Raport Mastercard. Care este evoluția plăților digitale la nivel național

Mastercard, Indicele Plăților Digitale: Cel mai important factor pentru stimularea utilizării soluțiilor digitale este expunerea constantă la informații și facilitarea accesului la un context cotidian în care acestea pot fi aplicate

Nivelul de utilizare a plăților digitale în România se situează la 44 de puncte din 100, conform Indicelui Plăților Digitale, raport dezvoltat de Mastercard, care analizează evoluția plăților digitale la nivel național.

„Cardurile au început să preia din cota de piață a plăților în numerar și, odată cu o bază mai largă de utilizatori, se conturează și direcția pentru comportamentul pieței la nivel general. Cu toate acestea, progresul este lent și este nevoie de eforturi susținute pentru ca românii să prefere metodele digitale, în defavoarea plăților în numerar. Asigurarea infrastructurii necesare de acceptare și plată este o condiție prealabilă, dar factorul principal în încurajarea utilizării soluțiilor digitale este asigurarea unui flux continuu de informare. Cu cât oamenii acumulează mai multe cunoștințe cu privire la soluțiile de plată digitale, cu atât se vor simți mai în siguranță și, atunci, vor decide să le utilizeze – iar odată ce se vor convinge de avantaje, le vor transforma într-un gest firesc, zilnic”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard România și Croația.

Sub-indicele Utilizare urmărește două componente: utilizarea plăților fără numerar și rata de adoptare a soluțiilor de plată, fiecare cu o pondere egală în punctajul final.

Utilizarea plăților fără numerar

 Componenta Utilizarea plăților fără numerar analizează performanța generală a plăților digitale, în raport cu numerarul, și a obținut 51 de puncte din 100. Rezultatul este susținut de cele mai recente date disponibile pentru Romania, care arată că deși proporția populației bancarizate era de 69%, nu toți valorifică oportunitățile, inovațiile și soluțiile noi oferite pe piață.

Factorii sunt multipli și includ percepția legată de siguranța utilizării metodelor de plată digitale, faptul că unii comercianți încă nu acceptă plăți cu cardul și preferința multor angajatori de a acorda salariul în numerar. Jumătate dintre salariați primesc salariul în numerar, ceea ce crește și șansele ca aceștia să folosească mai ales numerarul pentru cumpărături și plăți. Procentul este, practic, neschimbat din 2021, în ciuda creșterii de 9 puncte a populației bancarizate, de la 60% la 69%. Este de așteptat ca odată cu creșterea numărului de consumatori care încasează salariul sau venitul în cont să crească și utilizarea soluțiilor de plată digitale pentru cumpărături în magazine fizice sau online, achitarea facturilor la utilități sau alte tipuri de plăți cotidiene pentru care încă este preferat numerarul.

 Rata de adoptare a soluțiilor de plată

Componenta Rata de adoptare a soluțiilor de plată arată cât de bine s-au adaptat consumatorii din România la soluțiile de plată inovatoare și în ce măsură utilizează aceste soluții. În 2022, aceasta a obținut 36 de puncte din 100, rezultat ce indică faptul că o parte din infrastructura existentă este încă insuficient utilizată.

Soluțiile contactless, atât ATM, cât și POS, sunt din ce în ce mai populare datorită simplității și eficienței lor. Rata de utilizare a bancomatelor contactless a crescut cu 2 puncte, până la 4%, reflectând limitările de infrastructură, întrucât proporția de ATM-uri contactless din total ATM-uri este redusă în România. Pe de altă parte, plățile contactless la POS domină piața: 92% din tranzacțiile POS au fost contactless în 2022, în creștere față de 2021.

În 2022, 11% din tranzacțiile din România au fost efectuate utilizând portofele digitale, o creștere de 4 puncte față de 2021. Rezultatul reflectă o mai mare deschidere din partea consumatorilor, pe măsură ce mai mulți emitenți oferă Apple Pay și Google Pay sau își creează propriile portofele.

