Fiscalitatea, marca PSD

„Reforma” contribuțiilor sau cooperativa muncii în zadar

Introducerea taxei de solidaritate de 2%, scăderea impozitelor și a contribuțiilor duc la o scădere a costului total al angajatorului cu doar 0,4% în condițiile în care suma netă primită de angajat rămâne nemodificată. În aceste condiții se pune întrebarea care care sunt resorturile PSD pentru promovarea unor modificări fiscale care bulversează complet piața muncii, iscând în felul acesta nenumărate acțiuni de protest din partea sindicatelor. De exemplu, la un salariu mediu pe economie, de 3.131 lei, angajatul primește în mână 2.196 de lei, iar costul total al angajatorului se ridică la 3.843 de lei. Prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, se ajunge la un brut de 3.753 lei, la care se mai adaugă taxa de solidaritate de 2%, adică o sumă totală de 3.828 de lei. Adică, 15 lei mai puțin, ceea ce înseamnă o diminuare cu doar 0,4%. În felul acesta întrebarea mai sus pusă are un răspuns și acela că guvernul PSD-ALDE poate arunca în spațiul public ideea că recurge la scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% și a contribuțiilor de la 39% la 37% (35% cum spunea Liviu Dragnea plus taxa de solidaritate de 2%) însă pe hârtie guvernanții cresc contribuțiile, întrucât ponderea scăzută de aplică la o bază mărită, și scad impozitele doar cât să compenseze această creștere a contribuțiilor la angajat. Recent, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că actualul nivel de contribuții va scădea de la 39,25% la 37%, numai că nu spune mai departe că acei 37% se vor aplica la un salariu brut majorat cu 22,75% (după trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, așa cum dorește PSD să facă de anul viitor). Asta înseamnă că vom avea nu 37% ci 45,42%, adică o creștere cu 6,17% a contribuțiilor.

La finele săptămânii trecute, mai multe declarații făcute de miniștrii cabinetului Tudose s-au bătut cap în cap. A ieșit în public Ionuț Mișa și a spus că se va aplica o taxă de solidaritate de 2%. Imediat au apărut reacțiile, în special cele din mediul privat. Toată lumea a crezut că vor crește cheltuielile pentru patroni. Premierul Tudose a venit cu o clarificare în sensul că de fapt taxa aceasta de solidaritate se referă de fapt la fondul de creanțe de 0,25% din fondul de salarii, care ar putea să fie între 0,2 și 1% în viitor. Apoi vicepremierul Marcel Ciolacu a încercat o domolire a spiritelor. ”Am discutat principiiile, ministrul de Finanţe vine cu soluţia legislativă: nu va exista nicio taxa în plus, nici o cheltuială din partea angajatorului sau a angajatului în plus faţă de anul acesta”. Astfel, dacă taxa va ajunge la 2%, în total, contribuţiile sociale plătite de angajat şi de angajator vor ajunge la 37%. Dar vor fi aplicate unor salarii brute mai mari, aşa că în final, vor fi anulate toate creşterile pe care le-ar fi adus reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Și într-un final, angajații vor vedea în 2018 vor câștiga în plus doar câțiva lei. Mult zgomot pentru nimic.

Sindicatele au ieșit în stradă

În prima zi a săptămânii, sindicaliștii de la Blocul Național Sindical au protestat în zeci de orașe, principala lor nemulțumire fiind legată de intenția guvernanților de a transfera plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

„Este o măsură inoportună. La nivelul economiei suntem împărțiți în alb și negru, în sensul că există o diferență între salariații din sectorul public și cei din sectorul privat. Angajatorii nu au nicio obligație să crească salariile celor care lucrează în sistemul privat, deși Guvernul are pretenția să se întâmple acest lucru”, a declarat, pentru Agerpre, președintele BNS Hunedoara, Ovidiu Morcan. Conform acestuia, nu există încă o metodă clară de calcul în care să se aibă în vedere cuantumul contribuțiilor sociale, motiv pentru care sindicatele nu mai pot face estimări ale veniturilor. „Încă mai calculăm, având în vedere că, de la o zi la alta, variantele Guvernului se schimbă cu diferite procente”, a arătat Morcan. ”Am transmis o scrisoare cu doleanțele noastre și domnului prefect, deși am mai avut discuții pe această temă cu dânsul. Principala problemă ridicată de noi este legată de transferul contribuțiilor sociale la angajat. Dacă nu se rezolvă, o să continuăm acțiunile de protest, în special la nivel național, noi, la Dâmbovița, fiind un județ slab industrializat, nu avem o forță prea mare, dar vom merge la proteste în județele învecinate sau la București, în funcție de cum se va decide”, a declarat liderul filialei BNS Dâmbovița, Daniel Necula, citat de Agerpres. Unii dintre sindicaliști susțin că vor fi bani mai puțini la salariu. „Vor fi mai puțini bani la salariu, nu mai mulți. Nu se știe nici până la această oră cum va fi și din ce fonduri va fi plătit șomerul sau angajatul aflat în imposibilitate de muncă din cauza unui accident de muncă, salariatul aflat în concediu de boală sau cum își va lua salariile restante un angajat al unei firme care se găsește în faliment. Toate aceste elemente ne conduc de fapt la ideea că acest proiect a fost făcut pe genunchi și în grabă și, bineînțeles, împotriva salariaților. Mai mult, Guvernul dorește ca angajatul să-și asume toate riscurile aferente și să fie singurul plătitor pentru susținerea Casei de Pensii și a Casei de Sănătate, ceea ce nu se întâmplă în nicio țară din Europa. De aceea, BNS spune un ‘nu’ hotărât experimentelor pe angajații din România”, a declarat, pentru presă, Călin Balog, liderul BNS Sălaj. Nemulțumiri au fost și în rândul angajaților de la Dacia. „Am fost aduși aici de impertinența, nepăsarea și proasta gestionare a acestei țări de o coaliție PSD-ALDE care dorește ca muncitorii să fie cei persecutați în România, ca dumneavoastră, cei care lucrați la multinaționale, să plătiți ceea ce ei nu sunt în stare să facă, să ne guverneze. (…) Iată-ne, în această zi de toamnă, când mulți credeau că nu vom ieși în stradă, că plouă, venim să le spunem: noi v-am votat, voi ne-ați mințit sau ne-ați trădat”, a spus liderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Nicolae Pavelescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4528 Articole
Author

