Republica Moldova, cel mai rapid declin al populaţiei din Europa

Pentru Republica Moldova, a şti precis numărul locuitorilor are o semnificaţie aparte: ţara se confruntă cu o criză demografică „existenţială”, cu cel mai rapid declin al populaţiei din Europa, scrie Business Magazin..

Trauma s-a declanşat după prăbuşirea URSS, iar de atunci, Moldova a pierdut o treime din populaţie. Fiind unul dintre cele mai sărace state europene, drama va continua mult timp.

În vara anului 2019, Valentina Istrati, şefa secţiei recensăminte ale poplaţiei a Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova a devenit, în sfârşit, un om împlinit, profesional vorbind. Nu mai trebuia să mintă. În iulie, după ani de diseminare a unor cifre imaginare, BNS a venit cu un număr realist despre câţi oameni trăiesc în (cea mai mare parte) a ţării.

La 1 ianuarie 2019, Moldova avea o populaţie de 2,68 milioane de persoane. Pentru orice economie, astfel de cifre sunt importante pentru că pot arăta, spre exemplu, cât de bogată este în comparaţie cu altele – PIB per capita –, cum evoluează şi care-i este locul în lume.

Pentru Republica Moldova, proiecţiile organizaţiilor internaţionale sunt cât se poate de sumbre. Până la recensământul din 2018, datele despre populaţie variau în funcţie de cel care făcea estimările. La Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, populaţia Moldovei era de 3,55 milioane.

La ONU, de 4,04 milioane, iar rezultatul includea regiunea separatistă Transnistria, pe care guvernul de la Chişinău nu o controlează şi care ieşise din statisticile BNS în 1998. A fost „într-adevăr dificil”, povestea Istrati pentru Balkan Insight când a fost întrebată despre cum şi de ce BNS a transmis guvernului, către Eurostat, ONU şi alte instituţii cifre care erau false – şi despre care toţi cei care ştiau câte ceva despre populaţia Moldovei intuiau că sunt greşite. Astfel de calcule dau totul peste cap.

Deoarece estimarea privind numărul de locuitori era greşită, o mare parte din restul datelor oficiale ale Republicii Moldova, inclusiv Produsul Intern Brut pe cap de locuitor şi rata de fertilitate, au fost incorecte. Motivul pentru care cifrele despre Moldova depăşeau atât de mult realitatea a fost că BNS habar nu avea câţi oameni părăseau ţara.

Astfel, a folosit cifre bazate pe recensămintele din 1989 şi 2004 şi a făcut estimări ale populaţiei fără nicio idee despre cifrele reale. Folosind metodologii vechi, a adăugat apoi la populaţia sa totală o cifră pentru persoanele raportate de diferite recensăminte ca locuind efectiv în străinătate. Aceasta însemna că cifrele utilizate înainte de iulie, deşi greşite, nu erau false în sensul necinstit deoarece BNS făcea previziuni după formule statistice, aşa cum ar fi trebuit. Instituţia pur şi simplu nu avea capacitatea de a calcula cu exactitate date vitale.

Astfel, lipsiţi de fonduri şi expertiză, statisticienii au folosit aceste numere pentru că nu aveau altele şi pentru că nu puteau să admită pur şi simplu că nu ştiau câţi oameni locuiau în ţară. Potrivit lui Eliahu Ben Moshe, un expert israelian contractat de ONU pentru a ajuta BNS să rezolve problema, acest lucru a dus la echivalentul statistic al „dependenţei de droguri”.

La recensământul din 2014, timpul şi banii s-au epuizat înainte de a fi numărată 41% din populaţia capitalei, Chişinău. Un sondaj ulterior a reuşit în cele din urmă să remedieze acest lucru şi astfel populaţia totală a fost socotită la 2,86 milioane fără Transnistria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Mă doare sufletul când mă gândesc la soarta basarabenilor, dar „ce-și face omul cu mâna lui”…România îi roagă de 30 DE ANI pe acești oameni, haideți fraților să refacem țara, să ne unim forțele cu mic cu mare și să ne apărăm mai bine șansele la viață și la existență pe pământurile noastre strămoșești, într-o țară fair play pentru toată lumea, o patrie mare românească, socialistă. Din păcate, basarabenii au ales altceva, se uită în altă direcție și, foarte mult, se uită în gura unor mancurți șmecheri rusnaci, diverși alți rakeți, spioni ai unor state străine și infractori calificați, toți fiind genul care trăiesc din mințit și din furat. „Vom face din Republica Moldova un stat prosper și modern… se va trăi bine… Republica Moldova are viitor…poporul nostru moldovenesc”…etc. Milioane de bla-bla-uri, MINCIUNI fără acoperire logică și faptică. Asta e. Ne uităm și noi cu tristețe peste Prut la spectacolul grotesc al sfidării la adresa României, al sărăciei bec, prostiei și extincției lente. „Republica Moldova este patria mea”. Nu România Mare, că aia nu e bună. Bine, atunci.

