Conflictul de la granițe loveşte în economia românească

Conflictul Ucraina-Rusia va avea efecte negative pe toate planurile: creşterea preţurilor la petrol şi la gaze va conduce la o creştere generalizată a preţurilor, investiţiile vor stagna sau se vor orienta spre zone mai stabile, vor fi reduceri la nivelul importurilor şi al exporturilor.

Finanţarea deficitelor gemene va fi o problemă din ce în ce mai mare. În plus, România s-ar putea confrunta cu număr mare de refugiaţi din Ucraina.

„Vor fi efecte în lanţ: curs de schimb, rata inflaţiei, reduceri la nivelul exporturilor-importurilor şi mai ales sentimentul care îşi pune amprenta asupra deciziilor de politică economică şi de politică de firmă. Vor stagna investiţii, vor fi amânate unele. Starea aceasta de incertitudine vizează nu numai bursele, ci şi deciziile cotidiene ale firmelor. Impactul economic global, agregat, şi mai ales european, va fi foarte mare“, a spus prof. univ. dr. Dumitru Miron de la Facultatea de Relaţii Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

El a mai precizat că investitorii sunt extrem de sensibili la starea de volatilitate, la turbulenţă, la instabilitate.

„În momentul în care apare o sursă, cât de mică, de instabilitate de orice fel se vede imediat. Iar acum nu putem vorbi de o sursă mică de instabilitate, ci de una mare, pentru că pune în antinomie NATO cu Rusia. Niciun analist nu poate anticipa corect cum vor evolua lucrurile de la o oră la alta. Dacă nu ştii ce se va întâmpla peste câteva ore, cu atât mai puţin faci un plasament investiţional pe câţiva ani. S-ar putea ca investiţiile să se orienteze către zone ceva mai liniştite deocam­dată, cum este regiunea Asia-Pacific. Pro­babil că se vor intensifica acolo investiţiile pentru că tot într-acolo se orientează şi gazele care nu vor mai fi vândute în Europa, se vor îndrepta spre China, spre Asia în general“, a mai spus Dumitru Miron.

Unele efecte negative ale invaziei Rusiei în Ucraina deja au început să se vadă încă de dinaintea izbucnirii conflictului, spune analistul economic Aurelian Dochia.

„Cred că trebuie să ne aşteptăm la o deteriorare pe toţi aceşti indicatori – PIB, inflaţie, exporturi-importuri. Niciodată o situaţie de conflict nu va avea efect pozitiv asupra economiei. Unele efecte au început să se vadă de dinaintea izbucnirii conflictului, pieţele bursiere au început să fie nervoase, volatile, apoi să aibă scăderi serioase, iar pieţele valutare sunt puternic afectate de tot ce înseamnă materii prime, în primul rând energia. Petrolul a depăşit 100 de dolari pe baril, nivel pe care nu l-am avut din 2014, iar acest lucru se va simţi apoi în întreaga eco­no­mie, cresc costurile în toate fazele de pro­duc­ţie, iar acest lucru se va transmite la con­su­mator. Inflaţia va depăşi clar 10%, nu doar în România, ci şi în America“, a spus Aurelian Dochia.

Analistul economic a mai precizat că „necazul mare“ este că România este vulnerabilă din cauza deficitelor gemene – deficitul bugetar şi deficitul de cont curent.

„Am mers în continuare în ultimii ani pe menţinerea unor deficite mari care ne vulnerabilizează, nu ştiu cum ne vom mai finanţa deficitele în contextul unor pieţe nervoase“, a mai spus Aurelian Dochia.

În ceea ce priveşte exporturile şi importurile dintre România şi Ucraina, respectiv Rusia, datele statistice arată că, istoric, România a avut, cel puţin la comerţul cu bunuri, un sold negativ în relaţie cu cele două state, exporturile către acestea fiind mai mici decât importurile.

În 2020, România a exportat bunuri în valoare de 587 de milioane de euro către Ucraina şi a importat bunuri în valoare de 934 mil. euro din această ţară, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În Rusia a exportat, în acelaşi an, bunuri în valoare de 820 mil. euro şi a importat bunuri în valoare de peste 1,8 mld. euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Stați liniștiți la locurile voastre! O să ne vândă gaz pe gratis americanii și vom trece iarna mai ușor! Și internetul va merge uns pentru filme porno! Succesuri rezistenți spălați pe creier de Soros precum Citu!

