Record de funcționare pentru centrala Paroșeni în ultimii ani

Ministerul Energiei a anunțat repornirea grupului energetic de la Paroșeni, eveniment ce va avea loc duminică seara. Acest moment marcant marchează o schimbare radicală în funcționarea termocentralei, întrucât aceasta va opera fără întrerupere pentru următoarele 14 zile, pentru prima dată în ani de zile.

În ultimii ani, Termocentrala Paroșeni a fost limitată în funcționare, activând doar două zile pe săptămână, cu costuri exorbitante. Cu implementarea noului program de funcționare continuă timp de cinci zile pe săptămână, odată cu operaționalizarea Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ), această realitate a fost modificată. Prin eforturile și optimizările recente, termocentrala poate acum să funcționeze fără întrerupere timp de două săptămâni consecutive.

Pentru a asigura funcționarea optimă a grupului energetic, Complexul hunedorean are nevoie de aproximativ 2000 de tone de huilă zilnic. Creșterea producției cu aproximativ 200 de tone pe zi în ultima perioadă a devenit posibilă prin asigurarea echipamentelor necesare unităților miniere și prin efortul susținut al minerilor și al conducerii fiecărei unități miniere.

Estimările indică o creștere a producției de huilă, fiind planificate 320 de noi angajări pentru a permite funcționarea pe patru schimburi la minele Lonea și Lupeni. În prezent, aceste unități operează pe două schimburi conform unui calendar de punere în siguranță a exploatărilor miniere până în 2032. Se preconizează că în săptămânile următoare producția zilnică va crește cu încă 300 de tone, ajungând la aproximativ 1000 de tone pe zi.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța acestui moment remarcabil, evidențiind nu doar rezultatele noului management și al companiei, ci și determinarea de a depăși provocările și de a asigura o exploatare sigură și eficientă a resurselor de huilă. Producția de huilă a înregistrat deja o creștere semnificativă, iar eforturile vor continua pentru consolidarea acestei tendințe ascendente.

Complexul Energetic Valea Jiului a beneficiat de un sprijin financiar considerabil din partea statului, în valoare de 70 de milioane de lei pentru lunile octombrie și noiembrie, urmat de 350 de milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 – iunie 2024. Aceste fonduri sunt destinate activităților de punere în siguranță a minelor de cărbune, incluzând consolidarea galeriilor și abatajelor, modernizarea infrastructurii miniere și creșterea forței de muncă pentru a se conforma standardelor internaționale de calitate în minerit și normelor de securitate și siguranță în muncă.

Încheind, aceste progrese semnificative subliniază determinarea și angajamentul sectorului energetic din Valea Jiului de a juca un rol esențial în mixul energetic al țării, inspirând astfel investiții continue în retehnologizarea mineritului și asigurându-se că fiecare cetățean beneficiază de resursele energetice ale țării într-un mod sigur și eficient.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

7 Comentarii

  1. O termocentrală nu este o motoretă, s-o pornești și s-o oprești când ți se arată.Când ai diletanți la butoane intrigi în gaură cu banii.Si totuși, sunt curios și eu: cine a fost dobitocul care a dat comanda să fie pornită două zile pe st și ce știe despre termocentrale?

  2. …deci, a trebuit sa fie adusa in pragul inchiderii, fiind socotita ineficienta, pana si-a dat seama un (editat) de faptul ca nu poti sa ai randament daca scoti carbunele la tarnacop, ca in urma cu cateva sute de ani!…dar…ce facem cu poluarea, cu certificatele, cu vrajeala politicilor de mediu?…ati prins curaj, vazand tarile din jur ca au inceput sa faca asta pe cont propriu, fara sa le pese de ioropa?…

  3. Mai dați bani și pentru țara noastră și oamenii ei Guvernul României, că pentru armament inutil din USA și ajutor Ucrainei sunteți largi la pungă. Și țineți minte ABeCeul energeticii. Baza constantă de energia 24 din 24 de ore o dau termocentralele și centralele nucleare, iar vârfurile de seară și de dimineață peste această constantă sau alte cereri de peste zi se obține de la hidrocentrale. Eolienele și fotovoltaicele nu sunt ceva constant , ceva previzibil. Local sau la vârfuri și secetă pot fi ceva redundant, o completare, dar cam atât. Noi avem de putere instalată hidro de vreo 6000MW și real vreo 4000 termo și ne-am angajat să închidem termo în următorii ani, promise grupuri 3 și 4 Cernavodă cu USA sunt la Sfântu Așteaptă. În anul 2022 când noi închideam termo în draci, Polonia pornea 3700 MW pe cărbune la o putere instalată de 37 000 MW!

  4. Acum se laudă că reuşesc să revină la situația de acum jumătate de secol, însă doar pe o perioadă de 2 săptămâni.
    Frumos progres ne-a adus UE, ce putem zice?
    În plus de faptul că ne-am distrus industria energetică, ne-am vândut rezervele de petrol şi gaze. La ordinul SUA via UE acum suntem independenți față de energia rusească IEFTINĂ şi SIGURĂ (ruşii nu au întrerupt furnizarea de gaze către Europa nici măcar o secundă în ultimii 70 de ani), dinamitãnd conductele Nord Stream, ca să devenim super-dependenți de gazul lichefiat american, de 3 ori mai scump şi mai poluant (prin procesul de lichefiere, ca să răceşti la -163°C, să comprimi şi să transporți GNL se arde jumătate din gazul respectiv, ceea ce este o risipă şi poluează degeaba) şi extrem de NESIGUR, fiindcă americanii, aşa cum le stă în caracter, amenință cu oprirea furnizării.
    Bună treabă!

  5. Hai s-o vindem , ca noua nu ne trebuie ! Cum s-o vindem ? Ca pe Mintia , am reparat-o capital cu 100 de milioane de euro si apoi am vandut-o in intregime cu 90 milioane de euro la arabi ! O afacere tipic romaneasca , care pute atat de urat de se simte mirosul si pe Luna! Daca asta nu-i jaf , atunci ce este? Ce-am castigat de aici ? Promisiuni ! Da’-n Romania merge! Cum merge ? Pai, in Romania justitia nu este numai oarba (legata la ochi), e si surda!

  6. va veni urgia, o sa plangeti cu lacrimi amare dupa ultimele termocentrale si dupa minerit.
    Ce va tine sa le transformati si pe gaz si pe carbune?
    Sa stiti ca nu exista industrie fara minerit!

  7. FUNCȚIONAREA S E N sub comanda Ur$ulinelor , Gretelor , STARLETELOR, tatuaților și coafezelor este astfel : Dacă se umflă vântul și pornește trotineta cu pânze , se oprește la barieră locomotiva( termocentrala ) ca să treacă trotineta. Mintia fiind trecută pe combustibil dinamită , au găsit scăparea la Paroseni ( un pitic de 10 ori mai mic) , cu care face alba -neagra , ca și cum o termocentrală ar fi o bodegă pe care o închizi cănd n-ai bețivi . Nu mai vorbim că pe lângă costurile de exploatare uriase cauzate de pornire-oprire , SERVICIILE INTERNE ALE CENTRALEI care functionează pe cărbune cu un singur grup , sunt cca 70% din necesarul pt. două grupuri, necesarul scăzând și mai mult pt. alte grupuri în plus. Deci energia furnizată va fi mult peste pretul cu care livrează celelalte surse . Pe CONTABILII , COCALARII ȘI COAFEZELE lui BURDUJA îi înteresează sau *n-am citit și nu mă-nteresează * vorba Generalului nost.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.