Repertoriul turcesc şi viza europeană

Nu mai este nicio îndoială, dacă a fost pentru unii, regimul Erdogan reinstalat la Ankara după puciul controlat ameninţă interesele externe ale Turciei. Modalităţile în care este abordată integrarea în UE nu sunt diferite de ameninţările formaţiunilor ilegale. Prăbuşirea diplomaţiei la Ankara este inevitabilă, după cum decurg evenimentele. După ce a primit sute de mii de refugiaţi sirieni, din calcule politicianiste şi pentru a avea acces la diferite resurse financiare externe, Turcia lui Erdogan pare a pune în practică planul în urma căruia le-a asigurat asistenţa umanitară, prezentându-i drept ameninţare. Transformarea acestora în potenţiali atentatori la regulile liberei circulaţii, în caz că lui Erdogan nu i se respectă deciziile, a devenit o realitate. Toate concesiile pe care le-a făcut Turcia în negocierile cu UE sunt anulate. Incitarea la dezordine şi sugestia că frontierele ar putea fi forţata de către un stat având drept ţintă un altul sunt similare unei potenţiale declaraţii de război. Oricum declaraţiile lui Erdogan arată profilul unui dictator împlinit, ajuns la pupitrul crimei politice. Evenimentele din Turcia nu mai pot fi oprite decât prin înlăturarea acestuia de la putere şi intervenţia justiţiei internaţionale, având în vedere conexiunile şi responsabilităţile euro-atlantice.

Termenul din octombrie curent pentru ridicarea vizelor în spaţiul UE pentru cetăţenii turci ar produce un exod umanitar, ideatic necesar, însă ar sprijini, indirect, continuarea în forţă a unei dictaturi orientale insidioase, de-acum făţişă. Luarea unei decizii nu poate fi făcută decât în cadrul legal. Încălcarea democraţiei, cu un asemenea azimut, reprezintă cel mai de netrecut motiv. O ţară în care suspiciunea de complotist periculos se suprapune majorităţii intelectualilor nu mai poate avea legitimitate pentru nici un parteneriat. Nu este departe momentul în care Turcia va ameninţa cu logistica sa militară sau prin sechestrarea arsenalului nuclear american, cum relativ a lăsat să se înţeleagă. Ridicarea vizelor, în acest moment, nu ar aduce decât un plus de instabilitate europeană, mutând conflictele cu perspectivă teroristă din Turcia pe teritoriul european.

Ultimele ştiri din Turcia anunţă decizia eliminării repertoriului străin din teatre, fapt fără precedent, cu efecte mortale asupra culturii şi educaţiei. Turcia are un nivel intelectual şi cultural în universităţi mult peste media zonei, de care se poate alege praful. Asemenea măsuri nu îl au drept făptuitor doar pe Erdogan, lucrurile sunt mult mai complicate, obligând la o ripostă internaţională a mediului academic şi politic. Pentru a nu se dezminţi, acest regim a licenţiat aproape în totalitate serviciul secret, rupându-se de lume printr-o altă tipologie relaţională la nivelul prăbuşirii siguranţei şi a încrederii.

Europa nu-şi poate permite decât să asigure asistenţă umanitară cetăţenilor turci, nicidecum garantarea liberei circulaţii. În condiţiile în care un război civil poate oricând izbucni într-o asemenea ţară cu dmocraţia anulatată, regimul nu mai poate avea parteneri de dialog de subiecte legate de integrare sau securitate. Poate că deţinătorilor puterii de la Ankara ar trebui să le fie retras dreptul la liberă circulaţie în UE, drept răspuns la situaţia pe care au creat-o şi pe care o extind. Liberalizarea vizelor pentru Turcia lui Erdogan ar duce la blocarea în totalitate a UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.