Radioterapie gratuită la Constanța

Vești bune pentru suferinzii de cancer din Constanţa şi din judeţele limitrofe. Aceștia vor putea  face radioterapie gratuit în Centrul de radioterapie MedEuropa din Constanţa. Reprezentanţii centrului salută decizia CNAS de a aloca fondurile necesare pentru decontarea de servicii de radioterapie prin Programul Naţional de Oncologie – Subprogramul de Radioterapie, realizat în regim de spitalizare de zi. Fondurile alocate sunt suficiente pentru tratarea pacienţilor până la finalul anului în curs.

De la deschidere, din luna iunie 2018, centrul de radioterapie MedEuropa a tratat gratuit, din fonduri proprii, 178 de pacienţi, ceea ce înseamnă peste 4500 de sedinţe de radioterapie, cu o valoare de aproape 3 milioane de lei. Din 24 septembrie însă, pacienţii au beneficiat de serviciile de radioterapie doar contra cost. Din totalul celor care s-au adresat clinicii, doar 1% au dispus de resurse financiare pentru plata tratamentului. În prezent, pe lista de aşteptare a clinicii din Constanţa sunt peste 100 de persoane.

În România, se înregistrează un deficit major de facilități de radioterapie. În zona Dobrogei, centrul de radioterapie de la Galați este închis temporar, iar cel de la Spitalul Județean de Urgenţă Constanța nu mai funcţionează din 2016.

 MedEuropa este singurul centru de radioterapie din Dobrogea care funcţionează în regim de spitalizare de zi și utilizează echipamente de ultimă generație pentru tratarea pacienților oncologici. Deja a fost instalat şi al doilea accelerator, similar celui existent, in prezent desfăşurându-se demersurile pentru autorizarea acestuia, ceea ce va face ca centrul MedEuropa din Constanța să aibă o capacitate de a trata un număr de aproximativ 1.000 de pacienți noi oncologici pe an. Potrivit datelor oficiale puse la dispoziţie de Centrul de Cercetare şi Evaluare a Serviciilor de Sănătate, în 2017, în aria pe care o deserveşte centrul de la Constanţa, mai exact judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, s-au înregistrat 4141 de noi cazuri de cancer. În primele două trimestre ale lui 2018, pe aceeaşi rază au fost confirmate 2064 de cazuri noi. Lor li se pot adăuga, la nevoie (cum ar fi închiderea secţiei de radioterapie din Galaţi), pacienţii noi din judeţul Brăila: 492 în 2018, respectiv 835 în 2017. Potrivit GLOBOCAN, 62,5% dintre pacienţii cu cancer primesc, la un moment dat, indicaţie de radioterapie. În acest caz, dintre pacienţii diagnosticaţi în primele 6 luni pe aria determinată în 2018, ar putea primi indicaţie de radioterapie aproximativ 1300 de persoane.

Centrele de radioterapie din țară, care oferă servicii decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, se află în București, Iași, Cluj, Sibiu, Brașov şi Timișoara, şi au liste de așteptare de câteva luni. În aceste condiții, decontarea din fondul asigurărilor sociale de sănătate a tratamentelor dedicate pacienților cu cancer este de importanță critică.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.