici sa aplice sistemul sovietic al rotatiei cadrelor . Cu o tusa personala specifica, cei zburati nu mai urca la etaj

 3. Era o problema de timp pana la folosirea organizatiilor teroriste islamice de catre. Ucraina pentru a-i lovi pe rusi. Contra armament occidental evident, furnizat de stupizii europeni. Dupa care organizatiile alea ii vor lovi si pe europeni cu propriul lor armament. Asta va fi doar una din binefacerile pe care le vom incasa ajutand aiurea. Ucraina.

 4. Cei patru autori ai atacului au fost alesi astfel incat sa intruneasca minim trei conditii: sa nu fie prea destupati la minte, sa-i urasca pe rusi (si pe „necredinciosi” la modul general) si sa fie musulmani ultra. Ultima conditie nu-i face membri daesh. ii face musulmani aproape „normali” in timpul Ramadanului, cand opiniile lor se radicalizeaza si urasc la maximum pe kufari. Vad in fiecare zi musulmani pe care-i cunosc si care, in perioada asta, privesc cu ura si dispret pe toti cei care nu le impartasesc convingerile. Multi dintre ei ar avea o placere sa dea cu cutitul daca nu le-ar fi frica ca-si pierd beneficiile.
  Revenind la cei patru, astia nu sunt daesh! Sunt musulmani radicali ca religie si sunt gata sa ucida nediscriminat si fara numar, dar nu sunt gata sa-si infranga instinctual de conservare in cazul in care sunt prinsi. Martirii adevarati (scuze pentru folosirea termenului in raport cu degeneratii daesh) nu se scapa pe ei de frica si nu au groaza in priviri cu gandul la ce urmeaza dupa ce-s prinsi!
  Daca ar fi fost daesh, la cat par de ingroziti, ar fi spus-o demult si cu o multime de detalii. Astia sunt doar niste fraieri care au crezut ca vor ramane si cu niste bani dupa ce-si descarca ura contra kufarilor.
  Ramane valabila intrebarea privind orchesteatorii atacului, avand in vedere doua aspecte: 1) atacul are o complexitate logistica (resurse umane, financiare, materiale si informatii) mult peste ce puteau astia patru; 2) capacitatea de-a convinge daeshul sa-si asume responsabilitatea chiar daca n-au avut nimic de-a face cu toata treaba. Cine-ar avea atata influenta si control asupra daesh?

 5. Libiu. Mateescu Mergi ma la cules urzici. Realitatea nu este pentru voi propagandistii.

 6. axon Mergi tu in Siberia la cazma si lasa Romania cu NATO.Ca nu este treaba ta.

 7. Urmează,necesarmente,mobilizarea generală.Pana acum Puțin nu a avut curaj.Orcii au acum ce au votat:moarte .Doamne ajută!

 8. Multumim pt speach, dar…Foarte proasta traducere!.AI sau numai traducatorii slabi au voie de la Ambasada?? Sau traducere sh dupa ce a trecut pe la Accidentul Colectiv??

 9. @ caca maca e tetea…Un rusofob descreierat care nu are nimic in Romania, nu are copii, nu are nepoti in Romania…El chiar ar vrea ca Rusia sa loveasca nuclear Romania… Caca maca e tetea, un extremist care cauta Razboiul cu lumanarea..

 10. Caca maca face parte din rusofobii scelerati care in 1941 au chemat Amata lui Hitler in Tara si au plecat la omrat de rusi…Au fost chefaniti de rusi, dar trebuie sa fie si mai bine chelfaniti, yrebuia yratati ca niste potai, asa cum sunt….dar Rusii i – au cam scutit de plata pagubelor.
  Apoi potaile s – au pus pe schelalait ca ce le – a luat lor Rusii granele…ceasu si paltonu….Aceleasi potai nazite au chemat Armata Americana in Romania ca sa ii ajute da omoare rusi…Ca Evrei comunisti au omorat destui in Holocaustul roman din anii 1940, cu peste 300.000 de morti, majoritar prin ardere de vii sau sufocare..Holocaustul roman este recunoscut oficial de Romania.

