Putin, primit la Belgrad cu prima paradă militară începând din 1985

Guvernul Serbiei îl primeşte, joi, pe Vladimir Putin la Belgrad cu prima paradă militară din ultimii aproape 30 de ani ani şi decide chiar să sărbătorească 70 de ani de la eliberarea capitalei de către forţele partizanilor şi cele ruse cu patru zile mai devreme, doar pentru a se mula pe agenda liderului de la Kremlin.

Putin, care face o escală la Belgrad în drumul său către Summitul UE-Asia din Italia, la care aproape că s-a autoinvitat, va avea ocazia să demonstreze încă o dată influenţa de care se bucură Moscova în această parte a Balcanilor, fie că este vorba de folosirea pârghiei dependenţei energetice, fie de frăţia ortodoxă şi tradiţiile comune.

Cum intrarea Kosovo în rândul statelor cu dreptutri depline de reprezentare la ONU depinde doar de votul Rusiei în Consiliul de Securitate, politica lui Vladimir Putin constituie un sprijin, fie şi simbolic, uriaş pentru guvernanţii sârbi.

Însă primirea plină de fast de care are parte Putin la Belgrad nu este deloc pe placul Statelor Unite şi nici al statelor UE, organizaţie cu care Serbia a inceput negocierile de aderare, pe care speră să le încheie in 2020.

“Poţi avea relaţii bune cu Rusia şi cu China, precum şi cu SUA. Dar viziunea noastră asupra vizitei oficialilor chinezi diferă de cea asupra vizitei oficialilor ruşi. Chinezii nu au atacat pe nimeni, spre deosebire de ruşi”, a declarat ambasadorul SUA la Belgrad, Michael Kirby, criticând decizia guvernului de a-l invita pe Putin chiar în timpul conflictului din Ucraina.

Replica oficialior sârbi a venit imediat. “Nu avem nimic împotrivă ca preşedintele Obama să vină în vizită la Belgrad, dar va veni? Este nevoie de implicare din partea ambelor părţi”, a declarat şeful diplomaţiei sârbe, socialistul Ivica Dacic, fost purtător de cuvânt al lui Slobodan Milosevic.

Rusia priveşte Serbia ca pe ultimul aliat adevărat pe care îl are în Blacani şi încearcă să menţină această apropiere chiar şi prin avertismente serioase. Kremlinul a precizat de mai multe ori că, în momentul în care Serbia va adera la UE, acordul de liber schimb dintre Serbia şi Rusia nu se va mai aplica. Totodată, se aşteaptă ca Putin să facă presiuni asupra Serbiei pentru a începe să construiască segmentul gazoductului South Stream de pe teritoriul naţional, dupa ce s-a observat că Belgradul dă semne că cedează la presiunile UE şi tergiverseaza luarea unei decizii, la fel cum o face şi Bulgaria. Spre exemplu, premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută că “nu are sens” să înceapă construcţia conductei înainte ca Moscova şi UE să ajunga la un acord în privinţa legalităţii acestui proiect energetic. Vucic a mai precizat că în timpul vizitei sale la Belgrad, Putin va auzi încă o dată că “Serbia este pe calea europeană”.

Pentru moment, relatia dintre Rusia si Serbia se dovedeşte profitabila şi pentru Belgrad, în ciuda dependenţei energetice cvasitotale şi a achiziţionării de către Gazprom a pachetului majoritar al companiei energetice NIS. Însă beneficiile economice depind strict de contextul conflictului din Ucraina – pentru că Serbia a refuzat să aplice sancţiunile decise de UE împotriva Rusiei, Belgradul speculează embargoul european şi îşi sporeşte puternic exporturile către Rusia, fiind aşteptată semnarea unor noi acorduri în acest sens, în timpul vizitei lui Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.