Raport Moody`s privind creşterea economică a României

Agenţia de evaluare financiară Moody`s prognozează o creştere economică de 6,5% pentru România, în 2017 şi de 5% în 2018, avertizând că în ciuda premiselor pentru o creştere economică robustă, aceasta nu este sustenabilă, iar deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB, anul viitor.

„Politicile fiscale expansioniste recente au erodat procesul de consolidare care a urmat crizei financiare globale. În acelaşi timp, politicile macroeconomice au generat creşterea rapidă a salariilor, care reprezintă un risc pentru competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent”, susţine Daniela Re Fraschini, analistă şi autoare a raportului de ţară realizat de agenţia de evaluare financiară Moody`s.

România a înregistrat progrese vizibile în privinţa corectării dezechilibrelor macroeconomice, creând premisele pentru o creştere economică robustă. Totuşi, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu, se arată în document.

Produsul Intern Brut (PIB) este aşteptat să crească cu 6,5% în 2017 înainte să scadă la 5,0% în 2018. Moody`s anticipează că stimulii fiscali vor ajuta creşterea economică pe termen scurt, dar este puţin probabil ca aceasta să fie sustenabilă.

Factorii care generează creşterea economică, în frunte cu consumul privat, sunt aşteptaţi să rămână neschimbaţi, în contextul în care politicile fiscale expansioniste continuă în 2017-2018. Totuşi, consumul privat va scădea pe măsură ce efectul stimulilor fiscali se va atenua, se arată în raportul agenţiei.

Mai mult, reformele economice structurale limitate, persistenţa slăbiciunilor la nivelul cadrului instituţional şi al eficienţei instituţionale şi politicile economice care împiedică creşterea investiţiilor private continuă să afecteze negativ potenţialul economic de creştere pe termen lung al României, avertizează Moody`s .

Finanţele publice au continuat să se deterioreze în 2017, iar tendinţa se va menţine şi anul viitor, anticipează agenţia, din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în 2015-2016, ca parte a noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA la 19% de la 20%. Agenţia estimează că deficitul bugetar va rămâne la 3% din PIB anul acesta, dar va depăşi 3% din PIB în 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

7 Comentarii

  1. analiza facuta de talimbi care nu au absolut nicio baza pentru ceea ce scriu acolo. analizele de genul acesta sint destinate fraierilor care cred ca vorbele goale ar mai avea insemnatate. un singur indicator are valabilitate si e singurul care trebuie luat in seama: CALITATEA VIETII!!! nu vad nimic scris despre clitatea vietii in asa zisa analiza a acestor escroci.

  2. Ca sa fie credibila, Moody ar trebui sa si arate care sunt „politicile economice care împiedică creşterea investiţiilor private”.

    • Zau?!
      Ia sa vezi cum va apare Tudose sau Dragnea si vor „ciuguli” cateva vorbe de bine depsrre Economia Romaniei din Raportul MOODY’S!
      FIX pe model Tudorel Toader cu ultimul MCV!
      Adica: MCVul prezenta o CONCLUZIE ingrijoratoare: „Provocarile la adresa Independentei Sistemului judiciar reprezinta o SERIOASA sursa de ingrijorare”, in timp ce Tudorel a iesit PUBLIC anuntand triumfator ca Raportul MCV e POZITIV!!!
      La fel, o sa-i auzim pe Tudose si Dragnea cum „institutiile internationale ne recunosc „Tigrul Europei”(!!!), asa cum s-a laudat Tudose zillele trecute in Parlament la citirea MOtiunii!
      De fiecare data cand Moody’s sau S&P sau Fitch au prezentat Date despre Enonomia in Crestere a Romaniei, Tudose si Dragnea au sarit in sus umflandu-se in pene, mentionand doar Procentele de Crestere a Economiei, NU si AVERTISMENTELE care au insotit de fiecare data aceste confirmari.
      La fel vor face acum, Tudose le va da un flit celor de la Moody’s, desi el habar nu are saracul de el ce-i ala DEFICIT BUGETAR sau ROBOR!

  3. Creste economia corporatiei , nu economia poporului . Acestea sint doua entitati diferite . Corporatia ROMANIA este posesiunea unor agenti straini , iar poporul suveran este sclavizat si exploatat .

    • asa e insa aia cu credite la banci, cu viitorul ipotecat pe urmatorii 30 de ani, care-si vind existenta din viitor, interpreteaza ca fiind unica modalitate de existenta. vai de ei!

  4. Pe cine reprezinta MOODY ? Unde are sediul si sa ne dezvaluie si nou celor de rand componenta conducerii
    precum si performantele anterioare . Isi dau demisia daca ca si FMI o dau in bara cu pronosticurile ?
    Cum drcul ca nu vad in perspectiva nimic bun doar apocalipsa !! E de reflectat ce face acesta agentie cine o finanteaza ?

    • Documenteaza-te, dar oare esti in stare sa intelegi Ce si Cum?
      Ma indoiesc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.