Rata şomajului în Grecia, nivel record

Rata şomajului în Grecia a continuat să crească în aprilie, ajungând la nivelul record la 22,5%, de la 22% în mai, a anunţat joi Autoritatea elenă pentru statistică (Elstat), transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.

Este un avans semnificativ faţă de rata şomajului din aprilie 2011, de doar 16,2%.

Potrivit Elstat, Grecia avea în aprilie 1,109 milioane de şomeri într-o ţară cu o populaţie de 11 milioane de locuitori.

„Un sprijin temporar ar putea fi furnizat în lunile de vară, mai ales în sectorul turismului. Totuşi, ţinând cont că rata şomajului este un indicator întârziat al activităţii economice, este posibil ca rata şomajului să nu fi atins încă valoarea record”, a explicat Platon Monokroussos, economist la EFG Eurobank.

Turismul, un sector cheie pentru economia elenă, a înregistrat în primul trimestru o scădere a veniturilor de 15,1%.

Reducerile bugetare impuse de UE şi FMI în schimbul salvării Greciei au cauzat un val de falimente şi închideri ale companiilor elene, ceea ce a dus la un nivel record al şomajului.

Rata şomajului în Grecia este mult mai ridicată decât media zonei euro, care în mai a fost de 11,1%.

Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat o contracţie anuală de 6,5% în primul trimestru al acestui an, după un recul de 6,9% în 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.