 11. 🤣🤣🤣🤣,PUTIN ESTI UN AMATOR!PRIVITI FILMATELE evacuării din sala de spectacol unde agenți FSB IMBRACATI LA FEL (jeans și pulover albastru),INCLUSIV CEL CARE FILMEAZA,COMUNICA SI COORDONEAZA ,,BUNUL MERS ,,AL OPERATIUNII.CE DEZAMAGIRE FSB!😁

 12. @axon
  pasarica, umbla de-ti cauta alt servici, ca rusu stapan’tu o s-o ia tare-n bot si ramai fara solda. sau, si mai bine, zît de-aici la vreun colhoz unde-ti sade tie bine.

 13. Zelenski si gasca sa de nazisti, sunt implicati in actul terorist de la Moscova.
  Cand o sa se termine razboiul, vom afla si de atrocitatile comise de Zelenski.

 14. Adica musulmanii antirusi din Caucaz au „extragerea” prin Urâtania? Mai, nu va merge GPSul la trotineta electrică?

 15. Urmează,necesarmente,mobilizarea generală.Pana acum Puțin nu a avut curaj.Orcii au acum ce au votat:moarte .Doamne ajută!!!

 16. Medvedeev: _Țin să particip și eu la discuții, și mă adresez dvs.dragă Sobianin _ Dragă domnule, știți ce luptă am purtat cu Iurii Lujkov, precedesorul dvs, D-zeu să-l ierte (să-l ierte D-zeu-*rumors) care nici mai mult nici mai putin a reușit să mute primăria intrun cătun in 2009, probabil pentru filmarile cu Tom Cruise in urma carora cea din centru dispare intr-un atentat. Va văd întreg, pic de funingine, așadar nu aveți biroul la Crocus, iar pe internet lumea întreagă află că primăria Crocus din Moscova nu mai e. Or poate sâ schimbați denumirea panourilor sandwich din City Hall in Crocus Hall pentru a traduce conform regulilor lb. engleze: e sala de bal nu de eliberare autorizatii. Cu toate că Legea federală „Cu privire la înregistrarea de stat a bunurilor imobiliare” din 13 iulie 2015 N 218-FZ se actualizează cu Legea federale nr. 120-FZ din 30 aprilie 2021, dvs. chiar nu înțelegeți cum de fiica dvs. a participat în pielea goală la un bal întro fabrică de rulmenți cu denumire de club de noapte. Mulțumesc Vladimir Vladimirovici (Ghost Mission ONGoing)

 17. Dacă Putin era ca Netanyahu Ucraina era rasă la pământ.Dar Putin nu e nici nazist nici sionist.Putin e om .Rusia va plăti după cum se cuvine celor ce au făptuit atacul mârșav asupra civilior dar nu atacând civilii ca Zelenski si Netanyahu ci eaxct pe capii lor vinovati de terorism international.Slava Z!

 18. STRANIULE … chiar esti PROPHET REAL
  7 insi ai zis -> 7 inis au fost prinsi !

  PARA-STATISTIC cum le ante-ghicesti … incep sa cred ca si „investitorii galbeni” + straniou punctuala „BALON” „nu tot ce zboara se …” din „4 februarie” n-a fost nimereala !

  Ce sunt ratinamentzele de nivelul 3-4-5 daca pentru mediocrii si cele de nivel 2 sunt extraordinar de greu pe inteles ?

  SHALOM ! PUPU …

  (repet si dau mai jos comentariul cu cei „7” ! … una e sa te lauzi ca esti PROPHET si alta esti desi incredibil sa dovedesti mereu ca esti -> „STAPANUL PAIANJENILOR DIN RETEA” : chiar si 1/1000 e informational straniu: NEBUNATICULE ! 🙁 )

 19. „@misteaux spune:
  22 MART. 2024 LA 22:21
  USA stia ! 😮 😐

  NU exista coincidente ! Ca SPECIAL
  ca PROPHET REAL trebuie sa sti asta 1000/1000 !