Numărul tranzacțiilor electronice cu carduri de tip voucher înregistrate în România în 2022 a fost de cinci ori mai mare decât în 2020. Această creștere a fost determinată de accelerarea plăților electronice în perioada pandemiei și a sporirii procentului de adoptare a metodelor de plată digitale, inclusiv a voucherelor emise electronic (tichete de masă, tichete cadou, tichete de vacanță, tichete culturale, tichete sociale).

Dintre dispozitivele preferate de români pentru a efectua achiziții online, smartphone-ul rămâne pe primul loc. În 2022, mai mult de 7 din 10 români au folosit un telefon mobil pentru a achita online comparativ cu un computer de tip desktop (circa 3) sau o tabletă (mai puțin de 1 din 10).

În 2022, datele cardurilor au fost stocate online pentru 68% din achizițiile online, în timp ce în 2021 nivelul a fost de 62%, rezultând astfel un trend ascendent, prin creșterea cu aproape 10%.

Despre Indicele Plăților Digitale

Indicele Plăților Digitale (Digital Payment Index; DPI) este un instrument de analiză care urmărește evoluția plăților digitale la nivel național. Indicele a fost realizat anul acesta în patru țări: Austria, Croația, România și Ungaria, analizând datele înregistrate la nivelul anului 2022. România a obținut un scor de 56 din 100 de puncte, rezultat calculat pe baza punctajelor individuale ale celor trei sub-indici: 70 pentru Infrastructură, 55 pentru Cunoștințe și 44 pentru Utilizare.

Despre Mastercard

Mastercard, www.mastercard.ro, este o companie de tehnologie în industria globală de plăți. Misiunea noastră este să generăm și să dezvoltăm o economie digitală atotcuprinzătoare, care să ofere tranzacții sigure, simple, inteligente și accesibile, în beneficiul tuturor, de pretutindeni. Prin transfer de date sigur și prin rețele impenetrabile, prin parteneriate și cu pasiune, inovațiile și soluțiile noastre le permit persoanelor fizice, instituțiilor financiare, guvernelor și companiilor să își atingă potențialul maxim. Conexiunile noastre acoperă peste 210 țări și teritorii, astfel încât construim o lume sustenabilă care le oferă tuturor accesul la posibilități de neprețuit.

Valorile utilizate pentru 2021 sunt calculate cu date revizuite, pe baza celor mai recente date disponibile. Astfel, comparațiile cu rezultatele din raportul precedent trebuie făcute ținând cont de această ajustare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

 1. Pe individul care face evaziune, sa-l ia la intrebari institutiile statului, politia…de ce trebuie sa fim socotiti toti infractori, evazionisti…?
  Majoritatea santem corecti, cinstiti ne platim taxele…de ce santem socotiti evazionisti ?
  Sa actioneze institutiile statului impotriva infractorilor, evazionistilor cu masuri specifice…cu pedepse drastice, cu amenzi mari, chiar si cu inchisoare, dar sa nu fim toti pedepsiti dinainte, ca si cum am fi prezumati infractori, evazionisti!!!
  Asta e problema!
  Dar nu, statul ocupat de alogenii paraziti si cozile de topor ale iudeomasonilor globalisti satanisti care primesc ordine de la structuri oculte mondiale -davos, fem, bilderberg…(care, ce sa vezi…nu sant votate de nimeni, nu sant alesi de nimeni, curat democratic, cum ar zice Caragiale), nu face asta, lasa, permite sa se intinda faradelegea, infractiunea, evaziunea ca o râie, pentru a provoca „crize”: finaciare, sociale, medicale, climatice, militare… haos controlat, pentru a veni tot ei cu solutia, cu „salvarea”, respectiv controlul digital, cedarea LIBERTATII, pentru „siguranta” – lagarul digital mondial pentru „binele” comun !
  Asa cum în „criza” plandemoniei am fost inchisi in case, obligati sa ne intepam experimental, iar in alte tari „civilizate” (Canada)protestatarilor li s-a blocat contul, adica minciuna, „banilor” digitali pe care ei nu aveau control, ci sistemul ocult, corupt de satana tatal minciunii !
  Trezeste-te !Ridica-te!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.