Raed Arafat: Avem peste 300 de focare

În prezent avem peste 300 de focare de COVID-19 în țară, a anunțat joi seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Aceste focare înseamnă și cămine, și azile de bătrâni, și din domeniul industrial, zone care sunt însă controlabile. 

Foarte multe dintre cele 300 de focare din țară „sunt focare care sunt foarte limitate, sunt sub control”, a spus Raed Arafat. El a explicat apoi care este diferența între aceste focare, bine delimitate, și cele cu transmisie comunitară, în cazul cărora se impune uneori măsura carantinării unor localități întregi.

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a explicat Raed Arafat.

El a avertizat însă că „nimeni și nicio țară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea unor măsuri mai drastice”, pentru că totul depinde de evoluția epidemiei.

„Noi am luat, am carantinat unele localități, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localitățile respective, chiar și recent. Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a spus șeful DSU.

„Acest lucru nimeni nu poate să-l nege, la orice moment se poate lua o astfel de decizie”, a insistat Raed Arafat.

„Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, a avertizat secretarul de stat în MAI. „Nu panicăm pe nimeni, la acest moment măsurile noastre sunt de prevenire, măsurile pe care le recomandăm populației și măsurile concentrate local pe localitățile care au un număr mai mare de cazuri, unde încercăm să limităm ieșirea din ele și să limităm transmiterea. Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a adăugat Raed Arafat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Totul era „sub control” si cand era doar Suceava. „sub control” a aparut apoi Brasov, Bucuresti, Tandarei, etc. „Sub control” la Nadlac trec zilnic 50 000 de persoane in toate sensurile, „sub control” e pe plaja la mare, samd.
    „Sub control” am ajuns sa avem interzis in multe tari din Europa, pentru ca „subcontrol” suntem nr 1 la infectari si decese.
    Xanax.

  2. Superprofesionistul deranjaza.Creierele albe nu pot accesa atata informatie,~restrictii de izolare, carantina, masca, distantare, IGIENA~Ei, guru de pe net, tv, media stiu ce trebuie facut, zice zazara ,zice suca, zice mirkica, zice tutacu..zic sportivii, zic bastanii, zice neicanimeni,starniti sa zica ei, NU ARAFAT!!Prostia se revolta cand trebuie sa faca ceva!!Stie sa combata, sa atace, vorba prostului nu-l doare,nu miroase dar atrage omologii si turma creste..doamne fereste!

  3. de autopsii nu vorbeste nimeni? stie cineva ce inseamna exact aceste „infectari”? gripele de anul trecut ? tbc-ul ? hiv-ul ? hepatita b sau c ? ce ? cainii inca au covrigi in coada daah – #bitcoin soros! ca la numaratoare de cai verzi pe pereti vad ca toti sunteti nr. 1! excesul de zel al contorizarii plandemiei la toti securistii soros deepshit.

  4. Si totusi, cum naiba (daca in mod real se face preventie), sunt focare in azile si spitale, la atatea luni dupa debutul pandemiei.Asta e incompetenta criminala nenica.

    NOROCUl nostru mare e ca avem un ADN, un bagaj genetic relativ bun, si din cauza asta nu murim ca muștele.Numarul mic de morti probabil arata o oarecare imunitate de turma la populatia fara afectiuni cronice.

    Nu poti totusi sa tipi la oamenii sanatosi, care merg in vacante, ca raspandesc covid, cata vreme in azilele si spitalele pe care le poti controla cu adevarat usor geme de covid.Si nici nu bagi un oras in carantina pentru ca niste angajati cretini de la un azil au comportament neglijent criminal.

    Trebuie pusa putina ordine in lucruri, iar managerii de spitale si azile cu infectari ar trebui sa fie sanctionati, daca se demonstreaza ca e vorba de neglijenta sau prostie.
    Azilul nu e supermarket totusi, nu cred ca poate fi considerat focar in adevaratul sens al cuvantului.Acolo doar se intra ca sa spunem asa, nu e gara.
    Iar in spitale se lucreaza totusi cu echipamente, nu ?

  5. Fraierul asta de Arafat le zice de parca s-ar lauda cu realizarea planului. Sau la mintea sa el crede ca nu are nici o contributie la acest dezastru: Romania lui Iohanis=Ciuma Europei!

  6. Domnul Arafat știe că în centrele în care se fac testări sunt situații în care rezultatele vin după 8 zile,de la data testării? Unii mai ies și pozitiv! Cine răspunde?

  7. ” Aceste focare înseamnă și cămine, și aziluri de bătrâni, și din domeniul industrial, zone care sunt însă controlabile.” Adica, batranii sunt expusi intentionat la virus. Personalul azilurilor n-a fost si nici nu este testat, tocmai pentru a usura ” iesirea din sistem ” a pacientilor. Cel mai puternic focar este la guvern si la Cotroceni. Acolo trebuie dat cu napalm.

  8. Aseara la TV s-a relatat tragedia prin care trece o doamna din strainate, a carei mame insotita de alta fiica s-a internat cu test NEGATIV Covid, boala a fost trata bine, intrand in remisie. Numai ca ”stiau” ei ceva sau aveau nevoie de cazuri noi, asa ca le-au facut un test COVID la externare. De ce nu era ERAU LA ONCOLOGIE nu la COVID, iar starea era BUNA? IN CONCLUZIE: SPITALUL respectiv ESTE UN FOCAR, dar public nu a fost anuntat, inchis etc. Desi vindecata sau cu analize bune pt leucemie, atat bolnava cat si fiica sa care o insotea au fost declarate POZITIVE. ERAU ASIMPTOMATICE, dar dupa mama doamnei din strainatate a ajuns in coma in salon 24 de ore fara a fi transferata la ATI si apoi doar pt a fi declarat decesul. ASA ca daca analizam logic, poate sunt 300 de SPITALE in Romania deci 300 de FOCARE de unde se poate achizitiona un „Covitel” dragut pt care se pot da opt tipuri de pastilute(cum a precizat d-na despre mama). Numarul mare de medicamente pot fi de mare ajutor ca drumul spre Cer sa fie cat mai rapid(asa ca o paranteza). Ce au expermentat/studiat medicii?

  9. Aseara la TV s-a relatat tragedia prin care trece o doamna din strainate, a carei mame insotita de alta fiica s-a internat cu test NEGATIV Covid, boala a fost trata bine, intrand in remisie. Numai ca ”stiau” ei ceva sau aveau nevoie de cazuri noi, asa ca le-au facut un test COVID la externare. De ce ERAU LA ONCOLOGIE nu la COVID, iar starea era BUNA? IN CONCLUZIE: SPITALUL respectiv ESTE UN FOCAR, dar public nu a fost anuntat, inchis etc. Desi vindecata sau cu analize bune pt leucemie, atat bolnava cat si fiica sa care o insotea au fost declarate POZITIVE. ERAU ASIMPTOMATICE, dar dupa mama doamnei din strainatate a ajuns in coma in salon 24 de ore fara a fi transferata la ATI si apoi doar pt a fi declarat decesul. ASA ca daca analizam logic, poate sunt 300 de SPITALE in Romania deci 300 de FOCARE de unde se poate achizitiona un „Covitel” dragut pt care se pot da opt tipuri de pastilute(cum a precizat d-na despre mama). Numarul mare de medicamente pot fi de mare ajutor ca drumul spre Cer sa fie cat mai rapid(asa ca o paranteza). Ce au expermentat/studiat medicii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.