Republica Moldova intră în stare de urgență!

Parlamentarii au aprobat modificări la Legea privind regimul stării de urgenţă. Propunerea a fost aprobată miercuri, 31 martie, prin votul a 52 de deputați, scriu jurnaliștii de la cotidianul.md. Starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova intră în vigoare la data de 1 aprilie și este valabilă până la data de 30 mai.

Principalele restricții care vor fi aplicate pe perioada stării de urgență:

– Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
– Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării;
– Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii;
– Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile;
– Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă;
– Dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a criticat această inițiativă: „Este o măsură politică, dar nu de combatere a pandemiei”.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a propus să fie pe un termen de 15 zile, dar nu a întrunit numărul de voturi la Comisia juridică, numiri și imunități.

Propun să fie două săptămâni, apoi ne întrunim în ședință și vedem ce rezultate avem și în dependență de aceastea, decidem dacă prelungim sau nu starea de urgență”, a argumentat Litvinenco.

Însă, nici la ședința Parlamentului, acest amendament nu a fost susținut de deputați.

Suntem în situația când suntem nevoiți să reparăm cu lut și apă o clădire stricată. Potrivit medicilor, vom ajunge până la 80 de decese pe zi (…) Dinamica necontrolabilă constată că sistemul de sănătate este la limită”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Mai mulți deputați au criticat declararea stării de urgență, spunând că este „o inițiativă nepregătită”.

Liderul PDM, Pavel Filip, a spus că ar fi mai logic dacă starea de urgență ar fi instituită pentru o perioadă de două sătămâni.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a criticat propunerea de 60 de zile a stării de urgență, menționând că oportun era să fie instituită pentru cel mult 21 de zile.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Felicitări.. E o măsură curajoasă,. mult mai eficientă decât vaccinul. Dacă demonstrează disciplină cu siguranță in scurt timp vor avea rezultate de invidiat..

  2. Toate masurile sunt bune fara una.
    Cea cu protestele si adunarile, in rest contrul miscarii agentilor rusi prin tara e binevenita dar sa fie atenti si la unguri.

  3. Toate masurile sunt bune fara una.
    Cea cu protestele si adunarile, in rest controlul miscarii agentilor rusi prin tara e binevenita dar sa fie atenti si la unguri.

  4. @ paradelos E părerea mea,.. Și să mă scuipi in ochi cu rahat de cățel fierbinte de nu va fi așa,. Personal nu prea am incredere in vaccinuri, deși mă vaccinez.. Insă sunt conștient că virusul e mereu cu un pas inainte, Deci ești mereu la risc, chiar vaccinat. Rețeta valabilă este izolarea, lockdown pe o lună ,..și moare virusul de la sine, căci intrerupi lanțul de transmitere,..

  5. Vrusii traiesc milioane de ani si chiar in spatiul cosmic.
    Izolezi tu virusul dar undeva ramane si apare peste o mie de ani sau o suta sau cativa ani.
    Cum il izolezi???
    Solutia este alta. Tratament care omoara virusul cand omul este bolnav.
    Testare toti elevii la scoala saptamanal si vanzatorii de la magazine si banci. Banii transmit virusi.

  6. Samuel Fritz, Allen Coliban, Maia Sandu, ce au acestia trei in comun? Nu s-a sters bine cerneala de pe voturi, ca au si trecut la executarea planului Soros.
    Sau poate, cine stie, o fi o coincidenta. Lumea e plina de coincidente.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.