  2. Raportandu-ne la familii individuale,comunitatea moldovenilor din jurul Chicago a inflorit in ultimii zece ani mai mult ca toata cea de romani in 30 de ani. Muncesc pe rupte pentru ca sunt incercati de istorie. Toti sunt pana in 40 de ani, deja multi locuiesc in case noi si impunatoare, familiile au copii numerosi si balai, frumosi, talentati si inteligenti care vor fi un castig viitor urias pentru America alba. Puteau fi ai Romaniei dar tara mama fost in faliment inca de cand puterea securista tradatoare a preluat conducerea. Nu avea si nu are ce oferi romanilor de peste Prut.

  3. Nu-s probleme, va aduce Putin ceceni si buriati sa va saturati.
    Asadar din cei 2,68 mil de locuitori multi, cum cca 30-40% sunt rusi+gagauzi(pro-Rusia), sa te tii nineaca unire a Romaniei cu Rep Moldova. (Plus aia care spun ca ei sunt moldoveni, nu romani).
    MISIUNE IMPOSIBILA……[Rumburak]

  4. Daca le ordona Putin celor din Armata 14-a sa treaca Nistrul in Moldova, ramane Maia Sandu sungura in Moldova, sa stinga lumina.

  5. @ Saul Ti se pare bre Saule, bre, ca moldovenii nostri o duc mai bine?Au luat si ei calea bejeniei. Ca sa vrea aia sa se uneasca, ar trebui sa aiba ce vedea in dreapta Prutului. Apoi, nici romanii nu prea au lasat sa se inteleaga ca vor unirea. Si, in plus, Moldova este dorita si de Ucraina, care socoteste Moldova (chiar si pe a noastra) ca fiind teritoriul ei istoric de pe vremea Rusiei kievene si Haliciului. Daca rusii pun mana pe Odessa si le bareaza iesirea la mare, cu atat mai mult isi vor dori sa-si alipeasca Moldova pentru a avea acces la mare prin Bugeac. Si cred ca si au puterea de persuasiune de a obtine acest drept de la americani.Militar, o rezolva ei.

  6. „Cel mai rapid declin al populatiei din Europa”. C-una precum Sandu Maia, la ce sa te astepti? O sorosista ordinara. Numai s-o privesti, si-i o tortura. Si ce-au facut indivizii din 1945 si pâna acuma? industrie? nu. Agricultura? nu. Electrotehnica? nu. Turism? nu. Vreun festival international cultural sau de film? nu. Astia fiindu-le liderii. Care nici macar pâna la Bucuresti nu-si dau osteneala de-a veni. @maleficent : Ucraina pierde iesirea la mare, pe care niciodata n-o va mai recupera. Americanii nu intervin. Nu fiindca n-ar vrea, ci fiindca Rusia a devenit prima putere militara mondiala. Americanilor, dupa propriile lor marturisiri, le-ar trebui vreo 9-10 ani sa-i ajunga pe rusi din urma. Timp în care nici ultimii n-or sede pe loc. Despre SUA deja se poate vorbi la trecut drept mare putere mondiala. Ultimul lor refugiu, $. Care-n 2-3 ani, pica si el, data fiind concurenta rublei (contractele energetice, si, în viitor, toate contractele-ncheiate de Rusia) si-a yuanului chinezesc.

  7. Tributul ei de singe …la fel ca pe vremea turcilor, dar acum are alt ambalaj politic.

  8. tarile mici si bogate, „prapaditele” BOGATE asezate (sau care se vor a fi) la „masa” ghertzoilor satanici, „bogatii” (bogatia lor vine de la stapanii din umbra, cei care fac trafic cu copii, droguri, arme si organe) europeni, depopulate paaas-cuuu-paaas pentru a fi ocupate d ecorporatiile sugace.

  9. Moldova este un amalgam de etnii. Multi din regiuni asiatice adusi de conducatorii sovietici. Dupa 1990 mukti au plecat inapoi, altii au emigrat in alte tari si au ramas cei care nu mai pot muncii, saracii. Altii au venit in Ro, au familii si copii. Viitorul este prost si la ei si la noi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.