  2. Rugati-va mai romani, din toate sufletele voastre de romani cu credinta si smerenie: Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte acum si-n vecii vecilor alunga, arde, indeparteaza, fa sa se duca pe pustii toate fortele satanice ce distrug Sfanta Noastra Romanie si curat-o de toti slujbasii satanei din Ea. Amin, Amin, Amin.

  3. Marea Resetare continuă. Actul ics, Rusia atacă Ucraina.
    Nu e prima resetare, toate crizele din istorie, plandemii, războaie, revoluții, la nivel de orașe incendii, foamete au fost plănuite.
    Chiar și SUA, țară autosuficientă, anunță scumpiri și la energie dînd vina pe „situația internațională”.

  4. Economia romaneasca este lovita si cand adie o boare de vant. Cand trage Putin cu tunul, se face praf.

  5. Consecintele puteau fi mai rezonabile daca sasul Iohannis nu ne-ar fi bagat personal pana peste urechi in aceasta mizerie de razboi care nu privea deloc Romania. Sa vedem daca AUR va cere suspendarea sa pentru acest motiv. Altu mai mare nu este.

  6. Sa nu mai fiti prapastiosi, sa nu mai alimentati teama si astfel sa scadeti sanatatea poporului si asa afectat de teroarea Covid. Ieri am fost putin bulversat, apoi citind printre randuri am inteles ca daca sunt calm si sper ca lucrurile vor evolua bine va fi excelent. Cat despre drama din Ukraina sper sa fie cat mai mica, sper ca actiunile sa fie cat mai putin violente, sper ca linistea si pacea sa se asterne cat mai repede. Sa speram ca lacomia celor care joaca la Bursa soarta omenirii sa se satifaca rapid si totul sa se linisteasca pana la Crai Nou/luna noua. Un comentator isi punea intrebarea;”De ce Europa/UE/Ursula anul trecut a redus rezerva de gaz?” Poate ne raspunde Austria si OMV-Petrom de ce a redus si reduce productia/extractia de hidrocarburi? Vor sa aiba castiguri uriase din pretul gazului? Vor sa dea vina pe Rusia? Vor sa gaseasca o scuza pt un eventual razboi? Nu cumva tot ce vedem a fost planificat in ziua cand au redus rezerva de gaz? Ce rol joaca UE si Ursula, dar si Orban cu Citu artizanii stoparii inmagazinarii de gaz si fortarea Romaniei sa exporte pe nimic gaz? Criza gazului din Romania se datoreaza epuizarii gazului din depozite sau ESTE EXPORTAT LA PRET DE NIMIC si cumparat cu ”galeata” la pret de aur pur? Intr-o cearta intre soti se spune ca:”fiecare are o vina”. In conflictul international doar UNUL este rau restul sunt SFINTI?

  7. Hai sa fim obiectivi, economia romaneasca s-a dus pe scriitura cand in sus cand spre prapastie, in functie de interese. Economie in Romania exista doar cand majoritatea cetatenilor sunt sugrumati de saracie prin limitarea costului vietii si cresterea uriasa a preturilor pentru a da bine huliganii de lux din guvern in fata strainezilor! Asta se simte de 32 ani de vataie de joc si umilinte vazute de guverne ca fiind progres si performante pozitive.

  8. Cum rezultatul Razboiului Ukrainei pare previzibil ,
    sfatuiesc lingaii , atirnatorii , slugoii si combinatorii = anexe ale acestei Puteri politice din Romania implementata sa-si faca degraba bagajele si SA DISPARA DIN Romania .
    Altfel minia si revansa acestui napastuit popor roman nu-i vor ierta ……

  9. Este grav ;sunt firme care au utilaje in executie pentru firme rusesti,au marfa livrata vor intra in faiment ptr ca USA ,G.B. si cine se vor mai alia sa impuna sanctiuni RUSIEI deoarece nu au fost capabili sa negocieze cu MOSCOVA ?
    Cand au atacat IRAQ,LIBIA,SIRIA ,ETC USA a cerut acceptul ONU ?????

  10. „……Unele efecte negative ale invaziei Rusiei în Ucraina deja au început să se vadă încă de dinaintea izbucnirii conflictului, spune analistul economic Aurelian Dochia….”

    Rau a ajuns ziarul Dvs., Domnule Ratiu!….

  11. Economia UE va suferi.inflatie.migratie.crestere economică bazată pe credit și consum.dar politicienii au deja încă o scuza pe lângă COVID.acum e Rusia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.