Analiză: Cât rezistă Europa fără gazul rusesc

Europa ar putea încălzi locuinţele cetăţenilor săi şi şi-ar putea alimenta industria cu rezervele existente de gaze până la sfârşitul acestei ierni relativ blânde în cazul în care s-ar ajunge la o stopare totală a importurilor din Rusia, relevă o analiză a unui important institut economic german.

The Guardian scrie că rezervele de gaze neobişnuit de re­duse au strânit îngrijorarea mai mul­tor guverne europene în ultimele luni.

Potrivit calculelor Institutului de Economie Energetică din cadrul Universităţii din Köln, actualele ni­ve­luri ale gazelor deţinute în rezer­vele europene „ar putea com­pensa o pierdere a livrărilor ruseşti“ în ur­mă­toa­rele şase săptă­mâni dacă tem­peraturile nu vor scădea dramatic în restul lunii februarie şi în martie.

Analiza institutului vine în paralel cu un raport prudent optimist al Institutului Economic German. Deşi o pierdere totală a importurilor de gaze ruseşti „va duce la blocaje în unele state europene“, institutul din Köln arată că astfel de deficite „ar urma să fie limitate la până la 10% din cerere“.

Andreas Fischer, autor al stu­diului, avertizează însă că guvernele europene trebuie să se asigure că rezervele sunt suplimentate din nou pentru iarna viitoare.

Un raport al Institutului Kiel pentru Economie Mondială chiar indică faptul că în cazul suspendării livrărilor de gaze către Europa, Rusia ar avea mai mult de suferit din punct de vedere economic decât continentul.

„PIB-ul rusesc s-ar contracta cu uşor sub 3%“, se pretinde în raport.

Potrivit calculelor institutului german, un embargo asupra gazelor ar duce la o scădere cu 2,9% a economiei ruseşti. PIB-ul german, se mai arată în analiza institutului, ar scădea uşor, cu 0.1%.

În acelaşi context al crizei gazelor din Europa, Azerbaidjanul a anunţat că intenţionează să-şi crească livrările de gaze naturale în acest an şi să pompeze 16,2 miliarde de metri cubi via TANAP, în principal către Europa, urmând să-şi dubleze aproape capacitatea pe viitor, potrivit Reuters.

UE a anunţat în această lună că încearcă să obţină livrări mai mari de gaze din Azerbaidjan în contextul în care întreaga Europă se confruntă cu facturi în creştere puternică la energie şi livrări reduse din partea Rusiei, principalul său furnizor.

Autorităţile din Baku oferă TANAP ca o alternativă de aprovizionare cu gaze în competiţia sa cu Moscova pentru profitabila piaţă europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. Trebuie ca tembelii aia care au facut ”studiul”, sunt niste idioti. Ei vorbesc de embargou.
    Pai bai cretinilor, daca Rusia INCHIDE robinetul la gaz, toata Europa belește ….. Si asta in secunda 2, nu peste ani!!!

  2. Nu vi se pare suspect că tocmai anul trecut Europa și-au redus rezervele de gaze?

  3. Putin si a luat masuri din timp pentru a face fata oricarei sanctiuni.Planul este facut de acum 2-3 ani iar semnalele date nu au avut nici un ecou in UE si SUA. Liderii lor s-au plimbat si mancat degeaba la Kremlin si Geneva.Cine pune la indoiala ca Putin va pierde se insala, asa a fost si cu Crimeea in 2014.

  4. Rugati-va mai romani, din toate sufletele voastre de romani cu credinta si smerenie: Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte acum si-n vecii vecilor alunga, arde, indeparteaza, fa sa se duca pe pustii toate fortele satanice ce distrug Sfanta Noastra Romanie si curat-o de toti slujbasii satanei din Ea. Amin, Amin, Amin.

  5. Este de asteptat ca nato sa se sparga datorita fiecarei tari apusene care va merge unilateral pe intelegeri cu Rusia. Daca isi lasa populatiile fara gaz vor fi alungate cu parul ceea ce este o solutie pe care nu o doresc.

  6. Mda mă,. Cât de elan patriotic și muncă in zadar desfășoară ciumații lichele cu sancțiuni care mai de care contra rusului.. Dar sunt atât de proști de escaladează conflictul și iși fură singuri căciula,.Ce ai făcut bobiță și prin sancțiunile de până acum ??Ai intărit economia rusă. Acu rusul nu mai are nevoie practic de nimeni..De nu vinde gazul și atunci are școlaă și cercetare științifică de intrece america și pe mulți alții făloși..E de observat cum de fapt europa a fost sancționată,. Acu mai vrei la fel ?/Păi ești normal bre ?/

  7. Rusul are scoala si cercetare stiintifica. Corect. La nivel teoretic sunt „beton”. Era o vorba „teoria ca teoria dar praftica…”
    Economia rusa depinde in proportie de 100 % de importurile de micro cipuri. Cine sunt producatorii? SUA, Japonia, Corea de Sud, Taiwan si intr-o masura mai mica China. Si cum la ora asta fara cipuri nu mai merge nici aspiratorul… URSS a pierdut razboiul rece pentru ca nu a putut tine pasul – tehnologic si financiar – cu Occidentul. Chiar daca avioanele rusesti erau – pe hartie – cel putin la fel de bune ca cele americane faptul ca trebuia sa le schimbe motoarele la 5000 de ore de functionare fata de 8000 la cele americane si-a lasat amprenta asupra economiei ruse. Si exemplele continuau cu tancurile si navele militare. Rusia nu a avut si nici nu o sa aiba prea curand – daca vreo-data – economie care sa sustina pretentiile lor militare. Ucrainienii au fost destul de prosti ca sa ramana izolati in fata rusului. Au mai facut si idiotenia de a renunta la arsenalul militar mostenit de la defuncta URSS bazandu-se pe asigurarile Rusiei ca ii vor fi respectate granitele. Vedem acum cat valoreaza acum aceste asigurari.
    Rusul nu intelege decat de forta. Daca acum, azi, americanii i-ar scoate din sistemul SWIFT si ar pune in aplicare si celelalte sanctiuni cu care s-au laudat pana acum cateva zile, Putin ar vedea ca nu e de joaca si s-ar potoli. Dar deocamdata EU si NATO doar fac declaratii. Parca ar fi perioada imediata dupa atacarea Poloniei de catre nazisti cand englezii si francezii ii bombardau pe nemti cu… afise, manifeste si declaratii. S-a numit „Razboiul ciudat” si urmarile se stiu. Istoria se repeta. Si greselile.

  8. @adrian – glumesti, in primul rand ca Rusia are deja o industrie de chipuri functionala si in dezvoltare, care incepe sa prinda pasul, are acces la chipuri moderne din China, nu de ultima generatie dar suficient cat sa suplineasca necesarul pentru produsele cotidiene. Multe intarzieri in dezvoltarea echipamentelor militare moderne care au intrat de curand si care urmeaza sa intre in productia de serie, se datoreaza deciziei lor de a folosi strict chipuri de productie interna.
    Legat de gaz, o sa vedem noi cum o duce europa in vara asta cu preturile la energie umflate, fertilizatori pentru agricultura la 300% pret, etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.