Raportul CE: România se confruntă cu dezechilibre economice

România este una dintre cele 13 state din Uniunea Europeană care se confruntă cu puternice dezechilibre economice, se arată în ultimul raport de țară al Comisiei Eurppene. CE subliniază necesitatea de a promova investiţiile, de a urma politici fiscal-bugetare responsabile şi de a pune în aplicare reforme bine concepute. În opinie Comisiei, România se confruntă cu riscuri crescute sub forma deteriorării deficitului de cont curent şi accelerarea costurilor cu forţa de muncă iar deciziile guvernamentale recente au sporit riscurile în sectorul financiar şi ar putea afecta în mod negativ investiţiile private.  „Recentele iniţiative legislative riscă să ameninţe funcţionarea normală a sectorului financiar. Aceste iniţiative includ o lege adoptată de Parlament care plafonează retroactiv dobânzile la creditele ipotecare şi o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care impune o taxă pe activele bancare, legată de dobânda interbancară.
Modelul de creștere economică al României, bazat pe cheltuielile de consum, afectează capacitatea țării în atingerea standardelor de viață ale UE. Reducerea în jumătate a creșterii PIB-ului în 2018, în mare parte datorită încetinirii cheltuielilor de consum, a dezvăluit limitele modelului de creștere al economiei românești. Majorarea salariilor, scăderea forței de muncă și lipsa de competenței riscă să fie submineze capacitatea țării de a concura pe plan internațional.
În plus, încrederea investitorilor este erodată prin instabilitate legislativă persistentă, imprevizibilitatea luării deciziilor, calitatea instituțională scăzută și
slăbirea continuă a luptei împotriva corupţiei. Inegalitatea și sărăcia rămân la cote înalte, cu disparități regionale tot mai mari, se mai spune în document.
În ciuda încetinirii substanțiale în 2018, creșterea rămâne robustă. După un avans de 7% în 2017, creșterea reală a PIB a scăzut până la o valoare estimată de 4% în 2018. Inflația mai mare a denaturat venitul disponibil, care este principalul motor al creșterii economiei. Saltul puternic al importurilor a depășit exporturile ceea ce a provocat adâncirea deficitului de cont curent al țării. Piața forței de muncă se află sub un stres sporit. Cea mai mică rată a șomajului într-un deceniu
(3,8%), o forță de muncă în scădere și persistentă lipsa de competențe au adus România ocuparea forței de muncă la maxim, ceea ce face dificilă recrutarea
și conduce la creșterea salariilor. Veniturile angajaților sunt scăzute față de media UE, deși au crescut puternic din 2016. Deficitul public a crescut, generat de
mărirea salariilor și reducerea de impozit. În același timp, investițiile publice au coborât la cel mai scăzut nivel de la aderarea României la UE.
Deciziile guvernamentale cu privire la salariile în sectorul public şi salariul minim au jucat un rol major în creşterea riscurilor la adresa competitivităţii costurilor. De asemenea, politica fiscală expansionistă a limitat marja de manevră pentru amortizarea şocurilor potenţiale.  „Persistenţa acestor tendinţe poate provoca noi pagube asupra încrederii actorilor economici, poate reduce capacitatea economiei de a se adapta la şocurile care ar putea apărea acasă sau peste hotare şi poate afecta necesităţile în creştere ale economiei de finanţare externă, măsurate prin înrăutăţirea deficitului”, se mai precizează în raportul de ţară al CE.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Romania PSDista pe urmele Greciei:
    „Dezvăluire incendiară! Guvernul a FALSIFICAT datele execuției bugetare. Cum a reacționat Comisia Europeana.
    Senatorul PNL, Florin Cîțu, a făcut o dezvăluire incredibilă pe pagina sa de socializare. El a susținut că Executivul ar fi făcut un lucru revoltător, care e deja cunoscut la nivelul CE.
    El a dezvăluit că documentele venite de la CE arată faptul că Guvernul a falsificat datele execuţiei bugetare pe anul 2018.
    Mai mult, din documente rezultă că la nivelul CE e cunoscută problema.

    ”Teodorovici trebuie sa raspunda!
    CE confirma FALSIFICAREA Datelor Executiei Bugetare in 2018.

    Comisia Europeana a publicat estimarile pentru 2019. Sunt mult mai proaste decat cele ale guvernului. Dar nu despre asta vreau sa vorbim acum.

    Bomba este alta.

    CE confirma ce se stie de ceva timp- executia bugetara pentru 2018 este falsificata.

    CE arata pentru 2018 un deficit de 3.3%!!!! Cifre OFICIALE!

    Am cerut comisie de ancheta la Senat pentru executia bugetara in 2018 si a fost respinsa in Biroul Permanent.
    Voi continua cu acest demers la Senat. Nu ma opresc pana nu aratam situatia reala a finatelor publice, cat au furat prin umflarea dobanzilor si pana cei care sunt responsabili nu vor raspunde personal.
    Il cer lui Eugen Teodorovici sa iasa public si sa explice diferentele fata de cifrele oficiale ale CE. Trebuia sa faca acest lucru la momentul in care se discuta legea bugetului de stat, asa cum ii cere legea. Sa vina acum pentru ca ii garantez ca vom afla adevarul.”, susţine Fl. Cîţu.
    https://www.capital.ro/dezvaluire-incendiara-guvernul-a-falsificat-datele-executiei-bug.html

  2. Ceva mai ipocrit și ticălos ca acest raport rar îți este să citești. Ceva în genul: pe femeia careia îi este drag de tine și crede în tine și în promisiunile tale, dacă rămâne gravidă cu tine și îți cere să-ți recunoști copilul o faci curvă.

    • Ce bun e Raportul cand „lauda” cresterea economica de pe hartiile infractorului Dragnea, ce se mai lauda Veorica la inceputul Sedinta de Guvern cum ca „ne-a laudat si CE”, cand e fapt, e o „crestere” care mentine Romania la coada Europei la capitolul DEZVOLTARE!
      ZERO!
      Evident, incompetentii infractori din Telorman NU au auzit de DEZVOLTARE, NU exista asa ceva in partea aia sarmana de tara membra degeaba in UE!

  3. Ati observat soparlele strecurate in acest „raport” ? Aceleasi blablauri. Cresterea salariilor, plafonarea dobanzilor( doar germania si celelalte tari „civilizate” au dreptul sa faca asta) slabirea luptei impotriva coruptiei…. Asta e raportul economic al CE. In prag de campanie electorala.

    • Dar cine sa le mai creada? „In ciuda…cresterea ramane robusta”. Raportul musteste de fiere, dar si contradictii fatise. Cresteri de salarii-rau, dar si inegalitatea si saracia sunt rele, mai mult, nu e bine nici ca sunt sub media UE. Din aceasta dilema nu puteti iesi, am zis. Iar doamna de mai sus delireaza, stalcind, desi nu credeam ca e posibil, elucubratiile incoerentului Catu.

  4. Deci, Romania are crestere economica de peste 5% an de an, dar potrivit acestor impostori, avem dezechilibre economice? Hai siktir.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.