„Quod Erat Demonstrandum”, amărăciuni şi o mare victorie

Pelicula „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câştigat unul dintre cele mai importante trofee ale “Festivalului Internaţional de Film” de la Roma: “Premiul Special al Juriului”, format din cineaştii James Gray (preşedinte), Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi şi Zhang Yuan. Premiul i-a fost oferit regizorului Andrei Gruzsniczki la ceremonia de premiere de sâmbătă, 16 noiembrie, de la Auditoriumul “Parco della Musica” din Roma.

„A fost un film greu de produs, mai ales în condiţiile austere prin care trece cinematografia noastră acum. Să-ţi propui să faci un film pe peliculă alb-negru, cu poveste din anii ’80, fără co-producători externi şi cu finanţări exclusiv din România, este, cred acum, nebunie curată. La început a fost mult entuziasm, după care au apărut multe probleme de ordin financiar. Le-am depăşit, parţial deocamdată, cu sprijinul «Cinema City», cu bunăvoinţa unor parteneri de lucru minunaţi, a unei echipe răbdătoare cu plata onorariilor şi a unor adevăraţi prieteni care ne-au fost alături. Altfel nu am fi putut participa la «Rome Film Festival»…

Premiul acesta mă bucură şi mă onorează cu atât mai mult cu cât prezenţa filmului şi a echipei la Roma au fost posibile cu resurse proprii, minime. Nu am avut buget pentru promovare internaţională, nici agent de vânzări, iar instituţii care altădată ne erau apropiate, precum Institutul Cultural Român, nu s-au arătat interesate să sprijine participarea acestui film în competiţia festivalului”, declară producătoarea Velvet Moraru (ICONproduction).

Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu. Foto Ancuţa Iordăchescu

Scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, „Quod Erat Demonstrandum” (titlul iniţial „Evadarea”) are ca punct de plecare decizia unui matematician, interpretat de Sorin Leoveanu, de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi. Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

În România, filmul va fi lansat în primăvara anului 2014.

Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, promoţia 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după „Cealaltă Irina” (2009). Filmul a fost selecţionat în peste zece festivaluri şi a obţinut, printre altele, trofeul pentru “Cel mai bun debut” la “Festivalul de Film Sud-Est European – SEE Fest” din Los Angeles, “Cea mai bună regie” – “Atlas d’Argent”, la “Festivalul Internaţional de Film” de la Arras, şi “Marele Premiu” al Festivalului “Anonimul”.

Vivi Drăgan Vasile, Velvet Moraru şi Andrei Gruzsniczki, în timpul filmărilor. Foto Toma Laptes

Înainte de debutul în lungmetraj de ficţiune, a fost regizor secund la două dintre filmele lui Lucian Pintilie, „Terminus Paradis” şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, şi a semnat regia şi scenariul unor scurtmetraje şi producţii de televiziune precum „Traseu” (scurt, 2011), „Cronica unei morţi amânate” (scurt, 2007), „Strada Mântuleasa”, documentar în cadrul proiectului TVR „Mari Români”, „Femei adevărate”, miniserie TV premiată cu “Best Combined Media Effort on Behalf of Population / Global Media Awards”, 2006, şi „America, venim!”, scurtmetraj selecţionat la Festivalul de la Cottbus, Germania, în 1995.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro, o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu – creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj s-au ocupat Miruna Panaitescu şi Dana Angelescu.

Profesorul, cercetătorul şi activistul Nicuşor Dan a fost consultantul pe probleme de matematică al filmului.

„Quod Erat Demonstrandum” este produs de Velvet Moraru, prin “ICONproduction”, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul “Centrului Naţional al Cinematografiei”, cu contribuţia “Cinema City & Thegroup” şi cu participarea “Abis Studio & HBO România”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.