Reacție: Cum procedează NATO

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a convocat, pentru vineri, un summit în format virtual, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, şi a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va suplimenta prezenţa în Europa de Est, pentru a se adapta „noii realităţi” geostrategice.

„Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja Alianţa de agresiuni. Am convocat un summit virtual al liderilor ţărilor NATO mâine, pentru a stabili drumul înainte. Rusia se confruntă acum cu impunerea unor costuri severe şi consecinţe de către comunitatea internaţională. Obiectivul Kremlinului este restabilirea sferei de influenţă, de a distruge regulile care ne-au ţinut în siguranţă de zeci de ani şi de a submina valorile noastre. Aceasta este noua stare de normalitate a securităţii noastre”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

„Aliaţii sunt uniţi în transmiterea mesajului că nu vom accepta încălcarea brutală a dreptului internaţional pe care o observăm acum prin invazia rusă în Ucraina. NATO este cea mai puternică alianţă din istorie. Şi, nu trebuie să avem dubii, NATO va apăra fiecare stat membru de orice tip de atac, vom apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO. Acesta este motivul pentru care am suplimentat prezenţa în partea de est a Alianţei. În ultimele săptămâni au fost trimişi mii de militari suplimentari, nave şi avioane, pentru a transmite mesajul clar că un atac asupra unui stat membru va atrage un atac din partea întregii Alianţe. Şi nu încercăm să provocăăm un conflict, ci să prevenim un conflict”, a adăugat Stoltenbrg, precizând că vor fi trimise forţe suplimentare in estul Europei „în următoarele zile şi săptămâni” şi vor fi activate elemente ale forţei NATO de reacţie in scop „defensiv”.

Jens Stoltenberg a sugerat că Alianţa Nord-Atlantică nu mai poate purta negocieri cu Rusia. „Noi am încercat să interacţionăm cu Rusia de săptămâni şi luni, dar Rusia nu a părut să trateze cu seriozitate negocierile. Noi încercam să găsim o soluţie politică, dar ei plănuiau această invazie, suplimentau trupele, iar acum au lansat o invazie. Rusia a închis uşa unei soluţii politice, noi regretăm acest lucru, dar, din păcate, aceasta este realitatea. (…) Acum, ne confruntăm cu o nouă stare de normalitate pentru securitatea noastră şi ne vom consulta, inclusiv mâine, asupra a ce trebuie să facem pe termen lung în relaţia cu Rusia, cum să putem apăra aliaţii în această nouă realitate în materie de scuritate”, a subliniat secretarul general NATO.

NATO a postat un mesaj și pe site

„Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili atacul îngrozitor al Rusiei asupra Ucrainei, care este total nejustificat şi neprovocat. Gândurile noastre sunt la cei ucişi şi răniţi, precum şi la poporul ucrainean. Condamnăm şi Belarusul, pentru că a facilitat acest atac”, anunţă Consiliul Nord-Atlantic, conform unui comunicat postat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

„Acest nou atac este o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, inclusiv a Cartei ONU, şi intră în contradicţie totală cu angajamentele asumate de Rusia prin Actul final de la Helsinki, prin Carta de la Paris, prin Memorandumul de la Budapesta şi prin Tratatul fondator NATO-Rusia. Este vorba despre un act de agresiune împotriva unui stat independent şi paşnic. Noi suntem alături de poporul Ucrainei, de preşedintele ales în mod legitim şi democratic, alături de Parlamentul şi Guvernul Ucrainei”, precizează Consiliul Nord-Atlantică.

„Cerem Rusiei să înceteze imediat acţiunea militară şi să îşi retragă forţele din interiorul şi din jurul Ucrainei, să respecte în totalitate dreptul internaţional şi să permită accesul umanitar în siguranţă şi neîngrădit şi asistenţa pentru persoanele aflate în nevoie”, subliniază Consiliul Nord-Atlantic.

„Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii euro-atlantice şi vor avea consecinţe geostrategice. Alianţa Nord-Atlantică va continua să ia toate măsurile pentru garantarea securităţii şi apărării statelor membre. Desfăşurăm forţe suplimentare defensive la nivel terestru şi aerian în partea de est a Alianţei, precum şi mijloace maritime suplimentare. Am suplimentat capacitatea forţelor noastre de a reacţiona la orice tip de urgenţă”, concluzionează Consiliul Nord-Atlantic.

NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, au declarat joi pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

 1. Deci in final vom avea un razboi de toata frumusetea NATO-Rusia. Romania va intra la pierderi colaterale pentru aemrloci. La fel si Tarile Baltice si Polonia. Bulgaria nu, acesta va sta de o parte.

