Raiffeisen, între ciocan și nicovală în Rusia

Rusia a preluat controlul asupra subsidiarelor Danone și Carlsberg, printr-un decret semnat de președintele Vladimir Putin, care arată că statul are acum ”managementul temporar”. Preluarea controlului s-a făcut în baza unei noi legislații, introdusă la începutul acestui an, care permite confiscarea activelor companiilor din state ostile Federației Ruse, ca reacție la sancțiunile impuse de SUA și de alte state, considerate ”ostile și contrare dreptului internațional”. Danone și Carlsberg încercau să-și vândă operațiunile din Rusia atunci când statul a preluat controlul asupra subsidiarelor.

Cele două companii au fost zgârcite în comentarii, Danone precizând doar că ”investighează situația” și că ”pregătește toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile acționarilor Danone Russia și continuitatea operațiunilor”. Carlsberg a informat că, ”după decretul prezidențial, perspectivele procesului de vânzare a afacerii din Rusia devin neclare”.

În luna aprilie, Rusia a făcut același lucru cu companiile energetice Uniper (Germania) și Fortum (din Finlanda, intrată într-o dispută în Germania, unde deținea pachetul majoritar de acțiuni al Uniper). Spre deosebire de Danone si Carlsberg, Fortum a anunțat că va încerca să vândă afacerea din Rusia, câtă vreme formularea din decretul lui Vladimir Putin arată că Fortum este încă deținătoarea legală a activelor din Rusia. ”Au zero șanse să-și recapete banii prin mijloace legale – ar fi un demers nerealist și o pierdere de vreme”, spune Jeff Sonnenfeld, profesor de economie la Yale University, citat de Euobserver. Lukas Andriukaitis, expert în afaceri ruse la Atlantic Council este și mai tăios, spunând că decretele lui Vladimir Putin nu au doar un caracter politic, ci și psihologic. ”Cred că este necesar să ne amintim că Rusia este un stat mafiot și că opereaza cu o asemenea mentalitate. Este o mișcare care vrea să arate că Rusia nu are mâinile legate în fața sancțiunilor vestice și că poate să confiște activele străine din țară”.

După decizia privind companiile de mai sus, analiștii se întreabă ce soarta vor avea afacerile din Rusia ale băncii austriece Raiffeisen. Banca este presată de mai mult timp de SUA și UE pentru a se retrage din Rusia, însă procesul acesta este foarte lent și riscurile au început să fie tot mai mari. Raiffeisen oferă servicii clienților occidentali din Rusia, însă acum pare să aibă de ales între a fi supusă sancțiunilor UE și SUA și a fi preluată de către statul rus. Le Figaro amintește că Societe Generale a decis să se retragă din Rusia încă din primăvara anului 2022 și a vândut toată cota deținuta la banca rusă Rosbank, precum și filialele de asigurare din Rusia.

Raiffeisen este cea mai mare dintre băncile occidentale care mai operează acum în Rusia, fiind urmată de Unicredit din Italia, de olandezii de la ING și de ungurii de la OTP. Rămânerea în Rusia nu a fost neprofitabilă pentru că, dintre companiile vestice care au decis să facă același lucru, jumătate au apelat la serviciile Raiffeisen, scrie Les Echos. Subsidiara din Rusia a băncii austriece are două mari avantaje: nu este încă supusă sancțiunilor și are acces la sistemul Swift, motiv pentru care joacă rolul unei punți între două lumi aflate într-un război aproape declarat.

Asta explică de ce acțiunile Raiffeisen Rusia au crescut cu 36% de la începutul războiului din Ucraina. A pierdut jumătate de milion de clienți, însă depozitele subsidiarei din Rusia au crescut cu 28%. A crescut și numărul angajaților, cu aproape 10.000, iar profiturile din primul trimestru al acestui an au fost cu 214% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut (înainte de invazia rusă în Ucraina), scrie Eurointeligence.com.

Raiffeisen pare să se bazeze pe acest rol de punte de legătură, care face mai dificila o eventuală decizie de preluare a afacerii de către statul rus. Este un rol mai important decât cel al unui producător de iaurt sau de bere. Imediat ce banca ar fi preluată de Moscova, legătura Swift s-ar întrerupe și asta ar putea lovi alte companii occidentale care mai activează în Rusia și care se bazează pe serviciile Raiffeisen.

Raiffeisen Bank International este susținută de statul austriac când vine vorba de tergiversarea deciziei de retragere din Rusia. Austria susține Ucraina la nivel oficial, însă arată limpede că nu vrea să renunțe la legăturile vechi de decenii cu Rusia, la nivel energetic și financiar, Viena fiind o placă turnantă pentru banii cash din Rusia și fostele republici sovietice, potrivit Reuters. Guvernatorul băncii centrale austriece a discutat cu președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, despre presiunile care se pun asupra Raiffeisen, relatează Reuters. În urmă cu o luna, ministrul austriac de Finanțe a discutat cu responsabilul pentru sancțiuni al Trezoreriei SUA  despre același caz Raiffeisen și despre datele tranzacțiilor din Rusia pe care ar trebui să le transmită guvernului american, mai scrie Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

13 Comentarii

  1. Rrifessen e leaganul dansant cu sistemul Swift, care inca ii tin in finantele globale pentru actiuni, la fel si otp a ungariei. Pentru cat timp, nu se stie, inca rezista. Sa presupunem ca preia rusica prin vanzare sau in forta, legaturile cu lumea bancara vor exista pentru ca, intelegerile financiaro-bancare nu cad peste noapte decat daca se impute grav tare legatura sau este golita financiar total de rusnaci, dar inca e protejata si nu va fi golita prin praduire de rusi. In niciun caz putin nu va pradui total.