  (vedem maine stirile cu identitatea „terroristilor” ucisi la noapte … locul e inchis ermetic = nu scapa niciunul din cei 7 )”
  _____________
  TOTI 4+3=”7″ sunt arestati … SFINTE PROPHET MISHTEAUX ! 😮 😮 :O
  CUM spuneai aparent pueril … candv vir ajunge sa creada ca esti un REAL PROPHET
  nu din credinta talamba ci din caza …LOGICII care-i va obliga ( „ochii pe butelie” )
  _____________

  E clar c-ai castigat PARIUL pe Marele Blond ! (nimeni nu poate castiga un PARIU pe viitor cu un REAL PROPHET ! 🙁 🙁 🙁 )

  IQ>145 !
  😉

 20. Pentru cei care spun ca inca nu-s morti
  spun ca DEJA sunt MORTI …desi inca umbla si par cumva vi = viitorul li s-a terminat in cele 13 minute ale atacului ! 😐

  ASA CEVA NU SE FACE ! 😐

 21. „În timp ce părăseau parcarea într-o mașină, infractorii au lovit cu viteză pietonii – o familie cu doi copii mici. Copiii au suferit răni grave și au fost internați la spital.”

  Deci desi se stiau urmariti pentru ca de resul familiei s-a vazut RENAULT-ul cu capota neagra
  nu au schimbat masina indreptandu-se spre Ukraina ?

  STRANIU frantzuzita treaba n-asa ?
  Intreb pentru ca maestrul kaBBalist MISHTEUAX spunea ca … masina asta …RENAULT-ul
  pare o … STRANIE „SEMNATURA” 😐

 22. EU personal cred ca mishteaux se doar lauda cu IQ-ul lui
  prin logica metodica se putea (atentie!) ante sti ce-a parut
  ca propheteste 😛 el !

  Doare cine se stie fara musca pe caciul poate glumii
  -> FRANTA si MACRON au luat singura masuri extra masurilor altor state
  in UE !

  PS: Chiar si nemtii i-au zis MACRON-ului (de facto celor din saptele lui) s-o lase moale cu „TRUPE-LA-SOL” anti – RUSSIA ! 🙁
  Ca la COLECTIV insa … „a trebuit sa moara oameni” vezi morala CLOTHILDEI filmata de SRI la sacii cu voturi
  si
  intreaba-l pe PONTA ce i-a zis SIE relativ la „abdicarea” lui ! Poateeeee va spune ! 😐
  PUTINI CA MISHTEUAX ! Valoare lui e peste greutatea lui in diamnate ! 🙁 😐 1/1000 -> 1000/1000

 23. Straniu cum „arunca” Russia cu banii pe vitime daca sti ce-au
  primit sinistratii din HAWAI de la regimul lui BIDEN comparativ cu ce primesc IMIGRANTII ILEGALI !

  NASOL ! USA e facaut premeditat de ras aici ! Sinistratii din HAWAI dupa ce-u pierdut totul au primit 1/50 din ce primes rusii sinitrati aici (proportional preturilor si nivelului de trai din USA vs RUSSIA)

  QUO VADIS USA ! (altceva ar fi daca USA ar o tara saraca insa imigrantii ilegali primes sume enorme tinand cont ca n-au contribuit cu TAX , asigurari si IMPOZITE la bogatia USA precum sinistratii lasati de carutza de REGIMUL BIDEN !

  „NINGE pe FED!” … babette-ul se piaptana ! 😀

  MAGA !

 24. Fiți imparțiali nu fiți delirantii idioții utili,buni de sacrificat la următorul pas!Puteți fi urmatoarele victime ale ideologiilor bolnave ale morții,nu v.a faceți părtași ,de mizeriile și meschinăriile psihopaților criminali a oricărei dintre factiuni,asta daca nu aveți o scuză foarte buna și o nota de plata pe măsură!🤔

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.