 2. Cautati si vedeti ce spune Parintele Elpidios Vagianakis, unul dintre cei mai induhovniciti preoti ortodocsi contemporani, inaintevazator cu duhul, despre razboiul din Ucraina, pozitionarea Romaniei si cum va decurge conflictul dintre nord-atlantici si Rusia. Acest preot grec este cea mai buna sursa de informatii pe care o puteti avea, nu numai ca poate vedea in viitor, asa cum voi va uitati la un film, ci si pentru ca sta la taifas cu Dumnezeu, asa cum voi stati de vorba cu parintii vostri! Si da, Rusia va distruge cele doua imperii antihristice, SUA si UE, pentru ca Insusi Dumnezeu i-a dat aceasta putere.

 3. In sfarsit, NATO s-a prins ca Rusia vrea sa atace NATO! Si curcile rad de astia de la NATO.

 4. „Nejustificat si neprovocat”, ai…?! Ce cautati banditilor aventurieri cu armate, tehnica de lupta, munitie, birouri ale NATO, etc. in inima arealului gegrafic in care s-a plamadit poporul rus. Ai ! Ati fost atentionati in atatea randuri sa va opriti. Cat sa mai suporte si Federatia Rusa si poporul rus corsetul de otel in care vroiati sa-i izolati, sa-i strangeti si sa-i tineti captivi pentru ai sugruma si a le da, la momentul oportun, lovitura de gratie. E vorba totusi de Rusia si poporul rus, mai banditilor, nu de indienii amerindieni pe care i-ati decimat. Sa nu se termine pana cand cenusa atomica nu se va alege de voi !? LGBTQ-isti, Ai ?!

 5. Eu zic ca NATO sa-l „trimeată” pe Radu Tudor călare pe-o rachetă c-o năframă in vârf de băț, iar în prima linie, după importanța ierarhică (ca să ne-arate curajul lor după fapta, nu după gură), să-i trimită pe Dî-dî-dîncu şi pe Mut, cu puşcoace cioplite, pe Ciucalău să-l lanseze in recunoaştere c-un „aveon-conservă”, sau mai bine să se ducă silențios, adecă târâş pe burdihan. Falnicii noştri „oameni de stat”…tră-le-ar pielea lor vândută şi nădragii lor kufuriți, ce joacă după cantatu celor cărora s-au dat…atât de lesne s-au dat!

 6. Pai ce faceti bey acum,stati de sedintze cand trebuia sa stiti ce sa faceti din secunda doi de cand au tras rusnacii prima racheta,sau sa treceti la sanctiuni dure inca de cand se strangeau in draci la granita si prin Belarus.Ati crezut,precum copiii de gradinitza,in minciunile gogonate al lui Putina cand zicea ala ca au venit la un „exercitiu” (ca daca vedea ca nu credeti va aducea si o fanfara,plus corul Armatei Rosii) si ca nu vor invada pe nimeni,apoi ati crezut ca nu au treaba decat intr-un coltisor de tzara.Asa ca au luat tzara cu totul vazand ca stati de fraieri.Dar Dictatorul mincinos trebuia somat si chiar plesnit in teren de cand isi pusese fierataniile gramada la granitza,dar v-ati cacait sa le dati ucrainienilor rachetele necesare ca macar sa le darame masiv avionele si elicopterele rusnacilor care defilau ca la spectacol aviatic.Iar cu miile alea de arme anti-tanc cate tancuri ale rusnacilor au fost distruse de umbla aia cu ele de voie prin toata tzara ca niste turisti cu autocarele? Bine ca ii tot condamnati verbal pe rusnaci acum in loc sa-ii fi luat la goana din Crimeea inca din 2014,dar si din Tiraspol,sau sa intrati inca de atunci in Ucraina si Basarabia, ca aveati toate motivele dupa anexarea Crimeei de catre talhari,ca sa nu se ajunga azi aici.V-ati temut ca dau rusii cu atomica,de parca nu stiu si ei ca in cazul ala dispar cu Moscova cu tot.Iar acum stati si le spuneti ucrainienilor ca sunteti langa ei,in loc sa le inchideti rusnacilor iesirile din Marea Neagra si din zona marii Baltice a Petersburgului pana pleaca dreacu afara din Ucraina.Ca pana ii doare pe ei sanctiunile voastre,repeta miscarea cu „exercitiul” si negocierile pe la granita altora.Si iar credeti gogosile lui Pinochio Putin si mai pierdeti si o jumatate de Europa.

 7. @Alcibiade.Braila: Care corset de fier? Cu citeva mii de soldati NATO insirati de la Baltica la Marea Neagra, fata de sutele de mii pe care ii are Rusia? Corsetul de fier l-au avut de suportat cei vecini cu Rusia, de la Baltica la Marea Neagra, si inca il mai suporta.

