Referat DNA: „Legea junglei”, la Spitalul Județean Botoșani  

Potrivit unei discuții înregistrată în mediul ambiental de investigatorul sub acoperire, autorizat, cu unul dintre funcționarii vizați de ancheta penală, procurorii DNA arată în referat că la nivelul Spitalului Județean Botoșani funcționează „legea junglei”. 

La Spitalul Județean Botoșani, sediul Consiliului Județean Botoșani, care are în subordine spitalul, în locuința Doinei Federovici (PSD), șefa Consiliului Județean, precum și în sediul PSD Botoșani au avut loc mai multe percheziții. Procurorii cer să fie arestate preventiv 11 persoane.

Potrivit procurorilor,  posturile vacante sunt ocupate de candidați contra unor sume de bani și/sau în baza unor relații printre funcționarii unității spitalicești sau printre persoane cu funcții publice din administrația publică locală și județeană.

„Postul era obținut de candidatul care lua nota minimă la proba scrisă, avea pilă puternică și era dispus să ofere cea mai mare sumă de bani, contând așadar „…și pila și banii…”.

Concursurile erau fraudate încă din 2015, mai spun procurorii, iar la acest fenomen au contribuit nu doar conducerea și alți angajați din spital, ci și persoane cu funcții din administrația locală și județeană a Botoșaniului.

Fenomenul  fraudării concursurilor de angajare în spital a pus în pericol însăși siguranța actului medical și valorile precum sănătatea și viața pacienților, se arată în referatul procurorilor, citat de G4Media.

Spitalul Județean Botoșani este cel în care Alexandra, o tânără însărcinată și mamă a trei copii, a murit după șapte ore de agonie, timp în care niciun medic nu a ajutat-o.

„Fenomenul fraudării concursurilor de ocupare a unor posturi vacante de: asistenți-medicali, infirmieri, îngrijitori, brancardieri, muncitori ș.a., la nivelul Spitalului Judeţean de Urgență Mavromati Botoșani, prin coruperea funcționarilor publici cu atribuții privind organizarea și desfășurarea concursurilor precum și a celor cu funcții de conducere, este unul amplu și datează încă din anul 2015, punând în pericol însăși siguranța actului medical și implicit, valori precum sănătatea și viața pacienților, în condițiile angajării unor persoane care nu posedă cunoștințele necesare pentru exercitarea profesiilor respective. (…)

Astfel, într-un domeniu atât de sensibil pentru un stat de drept, precum cel al sănătății, ajung să activeze oameni nemotivați, indolenți, care urmăresc, în principal, să-și recupereze, pe parcursul carierei, sumele de bani pe care le-au plătit ca preț al postului obținut, inițiind, astfel, la rândul lor, mecanismele adecvate pentru formarea relațiilor necesare în cadrul spitalului, în scopul facilitării ocupării posturilor de către alte persoane, care au aceleași intenții de a le obține, prin fraudarea examenelor și prin coruperea funcționarilor publici”, se arată în referatul DNA.

Procurorii mai precizează că martorii audiați până acum au confirmat fenomenul fraudării concursurilor de la spital, fenomen care „a cuprins sfera funcționarilor publici din județul Botoșani, inclusiv din administrația locală și județeană precum și a personalului angajat în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, începând de la manager și persoane cu funcții de conducere, până la persoane care ocupă funcții de execuție”.

Cât era șpaga? 

„Din mijloacele de probă administrate în cauză, a rezultat, spre exemplu, că în anii 2018-2022, pentru a obține 1 post de asistent-medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Mavromati Botoșani, un candidat trebuia să dea cu titlu de mită, suma de aproximativ 8.000-10.000 de euro, sumă care a crescut la 15.000 de euro, în anul 2023”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Nu e singurul din țară ! În toate domeniile e la fel !! Așa ca ..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.