Putin sfidează mandatul de arestare emis de CPI

Preşedintele rus Vladimir Putin, care face obiectul unui mandat de arestare de la Curtea Penală Internaţională pentru „deportarea ilegală” de copii ucraineni, se va deplasa marţi în Mongolia, stat membru al CPI, care ar trebui să aibă obligaţia de a-l aresta odată ajuns pe teritoriul său.

„Putin va face o vizită oficială în Mongolia pe 3 septembrie”, a transmis joi Kremlinul într-un comunicat.

Aceasta va fi prima călătorie a preşedintelui rus într-un stat semnatar al Statutului de la Roma, de când CPI a emis un mandat de arestare împotriva sa în martie 2023.

Mongolia a semnat Statutul de la Roma în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

Astfel, fiecare stat membru este obligat să reţină orice persoană de pe teritoriul său care face obiectul unui mandat de arestare al CPI, cum este cazul lui Vladimir Putin.

Kremlinul a respins întotdeauna cu fermitate acuzaţiile CPI împotriva preşedintelui rus.

Cu toate acestea, Putin a fost atent timp de aproape un an şi jumătate să evite călătoriile în străinătate, sărind peste summitul BRICS din Africa de Sud din august 2023, de exemplu, şi apoi peste summitul G20 din India din septembrie acelaşi an.

Pe de altă parte, a vizitat China în luna mai, Coreea de Nord în iunie şi Azerbaidjanul la mijlocul lunii august, însă niciuna dintre aceste ţări nu este membră a CPI.

În Mongolia, şeful statului rus merge „la invitaţia preşedintelui mongol Ukhnaa Khurelsukh”, conform Kremlinului, „pentru a participa la sărbătorirea a 85 de ani de la victoria comună a forţelor armate sovietice şi mongole asupra militariştilor japonezi” în bătălia de la Khalkhin Gol.

Cei doi lideri au programate întrevederi şi „vor discuta despre perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-mongole”, conform Kremlinului.

Vladimir Putin şi Ukhnaa Khurelsukh „vor face schimb de opinii cu privire la problemele internaţionale şi regionale actuale”, a mai adăugat preşedinţia rusă, potrivit căreia „o serie de documente bilaterale” vor fi semnate cu această ocazie.

Ultima vizită a preşedintelui rus în Mongolia a fost în septembrie 2019.

Mongolia, o ţară bogată în resurse naturale, este situată în Asia de Est, între Rusia şi China, fără ieşire la mare, şi are un teritoriu vast. Cu toate acestea, are doar 3,4 milioane de locuitori.

La începutul lunii august, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat capitala mongolă Ulaanbaatar pentru a se afişa ca „partener central” al Washingtonului în regiune.

Vizita a făcut parte dintr-o iniţiativă declarată a Statelor Unite de a-şi spori influenţa în această ţară vastă, care este râvnită şi de rivalii Washingtonului, Rusia şi China.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat şi el Mongolia în mai 2023, Parisul dorind să consolideze legăturile energetice bilaterale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

14 Comentarii

  1. Coropcarii ăștia ce se vor mondialiști, regii hârtiei igienice pe care o numesc valută, aspiră la noi culmi ale penibilului cu CPI-ul lor cu tot. Recomand Withnei Webb de acu 6 zile care însiră bănci, agenții guvernamentale și porcăriile atârnate de ele.E instructiv.

  2. Vreau si eu să văd cine are curaj să-l aresteze pe Putin dacă vine la bucurești?…sau la constanța…?

  3. Daca e vorba de sfidari ale dreptului international, ale rezolutiilor ONU ori chiar ale CIJ atunci lista e lunga, cu membri selecti, incepand cu unii si terminand cu altii, foarte putini rusi de fapt. Amicus Plato sed magis amica veritas.

  4. Putin a salvat acest copii pt. ca altfel erau expusi la bombardamente si lupte ale ambelor parti ,Ukraina si Rusia.Cam ce se dorea ,sa moara la fel cum au murit miile de copii din Gaza ? Asa cum alte milioane de ukrainieni cu dare de mana au intinso din tara refugiindu-se in Europa ,acesti copii au fost luati si dusi in siguranta .Aceasta Curte Penala Internationala ar face bine sa se uite mai atent ce se intimpla in Gaza cu copii si sa ia masuri impotriva celor care i-au decimat .Copii luati de Putin traiesc si se bucura de o viata linistita ,pt. ce trebuie Putin sa fie pedepsit pt. asta ?

  5. Nu l-ar aresta nimeni nici Macron si daca aterizeaza in Franta. Si nici Biden daca Putin ar veni in US, evident ca pace nu va fi.
    Un razboi nu se de unul singur.

  6. @Paulian Ionescu, 29 aug. 2024 la 20:58: Exact. „Procurorul” de la CPI = polonez. Ori, între Polonia (succesoarea Rusiei Kievene de alta data, ale carei teritorii efemere se-ntinsesera inclusiv în nord-vestul înca Ucrainei actuale) si Rusia moscovita, ranchiunile sunt seculare, tenace. Auschwitz, de alfel, fiind în Polonia. @H.: SUA n-au semnat Statutul de la Roma: nu recunosc CPI (la fel Rusiei, care nici ea nu l-a semnat). Macron: ar fi-n stare sa-si puna malacii sa-l aresteze pe Putin: ai vazut ce i s-a-ntâmplat lui Pavel Durov.

  7. Whitney Webb
    Angloștiutorii și autotranslaterii s-o caute.Merită.La greu.Dar la greu!

  8. Un şef de stat NU poate fi arestat sub nicio formă nicăieri în lume fiindcă beneficiază de imunitate totală, conform dreptului internațional.
    „Rezoluția” CPI este o tãmpenie de o ilegalitate crasă, neaplicabilă, şi o poveste potrivită doar să inflameze mințile unora ca Radu Tudor.

  9. Păcat că nu se duce in Franța,ori UK,ori Spania.Altfel ar sta povestea cu CPI.E greu de imaginat că, acolo ,lui Putin nu i se vor pune brățările.

  10. In Mongolia,e vorbit.Ba,nu mă arestați.Bine,au zis mongolii.Am un respect deosebit pentru mongoli,făuritori de civilizație.Nu și pentru orci,făuritori de crime contra umanității.

  11. @ O rezolutie ilegala, deci neaplicabila: asa-zisul „Statut de la Roma”-i lipseste pe sefii de stat (si nu numai) de imunitate. Motiv pentru care nici Rusia, nici SUA nu l-au semnat sau ratificat. Ai dreptate ca, dpdv legal, asa-zisul „Statut” e-o ineptie, o arma-mpotriva oricarui om politic (de tip Ceausescu) deranjant. Un instrument de santaj. @Bucha: Bucea = punere-n scena identica „masacrului de la Timisoara”, decembrie, 1989.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.