9 Comentarii

  1. „Angajatorii nu au nicio obligație să crească salariile celor care lucrează în sistemul privat, deși Guvernul are pretenția să se întâmple acest lucru”. De ce atâta agitație? Domnul ministru Mișa a asigurat pe toată lumea că a ”vorbit” cu patronatele ca să crească salariile iar patronatele, fericite să-l servească pe domnul ministru, au strigat în cor voioase „Da – E ca și rezolvată” de parcă doar asta așteptau. Da a „vorbit” domnul ministru, sigur așa va fi. E posibil să nu avem încredere în aleșii noștri? Ei niciodată nu ne-au mințit. Doar a spus doamna ministru Lia Olguța Vasilescu cu gura dumneaei la televizor că salariile se vor dubla cu 6 % iar medicamentele gratuite se vor ieftini și mai mult. Să ne bucurăm și să-i votăm din nou…

    • Ma scuzi Edmund, arata-ne pe hartie cum se poate dubla ceva cu 6%. Nu pot depasi acest moment abisal al gandirii d-tale. O depasesti chiar si pe Lili, ceea ce nu este de colea !Tot ardelean si d-ta?

    • Dar ce obligatie au angajatorii sa nu scada salarile, bineinteles sa ramana mai mari decat salariul minim. Un angajator, administrator special, lichidator, cu legislatia actuala poate sa reduca fondul de salarii prin: reduceri de personal, reducerea salarilor, somaj tehnic periodic etc

  2. Cosmine, de cate ori trebuie sa ti se repte un lucru pana sa-l intelegi? Chestia cu taxa de 2% este acest lucru. Adica era pe cand nu se zarea, azi n-o vedem si nu e. Sincer, spune-ne ce note ai avut la logica? Dar la artimetica in clasele I-IV? Pur si simplu.

  3. Titlul sugereaza ca muriti de grija angajatorilor. Nu m-am mai obosit sa citesc restul! Daca ati mentionat undeva despre falia iscata intre numele partidului si politica economica miltoniana (nu vorbesc de acel Milton ci de celalalt) va felicit. Daca nu, nu!

  4. „noi v-am votat, voi ne-ați mințit sau ne-ați trădat”
    I-ati votat, adica de 27 de ani PSDul va MINTE si va fura, iar voi i-ati VOTAT?
    Bine v-au facut, va meritati soarta!
    PSD ati votat, PSD aveti, adica MINCIUNI sau TRADARE, cum vreti sa-i spuneti!
    PSDeii si-au marit Salariile Uriase(ale parlamentarilor si ale alesilor locali!!) si Pensiile lor Speciale URIASE de la 1 Iulie 2017, iar voi deveniti material pentru „experimentele” lui Darius Valcov!
    Votati PSD, o sa fie bineeee La Anu’ si la Multi ani!!
    Adica, la Sfantu’ Asteapta!

  5. sindicate care nu vor măriri de salarii(„aberante”) , sindicate care nu vor ca multinaţionalele să plătescă impozit pe venituri ca 22 milioane de români, sindicate care se opun ca femeile să aibă pensia corectă ( impărţire după numearul real de ani nu impus la 35 , sindicate care se opun la decontarea pe gospodărie a cheltuielilor clasei mijlocii şi scutirii de impozit până la 2000 lei??????? sindicate care se opun la sancţiunea penală a angajatorului pentru neplata contribuţiilor la pensie şi sanătate??? oare cine-i plăteşte mai bine???

  6. „se pune întrebarea care sunt resorturile PSD pentru promovarea unor modificări fiscale… Prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, se ajunge (de la 3131) la un brut de 3.753 lei”
    De la 01.01.2018 nu vor suficiente caramazi sa se bata PSD in piept cu ele pe motiv cu cat a crescut salariul in Romania, probabil cea mai mare crestere din UE. Ca in mana nu ramai cu nimic in plus, mai conteaza?

  7. Problema e mai amplă. Vârful ei e exemplificat de calculul din articol. Dar adevărata problema este că acel procent care revine angajatorului a fost , în cazuri multor angajatori, diminuat creând o competiție neloiala. Ex.Guvernul Boc a acordat companiei Nokia facilitatea de a nu plăti 3 ani de la deschidere aceste contribuții. Grupul de firme European Drinks a avut astfel de facilități pentru 10 ani, în baza unui tratat romano-suedez, unul dintre patroni având cetățenie suedeză. Oprirea facilității după 5 ani, a fost motivul unui proces la Curtea Internațională de arbitraj. Sunt doar doua exemple apărute în spațiul public. Dar avantajul creat de procentul care revenea angajatorului, sau mai bine zis facilitatea de a nu plăti, a fost un mijloc de influențare a pietei economice și a relațiilor din piata, creând tipul de afaceri ce au nevoie de ajutor. Oare de ce , indiferent de culoarea politică avută de guverne din 1992 încoace a fost cultivata aceasta dependenta a mediului de afaceri fata de clasa politică?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.