Referendum pentru foie gras. Hrănirea cu forţa pentru îngrăşarea ficatului, interzisă în Elveţia!

Cetăţenii elveţieni vor fi chemaţi la un referendum pentru a se pronunţa asupra interzicerii importurilor de foie gras şi blănuri, după ce o asociaţie de protecţie a animalelor a colectat numărul necesar de semnături pentru convocarea consultării, relatează joi France Presse.

Acea asociaţie, „Alianţa Animal Elveţian”, a strâns 106.448 de semnături împotriva importurilor de foie gras şi 116.140 de semnături împotriva importurilor de blănuri, peste pragul minim legal de 100.000 de semnături pentru convocarea unui referendum.

Tehnica hrănirii păsărilor cu forţa pentru îngrăşarea ficatului este interzisă în Elveţia, nu sunt însă interzise şi importurile de produse obţinute prin această tehnică. Cu 200 de tone de foie gras importate în fiecare an, „Elveţia se poziţionează din nefericire printre principalii importatori ai acestui produs (…) În fiecare an, 400.000 de raţe şi 12.000 de gâşte sunt ucise pentru a răspunde doar cererii din ţara noastră”, argumentează asociaţia.

Referindu-se la propunerea privind interzicerea importurilor de blănuri, aceeaşi asociaţie menţionează că sunt sacrificate circa 1,5 milioane de animale pentru cele 350 de tone de blănuri importate anual de Elveţia.

Parlamentul elveţian şi guvernul federal de la Berna au respins în luna septembrie interzicerea importurilor de foie gras, deputaţii avertizând că o asemenea măsură riscă să conducă la un turism pentru cumpărături în Franţa vecină, în detrimentul comerţului local.

Elveţia are un sistem de democraţie directă în care cetăţenii sunt chemaţi adesea la referendumuri pe teme diverse şi inedite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

 1. Ce sofisticati sint elvetienii. E bine sa interzica chinuirea animalelor. Dar, mult mai bine ar fi sa- l interzica, si sa-l condamne la puscaria, pe Netanyahu pentru ca chinuieste si omoara in masa copii palestinieni.

 2. Plictiseala maxima in cea mai bogata tara europeana:o trateaza cu referendumuri.

 3. UNDE duce EfiFenomenul UMAN iesit din Tendinta SINUCIGASA a OMului de se ImBuiba …

  Sa chinui Milioane de Animale ca sa te imbuibi ca TAMPITuu’, scurtandu-ti Viata DRAMATIC, precum Pavarotti, care umbla cu 13 Buctari dupa el …

  Macar Porcii si Vacile NU sunt chinuite, decat in Abatoarele Rudientare si atunci scurta Vreme.

  Ficat GRAS vor, Ficat GRAS or sa aiba si Imbuibatii in Prostie !
  IN ei !

 4. Ficatul gras de rata și gasca e la fel de dăunător organismului precum e mintea slaba a ONG-urilor pentru drepturile păsărilor domestice și sălbatice. Propun un referendum privitor la interzicerea întrării în tara cetățenilor grași cu ficat gras și a celor slabi cu ficat alcoolic. De-asemenea nu ar fi e neglijat și un referendum pe seama interzicerii accesului obezilor pe pârtiile de schi. Prea taseaza zapada, supunand-o la cazne inutile. Despre porcul gras și gaina rtunjioara, oare ce părere au? Oare de ce nu le propun și elefanților un regim carnivor ca să slăbească? Acu despre unul vegan nu poate fi vorba.

 5. La Carrefour (francez) nu se mai gaseste foie gras de cand au aparut multi turisti cu „dare de mana” (ori luare in mana) – si nu pentru ca l-ar fi cumparat. AD 2022. Trebuie sa merg la MegaImage pentru un petit bloc (oie / canard), pour St.Sylvèstre. Sauternes aussi. Les suisses sunt idioti, of course. Daca nu iti place ceva, nu mananci.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.