Putin către Hollande: Despre Siria trebuie să discutăm la o sticlă de votcă, nu de vin

Joi, 28, februarie, presedintele Francois Hollande s-a aflat la Moscova pentru o vizita de 24 de ore. Presa franceza relateaza aproape la unison despre o atmosfera foarte rece creata de presa rusa si de presedintele Putin insusi. Chiar si glumele la care au recurs cei doi in timpul intalnirilor cu presa pot fi interpretate ca expresie a primirii glaciale de care a avut parte Hollande.

Patru teme majore au stat pe agenda intalnirii Putin-Hollande: Siria, investitiile franceze in Rusia, vanzarile de arme si situatia drepturilor omului in Rusia. La acestea s-au adauga chestiuneaactorului Gerard Depardieu.

In ce priveste Siria, presedintele Frantei a vrut sa se arate optimist inaintea intalnirii cu Putin, evocand chiar in interviul pentru postul de radio anti-Putin Ecoul Moscovei ca este posibila ajungerea la o solutie politica in Siria, in urmatoarele cateva saptamani. ’’Multe vor depinde de pozitia presedintelui Putin’’, a mai spus Hollande.

Realitatea de la Kremlin a fost cu torul alta. Hollande a declarat dupa intalnirea cu Putin ca pozitiile celor doua tari sunt tocmai compatibile. Singurul lucru pozitiv a fost ajungerea la o concordanta ’’de obiectiv’’ in Siria. ’’Trebuie sa gasim pentru opozitia anti-Al Assad o personalitate acceptabila cu care sa discutam’’, a mai spus Hollande.

Vladimir Putin a fost foarte taios in declaratii: ’’Trebuie sa ascultam opinia partenerilor nostri privind aceasta problema dificila. Se pare ca este nevoie sa ne asezam la masa cu o sticla de votca-una de vin nu ar ajunge-si sa discutam. Trebuie sa ne asezam si sa ne gandim la asta’’, a spus Putin, in timp ce Hoolande a replicat ca ar dori vin de Porto in locul acelei sticle de votca.

’’Miza este simpla: a fi prezent mai mult pe piata rusa, a exporta mai mult, a crea locuri de munca, a atrage capital rus in Franta. Trebuie sa atragem investitii, pentru ca avem nevoie de locuri de munca’’, a spus presedintele Hollande, dupa o intalnire cu oameni de afaceri organizata de Camera de comert ruso-franceza.

Intr-un moment in care SUA au creat o lista neagra pentru interzicerea vizelor pentru oficiali rusi, fosti si actuali, suspectati de implicare in moartea suspecta a unui avocat rus, Hollande a vorbit despre necesitatea facilitarii obtinerii vizelor de afaceri pentru cetatenii rusi si necesitatea crearii unui fond suveran rus in Franta, care safaciliteze investitiile, si, de ce nu, despre necesitatea unui parteneriat care sa ajute la dezvoltarea investitiilor.

Rusia este al patrulea partener comercial al Frantei, cu schimburi care au crescut cu 15% in ultimii trei ani de criza.

Vanzarile de arme au fost poate punctul de pe agenda intalnirilor in care divergentele au fost minore. Rusia a cumpara in 2011 tehnica militara franceza in valoare de aproape un miliard de euro. Sumele pentru 2012 sunt inca necunoscute. Rusia este cel mai mare importator de arme din Franta dupa SUA si India, iar Hollande a fost insotit in Rusia de o cohorta de reprezentanti ai industriei militare din Franta.

Hollande s-a intalnit cu reprezentanti ai societatii civile din Rusia, la Ambasada Republicii Franceze de la Moscova, pentru a aborda problema respectarii drepturilor omului. In 2012, in contextul alegerilor prezidentiale si parlamentare, autoritatile au recurs la cele mai dure represiuni impotriva ONG-urilor suspectate ca primesc finantare occidentala, dupa care au si interzis dreptul de apela la astfel de finantari.

Presedintele Hollande a declarat doar ca va aborda si aceasta problema delicata nu doar pentru a o evoca, ci pentru ca ea sa fie rezolvata.

Cat priveste situatia actorului Gerard Depardieu, care a obtinut cetatenia rusa in urma cu cateva luni, pentru scapa de impozitele de 70% pe care guvernul socialist de la Paris a dorit sa le impune pe veniturile anuale de peste un milion de euro, Hollande s-a limitat sa declare ca ’’trebuie sa limitam imigratia, dar nu trebuie sa descurajam un investitor, un sef de intreprindere sau un artist sa vina in Franta. Noi lasam toate personalitatile sa vina in Rusia.’’

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.