Raed Arafat, declarația zilei

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor.

„Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară, poate să fie treptată. Sunt ţări care fac începând cu prima clasă – cum anunţă la 112, ce spui la 112, după care la următoarea clasă învaţă copiii anumite manevre, la următoarea altele şi când copilul pleacă de la şcoală, el să ştie ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor. Un program de acest gen trebuie să intre în România şi să devină obligatoriu”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la Maratonul Resuscitării, care are loc sâmbătă într-un mall din Capitală, citat de Agerpres.

El a susţinut că organizarea unui astfel de proiect este foarte grea. „Asta înseamnă să formezi profesori, să pregăteşti un grup de oameni care să predea aceste lucruri în mod regulat, să dotezi şcolile cu simulatoare, cu manechine. (…) Nu este doar un curs teoretic. Dacă faci doar un curs teoretic şi nu dai nimic copilului, practic, copilul nu reţine nimic, uită totul în foarte scurt timp. Trebuie să fie un proiect adecvat, cu dotarea adecvată, cu totul adecvat în şcoli şi cu un mod de pregătire continuu a profesorilor care vor ţine acest cursuri”, a spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI vede un astfel de proiect viabil în România în următorii ani. „Dacă unele ţări au avut astfel de proiecte şi sunt viabile, nu văd de ce România să nu aibă astfel de proiecte şi să fie viabil. Trebuie să fie planificat corect. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să colaboreze şi cu alte ministere şi cu alte entităţi ca să realizăm acest deziderat, dar să nu fie o chestie doar de ‘hai să facem’, să fie o chestie planificată şi să fie de un impact mediu şi lung”, a punctat fondatorul SMURD.

Arafat a menţionat că au fost mai multe discuţii în acest sens, dar nu s-au concretizat. „Trebuie să fie anumite modificări şi la legislaţie. Se va face, eu sunt convins că la un moment dat o să devină acest proiect obligatoriu în şcoli”, a spus secretarul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. În loc de orele de religie, ar fi foarte utile cele de prim ajutor!

  2. Religia ESTE primul ajutor, cea crestina – desigur, doar Ortodoxia.
    Se vede ca esti inselat tare de duhurile minciunii si – prin exprimare publica – ale prostiei.

  3. Prin anii 70 se facea la ora de Dirigentie – prezenta si instruia Asistenta medicala de la scoala.
    In pus, se organizau concursuri scolare, de exemplu orientare turistica si chiar „acordarea primului ajutor”; in prima faza – pe scoala, veneau toti copiii sa vada intrecerea echipelor, cate una de fiecare clasa.
    Ce intreceri CURATE, cu bun simt, utile si memorabile – nu e nevoie sa faci curs obligatoriu.
    Azi, daca ti se face rau, unul din 100 poate va veni sa faca ceva, dar nici ala …. ca daca mori dupa ce te-a atins te plateste „de intreg” la familie… si atunci lumea suna la 911 (sau ce-o fi in Romania) si eventual face o poza, chiar un selfie si-l pune pe Fese-Buci.
    .Mori cu zile!
    Nu vedeti medicii ca citesc de pe calculator ce sa-tri spuna si ce sa-ti prescrie (ca te intrebi la ce le mai trebuie facultate ca asta poti si tu sa „consulti” si nu cumva sa se abata ca il dai in judecata cand nu te faci „bine” si l-ai zburat din bransa sau i-ai luat sute de mii de dolari din asigurarea de mal-praxis…
    Mori cu zile, …. alte vremuri Domnu’ Doctor, din pacate!
    INUTIL de pus in programa scolara.
    … da’ cine mai are timp sa dea atentie „aproapelui”…. cu atatea tampenii care tin mintea in minciuna filmelor, jocurilor si site-urilor de „socializare”???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.