  2. „Logica” UE/SUA: când Rusiei îi sunt confiscate activele și banii, este legal, moral, salutar; când Rusia face același lucru, „Rusia este un stat mafiot”! Cum dracu ne-am potcovit cu ideile astea și de ce nu reacționăm la înlocuirea logicii și a bunului-simț cu aberațiile astea tip „războiul este pace”, „constrângerea este libertate”…?! Cred că nici Orwell n-a crezut că ficțiunea sa („1984”) poate deveni realitate așa repede și unde, tocmai în democrația occidentală!

  3. NATO este Agresorul adevarat care are ca obiectiv instalarea Dictaturii Planetare Ameeicane….Rusia e principala forta care se mai poate opune….E firesc ca daca OMV ar pleaca din Romania, Statul roman ar interveni!!!??…Vasazica, Corporatiile s – au dus in Rusia ca sa participe la Mafie??? …Mafiotii actioneaza in haita….Nu exista mafiot singular. Rusia e singura, NATO sunt vreo 30 de membri….Mafiote sunt sanctiunile occidentale contra Rusiei, confiscarea averilor rusilor din strainatate gen Abramovici, confiscarea resurselor valutare ale Rusiei, complotul SWIFT impotriva banilor Rusiei. Mafiot este complotul NATO care urmareste sa puna laba pe resursele Rusiei.

  4. Aduceți-vă aminte cum s-a întâmplat în realitate: companiile străine care s-au retras din Rusia au făcut-o nu pentru că i-ar fi dat ruşii afară, ci pentru că au fost supuşi presiunilor SUA şi UE şi amenințați cu sancțiuni. Unii, care au avut „pile” mai puternice la Washington (fiindcă Bruxelle-ul nu contează, face ce i se ordonă) şi au putut rezista presiunilor au rămas şi au scos profituri grase (215% pt Raiffeisen, aşa se cum spune şi în articol, ceea ce dovedeşte şi cam cât de „prăbuşită” este economia Rusiei ?). Altele au trebuit să plece, iar activele şi operațiunile lor au fost preluate de statul rus, astfel încât activitatea să continue, iar sancțiunile s-au dovedit a fi un mare fâs, afectând de fapt exact companiile-mamă occidentale şi având un efect contrar. Atât i-a dus mintea pe marii „strategi” în economie mondială. Fiindcă asta se întâmplă când te bazezi doar pe proceduri şi uiți să mai gândeşti: nu poți conduce un asasinat economic înpotriva Rusiei sau Chinei la fel ca şi cum ai face-o cu Botswana sau cu Haiti! O astfel de manevră merge doar împotriva unei țări slabe, pe care o poți copleşi repede. Dacă încerci cu o țară puternică care poate rezista, tu vei fi cel care şi-o va lua! E ca şi atunci cãnd joci la dumping.
    Se va vedea la sfârşitul distracției cine va ieşi cel mai ciufulit, deşi reziltatul nu e hreu de anticipat!

  5. Ha, ha, ha !
    Când Rușii confiscă proprietăți Occidentale, sunt „stat mafiot”.
    Dar Occidentalii ce sunt când confiscă proprietăți Rusești ?
    Luptători pentru PACE, CIVILIZAȚIE, DEMOCRAȚIE etc??

  6. Asta a diferenta! O tara puternica inseamna afeceri puternice! Cand un presedinte merge in vizita, acel presedinte nu repr doar poporul, ci si mediul de afaceri.
    De asta cand spui Austria, spui OMV/Raiffeisen si cand spui onv/Raiffeisen, spui Austria.
    Ce spui tu cand zici Romania? Johannis pe cine reprezinta? Ce influenta si relevanta avem noi pe plan international?

  7. Și Renault nu se retrage ? dar SUA nu retrage Bank of America ? Auchean-ul ? Și dacă mă interesez mai găsesc câteva zeci de firme …. sincer cine vrea să cunoască adevărul să-l descopere singuri totuși credem că Marchievici nu este un Radu Tudor …dar se pare că ușor ușor rand pe rând ziariștii sunt doar niște trompete lipsite de rațiune in care suflă unii de teapa lui Gâdea …..

  8. Pana nu decide familia Rothschild ce se intimpla cu Rusia, putineii austrieci sunt pusi pe HOLD, e o atitudine normala din partea acestor falsi germani

  9. 1. “responsabilul pentru sancțiuni al Trezoreriei SUA” și 2. “datele tranzacțiilor din Rusia pe care Raiffeisen trebui să le transmită guvernului american”!!! Vă place ce a ajun democrația și cum devine cazul cu libertățile trâmbițate de USA?

  10. … fermenteaza ceva ? POLONIA intra la sol in Ukraina (eventual si Bielorusia) ?
    Sa ante-stie mishteaux ce nu stim noi : „14 august = APOCALIPSA !”
    ( e oare „ipotetic” imposibila atata punctualitate-verificat-predictiva ? Ce spune PUTIN pe thema ? 🙁 )

  11. Inca ceva de la MISHTEUAX …
    desi pare ca rusi maseaza armate in NORD vor ataca ODESA ( curand … ante-prezis !)
    Comentariul asta de retinut ! Ne vom intoarce satisfacuti la el pentru a demonstra ca „jocul” e subterna altul !
    PS: BIDEN nu-si va termina mandatul exact cum a predictionat … mishteaux ! Se vor dezvalui date noi (!) pre-existente insa prea tari pentru a fi fost dezvlauite pana acum … date dosite-n serverele de la nemti …
    STENTIE la 27 iulie ca prezice „14 august = APOCALIPSA !”

  12. „Rusia este un stat mafiot și că opereaza cu o asemenea mentalitate.” AȘA-I,AL CAPONE S-A NĂSCUT LA PETROGRAD !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.