„Raportul ministrului Toader, un autodenunţ pentru incompetenţă”

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), susţine că rezultatele în ceea ce priveşte modernizarea penitenciarelor sunt zero.

„În mandatul Tudorel Toader la Justiţe cele 22 de lucrări «în execuţie», dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare, sunt 12 in realitate. Restul sunt declaraţii de bune intenţii. Fondurile alocate îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar şi de către fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Sigur, există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare şi de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic însă nu se întâmplă nimic. Penitenciarele noi de la Unguriu şi Berceni n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce priveşte finanţarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Conisliului Europei. După 2 ani”, arată Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, siguranţa penitenciarelor şi a comunităţii este în scădere.

„În mandatul Tudorel Toader la Jutiţie au avut loc 8.632 de incidente negative în penitenciare. A crescut numărul cazurilor de agresiune între deţinuţi (2.920) şi la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776), distrugeri de bunuri (776) şi descoperire de droguri (544). S-au mai înregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerări de obiecte metalice şi substanţe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar şi, surprinzător, 288 de accidente de muncă”, mai arată reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din ANP.

Conform aceleiaşi surse, peste 15.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, ca urmare a legii recursului compensatoriu.

„Infractorii au fost practic trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime şi vor produce alte prejudicii”, consideră Dumitraşcu.

El mai susţine că, în mandatul lui Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deşi au fost anunţate mai multe astfel de proceduri care s-au desfăşurat parţial, dar n-au fost finalizate.

„Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar şi peste limita legală de 1 an şi aplică o politică de vasalizare şi politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani. Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiţiei, fiind cu aproape 8.000 de angajaţi mai puţini faţă de necesar, situaţie care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale”, afirmă reprezentantul sindicaliştilor din ANP.

El adaugă că sistemul penitenciar este subminat în mandatul Tudorel Toader şi că ministrul se laudă cu Strategia de reintegrare socială care a produs întâlniri, diagnoze, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii şi proceduri.

„Rezultate zero. Nici măcar un deţinut n-a fost inclus în programe de reintegrare socială finanţate şi implementate ca măsură de reducere a ratei recidivei. Secţiunea care se referă la investiţii din Raportul de activitate prezentat de către ministrul Toader oferă imaginea dezolantă a unor promisiuni neonorate aflate într-o veşnică stare de proiect. Rezultate zero. Nici măcar un loc de cazare în penitenciare nu a fost modernizat în mandatul Tudorel Toader şi ca urmare a măsurilor dispuse de către acesta”, spune el.

Potrivit sursei citate, Toader încearcă să îşi asume merite care nu îi aparţin şi se laudă cu o serie de rezultate obţinute în urma protestelor sindicatelor şi prin negociere directă cu prim-ministrul de la acea vreme. Creşterea salariilor cu 10%, suplimentarea statelor de funcţii cu 1.000 de posturi şi plata orelor suplimentare începând cu aprile 2018 sunt rezultatul acţiunilor sindicale, iar ministrul nu a susţinut în niciun fel aceste demersuri chiar dacă ulterior a fost obligat să le pună în practică.

„În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunţ pentru incompetenţă, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgenţă”, susţine liderul Federaţiei Sindicatelor din ANP.

Luni, ministrul Justiţiei şi-a publicat bilanţul la doi ani de mandat, un document de 85 de pagini, din care aproape 20 sunt anexe preponderent referitoare la lucrările de investiţii din peninteniciare. Ministrul enumeră conferinţele cu privire la sistemul judiciar organizate, prezintă o statistică a actelor legislative iniţiate, devenite legi sau avizate ca ministru şi prezintă demersurile pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Augustin Lazăr. Documentul este structurat pe şase secţiuni, prima fiind intitulată „O justiţie mai aproape de cetăţean”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

 1. Nu are timp pentru adevăratele probleme,el executa ordine de partid
  se luptă cu Lazar,cu Codruta,e orgolios .E fara viziune asupra sistemului!

  • Ce-o vrea și clovnul ăsta de la Penitenciare? Păi n-aveți penitenciare moderne nici azi, în 2019 fiindcă toți banii s-au dus mereu pe salariile, sporurile și primele voastre, înțelege mai greu ăsta? Ușor să dea vina pe Toader da el Dumitrașcu e în sistem de ani de zile și n-a știut decăt să plece bou la serviciu și să se întoarcă vacă acasă de atîta timp?.A pus și el măcar o cărămidă la înnoirea penitenciarelor dacă tot îi înjură pe alții?

 2. Toader e din tagma celor care,daca ne ocupa Rusia,ies la tv sa ne spuna ca asa e firesc,ca asta e reforma,ca trebuie un nou inceput!E din tribul celor pentru care „Ubi bene, ibi patria” alogeni care au napadit Romania pe la 1870 si de care,pana in ziua de azi, nu am scapat! Cine credeti ca isi „boteaza”copii cu diminutive?O zdreanta…

  • Guleai, tulai
   Bă, ești prost informat ca toți drogații rezist. Află că stăpînii tăi Angela Merkel cu Soros deja aduc rușii în Europa pe gazoduct, așa că lasă-l pe Toader în pace. Sau a deranjat-o cumva pe aia care te alăptează cu lapte de cuc, Monik MacoveI?

 3. Dacă și “liderul” sindicalistilor temnicierilor din penitenciare a ajus să emane judecăți despre activiatatea unui profesor universitar de drept, membru în organisme internaționale pentru justiție și cu practică judiciară la vârf sfârșitul democrației românești este aproape. Da câte ori cuvântă acest personaj vă dulăii care lătrau după sârma ghimpată la genericul Memorialului durerii din anii 90.

 4. Cu siguranta, tov.Dumitrascu nu a putut sa inteleaga ce a scris Toader. Era prea complex pentru el!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.