Randament record în 2023 pentru pensiile private

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului și cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut, potrivit calculelor APAPR. În același timp, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde de lei (25,5 miliarde de euro), o valoare record pentru sistem, în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.

La Pilonul II de pensii private sunt înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active a țării, dintre care jumătate (peste 4 milioane) contribuie regulat, lună de lună. Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare.

Rezultatele foarte bune înregistrate de pensiile private în 2023 provin în egală măsură din revenirea prețurilor la titlurile de stat și din aprecierea cotațiilor bursiere. Anul trecut, valoarea titlurilor de stat și-a revenit după scăderea din 2022 pe fondul reducerii inflației și dobânzilor, iar indicii Bursei de Valori de la București, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori instituționali, au înregistrat creșteri susținute, de peste 30%.

Pe întreaga durată de funcționare (2008-2023), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 7,82% față de o inflație medie anuală de 4,35%. În termeni monetari, fondurile de pensii private obligatorii au generat un câștig total, net de toate comisioanele percepute, de 36,9 miliarde de lei (7,4 miliarde de euro), în plus față de contribuțiile primite în administrare, exclusiv în beneficiul contributorilor.

„Randamentul anului 2023 confirmă o dată în plus formula câștigătoare pe termen mediu și lung pe care o oferă fondurile de pensii private. Chiar dacă pe termen scurt pot să apară și evoluții negative, cum a fost cazul anului 2022, revenirea ulterioară a piețelor face ca tendința pozitivă pe termen lung să se păstreze. Este o invitație la calm și încredere în momentele în care piețele nu oferă, temporar, randamentele scontate”, a precizat Radu Crăciun, președintele APAPR.

Pe lângă rezultatele foarte bune ale Pilonului II, anul 2024 începe și cu alte vești bune pentru cei 8,1 milioane de români înscriși la fondurile de pensii private obligatorii. Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția virată la Pilonul II crește de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor României față de Uniunea Europeană prin PNRR. Astfel, față de o contribuție medie lunară de circa 270 lei în 2023, nivelul contribuției medii lunare pentru 2024 este probabil să depășească 350 de lei.

În același timp, regimul fiscal aplicat plăților făcute de fondurile de pensii private către beneficiari (participanți și moștenitori) s-a îmbunătățit începând cu 1 ianuarie 2024. Dacă până la finele lui 2023 baza de impozitare era întreaga sumă plătită de fondurile de pensii private către beneficiari, de la 1 ianuarie 2024 baza de impozitare se reduce doar la câștigul obținut prin investire de fondurile de pensii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Pilonul II este de pensii publice cu administrare privata. Pensiile private fac parte din Pilonul III. E foarte greu sa invatati asta, ukrainean de greu. Mai urmeaza sa spuneti prostia ca guvernul „nationealizeaza” fondul de pensii !

  2. Comisioane record. De ce sunt secrete si nu sunt publice? De ce pilon 2 daca exista pilon 3 care face absolut acelasi lucru? De ce sunt obligati salariatii contributori sa ingrase bancile? De ce este devalizat fondul de pensii in beneficiul bancilor?

  3. sunt oameni care deja au iesit la pensie din pilonul II si iau pensie de 8-10 euro/luna
    pensia privata ‘obligatorie’e un vax

  4. Profitul in buzunarele administratorilor,pt contribuabili praful de pe tobă.o jmecherie privată de a suge de peste tot

  5. Pensia privata obligatorie este cel mai mare tun, cea mai mare hotie in plan individual care afecteaza direct fiecare individ in parte…pe langa jaful si hotia resurselor, economiei agriculturii, pamantului agricol, paduri…facut de alogenii paraziti care ne-au ocupat tara in favoarea corporatiilor occidentale patronate de ei !
    1)pai daca e pensie privata, de ce mai e si obligatorie ?
    2)de ce un privat, unde in „economia de piata”, unde statul nu trebuie implicat – „statul minimal”, face afaceri cu statul, cu banii publici colectati de stat primiti de privat moca, gratis, fara nici un efort, prin logistica statului ?
    3)de ce nu se duce privatul sa alerge el dupa client, sa-l convinga de buna lui credinta, cinste, ca este bine sa-i de-a spre administrare niste bani periodic, lunar, pentru pensie si apeleaza la parghia autoritatii statului care ma obliga pe mine sa-i dau procentul respectiv( desi eu nu vreau, tocmai pentru ca nu am incredere in privat si il consider din acest motiv un hot,un talhar)?
    Asadar,iata ce inseamna hotia patronata direct de statul acaparat de parazitii alogeni : transformarea noastra in sclavi, buni cotizanti periodic, pe langa munca depusa si platita pe un salariu de mizerie,cate 12 ore pe zi pana la adanci batraneti la 65 de ani,tot la corporatiile iudeomasonilor care au acaparat economia,cand sa beneficiem si noi de o amarata de pensie, daca mai apucam, privatul ne poate spune ca,îi pare rau,a dat faliment,”plasamentele” nu au fost rentabile(dar comisioanele lor garantate au fost bine mersi)sau iti da cu țârâita cativa lei pe luna pe o perioada limitata de 2-3 ani,desi tu ai dori sa traiesti mai mult!

    TREZESTE-TE!Ridica-te!NU mai da putere alogenilor paraziti iudeomasoni prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

  6. Zic despre inflație graficele BNR CORE2 ajustat T1 14,7 %; T2 13,5 %; T3 11,3 %. În același timp, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde lei. La Pilonul II de pensii private sunt înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active. Dacă facem împărțirea dă cam 16 000lei. La cei 4 milioane care “contribuie regulat” rezultă vreo 24 000 lei. Deci din pensia privată mergând pe nefie poți primi la ora actuală 16 luni 1500 lei pe lună, după care ți-ai epuizat fondul. Pentru cei 7 Magnifici sau Samurai, cum vreți să la spuneți care administrează 25,5 miliarde de euro este un câștig strașnic, dar pentru cei 4, sau 8 milioane de contribuabili de rând nici o procopseală. De la CEC-ul din comunismul de tristă amintire se primea dobândă de 4 % sau 2% pe faimoasele carnete de 5000 lei cu tragere de câștig trimestrial și practic tot depozit era. Ce hoție banditească a făcut ca prim ministru Teodor Stolojan în 1992 cu devalorizare numită “liberalizarea prețurilor” spulberând economiile de o viață ale românilor depuse la CEC. A plecat pentru instruire în USA unde penibil din fost prim ministru a fostvfuncționar de bancă. Recunoscător național patrioticul PNL din roșu PSD l-a vopsit albastru galben PNL și l-a propus la președinția României, iar ulterior s-a asociat ticăloșiilor lui T. Băsescu culminând cu sceneta melodramatică în care răpus de boală îi ceda candidatura lui Băsescu care-și ștergea mucii de plâns cu mâneca hainei. Acum e europarlamentar.

  7. Cea mai mare hotie din istoria tunurilor mondiale, aceste fonduri private cu bani publici. Ce treaba are privatul cu pensiile?
    Si cum vine asta, OBLIGATORIU???
    Hotie pe fata. Statul privatizat…

  8. toata lumea normala, cand iesi la pensie, iti primesti banii cotizati plus dobanda.
    La noi, stai cu mana intinsa la Ciolacu sa-ti mai dea ceva.
    Aloo, vreau banii mei nene, nu banii copiilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.