 8. Cind americanii si occidentalii au bombardat Yugoslavia,a fost bine!Inclusiv Tapul ,in numele poporului,a spus ca „a fost necesar”.Acum cu Russia nu e bine!Pai daca atunci a fost bine ,necesar si acum e bine si necesar!Iar daca acum nu e bine,cum se reapara atrocitatile si divizarea Yugo?Ca orice conglomerat alcatuit din componente incompatibile,asa si cu Ukraina se va reduce la un tinut in cadrul Russiei!In Ukraina s-a ajuns pina intracolo incit Curtea Constitutionala este compusa din judecatori dinafara Ukrainei!Russia fiind mostenitoarea URSS-ului a preluat toate datoriile defunctului;daca a luat datorii ,are si drepturi!Ukraina este singura din fosta URSS care nu si-a declarat granitele la ONU;asadar juridiic este in componenta Russiei.Si ce fac acum rusii?Isi exercita dreptul „asupra proprietatii”!Daca nu s-a putut pe intelegere ,au recurs la forta.Asta e tot.

 9. …nato este, in acest moment, de ccat…putin a amenintat direct nu numai nato dar si intreaga omenire…pe ce se bazeaza?…pe inexistenta conducerii sua-se pare ca, pe langa senilul presedinte s-au aciuat numai persoane fara c…ie…ce nu inteleg ei:au avantajul raspandirii pe glob, nu pot fi anihilati asa cum este Ucraina…doi:nu stiu sa valorifice razboiul psihologic…introducerea acestui adevar in mentalul colectiv al rusilor ar aduce mai aproape cu 50% dorinta de pace…nici rusii nu mai sunt ce au fost…in afara militarilor psihopati aflati sub arme, nu mai sunt multi dispusi sa se sacrifice degeaba…cetateanului de rand nu-i trebuie geopolitica, faima…el vrea doar sa aiba ce sa puna copiilor pe masa,ceva drumuri practicabile si asistenta medicala…atat!…revenind, nato, dupa ce a bagat batul prin gard, baga si coada intre picioare…in prima faza, pt a preintampina atacul de pe teritoriul belarusului, trebuia masata o armada coplesitoare la frontierele acestui stat…pt a evita atacul de pe mare trebuiau aduse nave de toate categoriile in apele teritoriale ale ucrainei…trebuiau transferate baterii de rachete cu raza medie de actiune pe toate teritoriile aliatilor…nimic din toate acestea nu s-a facut…intrebare: ce-l opreste pe putin sa nu mearga mai departe, tinand cont de inexistenta reactiei celor care se dau rotunzi in conferinte si declaratii?…raspuns:nimic!…dpdv militar, rusia nu ar supravietui unui atac concertat, pornit din zeci de zone ale globului, si putin stie acest lucru…tupeul lui se bazeaza doar pe senilitatea presedintelui ales prin frauda si lasitatea specifica celor fara sex…vom avea viata grea!…m-as mira sa se publice acest comentariu…

 10. Bey @ Alcibiade,ai gresit adresa ca nu pe la Braila s-a plamadit poporul talhar rus,asa ca nu pierde ocazia si du-te la poporul tau iubit sa te ia pe vreun tun sa te duca in fericirea lui Putina din Siberia unde o sa ai toate conditiile sa scapi pe tine de „aventurieri” si corset,iar rusnacii iti mai dau si pensie in ruble, bineinteles,ca hartie igienica,dar ca sa ai si o parte de cumparat lumanari la closet.In rest mult aer curat,apa rece si multe ciupercutze pentru ciulama,fiind un loc potrivit pentru tratament la tartacutza.Ca p’aici,unde nu s-a plamadit niciun rus d’ala dus cu pluta ce-ti place tie,faci umbra pamantului degeaba.

 11. Stați liniștiți. Manuela dragostea mea pune pe masa planul de acțiune NATO. Va fi un plan aproape chel. Cică la plan lucrează și Băsescu. Dacă e asa o sa iasă un plan alcoolic care o sa meargă din gard in oiste de o sa se sperie taurul și jerul comunal. PS. Se zvonește ca navetistul si-a chemat consoarta la Cotroceni de unde au tulit-o în măruntaiele pământului ca sa-si protejeze creierul și gândirea de tip pantof cu toc și cioc de rata și sa plângă soarta Ucrainei. Cică ar vrea sa facă o concesie celor nevacvinati. E dispus sa considere un sfert de doza drept doua doze și un șnur în jurul urechilor drept masca. Gurile rele afirma ca el este si cel care dorește introducerea măștii TANGA. Tare. O fi pentru lgbtiqisti semnul de recunoaștere și pentru transumanisti simbolul restarii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.