Responsabili temporari pentru buna guvernare a României

Câtă responsabilitate își asumă un consilier! Responsabilitatea este împătrită însă la cel care și-l alege!

Am citit că dna consilier Cătălina Pîrvu a avertizatpe ministrul al Culturii și Identității Naționale – Lucian Romaşcanu – dosarul ”Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial a fost trimis doar prin asumarea ministrului Culturii de la acea vreme, Corina Şuteu, fără a fi aprobat la nivel de prim-ministru şi fără un memorandum aprobat de Guvernul României.

Bine intenționata consilieră ne dă și motivul spaimei sale că ”În lipsa existenţei avizelor şi aprobărilor menţionate, Ministerul Culturii se va afla în situaţia de a răspunde pentru toate aspectele de nelegalitate, încălcare legislativă, instituţională, strategică şi de securitate naţională privind teritoriul României, precum şi de a asuma şi de a răspunde de prejudiciile cauzate României de litigiile internaţionale”. Se poate citi conferința de presă a platformei 100 cu răspunsul la aceste acuzații pe adresa https://www.ro100.ro/stiri/comunicate-de-presa/retragerea-dosarului-rosia-montana-de-la-unesco-psd-alde-nu-guverneaza-in-interesul-tarii

După cum știm din legile privind patrimoniul1, Ministerul Culturii (cu variantele numelui care au inclus pe rând Cultele, Patrimoniul și recent Identitatea Nationala) are responsabilitatea protejării patrimoniului cultural al Tării. Are autoritatea deplină în acest domeniu și este cel puțin curios să vină un consilier care să nege aceste atribuții legale ale acestui minister!

De pe situl Ministerului Culturii și Identității Naționale (http://www.cultura.ro/ce-decizie-luam-pentru-rosia-montana-unesco) am scos poziția Primului Ministru Dacian Cioloș, în prefața dosarului Roșia Montană în UNESCO, 2016: „Indiferent de semnătura de la sfârșit, această scrisoare dă voce rezoluției poporului român de a oferi umanității o bijuterie arheologică și angajamentul Guvernului meu față de această nominalizare la UNESCO, în efortul de a asigura că Roșia Montană nu va fi doar pentru totdeauna în inimile noastre, dar și în cele ale comunității globale.”
Ca de obicei fiecare guvernare face tabula rassa cu ceea ce a făcut guvernarea precedentă – continuitatea fiind una din cele mai deficitare caracteristici ale anilor din urmă.

Reacția pripită și fără o prealabilă informare relativ la subiectul „arzătoriu” din anul acesta ne-a mai pus în situația să vedem retrasă hotărârea la câteva ceasuri sau zile după emiterea sa intempestivă. Domnul prim ministru e mai pițin dispus să se înspăimânte de perspectiva pierderii procesului cu Gabriel Resources, dar nu poate accepta protecția pe care ar primi-o zona Roșia Montană în cazul în care va fi definită peisaj cultural de valoare mondială ! „Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu stiu, dar probabil că va trebui să răspundă dânsul (…) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ală deştept care ne tot dă lecţii acum. »

Domnul Prim ministru ca și consilierul C. Pîrvu nu au habar că Roșia Montana este protejată din 2000 ca sit de importanță națională exceptională și în temeiul acestei legi, Anexa 3,g.3, l.1, dar și a legii minelor 85 din 2003 art 6 al. 1 nici nu ar fi fost legal să se admită săpături preventive cu scopul declarat dintru începutsă se acorde descărcarea de sarcină arheologică. Este foarte adevărat că în cazul în care ar exista răspundere ministerială, miniștrii culturii de după 2000 ar trebui să răspundă dece au favorizat sub toate aspectele firma Gabriel Resources – Roșia Montana Gold Corporation. (Ar trebui să fie informat că în justiție au fost anulate aceste acte samavolnice prin care funcționarii din ministerul culturii au vrut să pună capăt existenței unui patrimoniu minier incomparabil cu ceea ce se gaseste în lume)

Desigur sarcasmul stă bine unui decident atunci când acuză fapte care ar descalifica pe cei ce nu le împărtășesc părerile și hotărârile. Acesta este însă pus în situație jenantă când astfel dă dovadă doar de incapacitatea de a privi obiectiv și imparțial subiectul. In cazul problemei Roșia Montana peisaj cultural UNESCO, domnia sa ignoră poziția forurilor competente în protecția identității naționale și mă refer aici în special la Academia Română, dar și la forurile internaționale (nu în ultimul rînd ICOMOS) care au apărat salvarea patrimoniului arhitectural, arheologic, istoric, etnografic, religios și minier UNIC de la Roșia Montana. Domnia sa ignoră legislația națională și cea europeană pe care statul român a ratificat-o, punând-o pe acelaș rang cu cea națională. Că legea nu prea are valoare pentru domnia sa și reprezentanții majorității este foarte rudimentar exprimat: „Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejăm, noi o deprotejam”. SIC!

Cine mai poate lua în serios argumentele domnului prim ministru pentru a retrage dosarul de pe lista tentativă UNESCO când acesta vorbește de „zăcămintele noastre de aur”? Se stie foarte clar că prin inginerii foarte discutabile Gabriel Resources și firmele derivate a reușit să dețină 80% din tot patrimoniul aurifer din Munții Apuseni – Patrulaterul aurului!

1 Legea 422,2001 cu modif ulterioare, ART. 27 (1) Ministerul Culturii şi Cultelor elaborează şi asigură aplicarea strategiei na ţionale şi urmăreşte respectarea prevederilor legale şi a normelor şi metodologiilor din domeniul protejării onumentelor istorice. (2) Ministerul Culturii şi Cultelor asigură îndeplinirea angajamentelor statului asumate prin convenţiile internaţionale referitoare la protecţia monumentelor istorice, la care România este parte. (3) Ministerul Culturii şi Cultelor reprezintă statul în relaţia cu proprietarii de monumente istorice şi cu titularii altor drepturi reale asupra acestora.

Cei care ani de-a rândul s-au opus proiectului RMGC de la Roșia Montana s-au referit la pericolul exploatării în mină deschisă a patru munți care ar urma să fie excavați în totalitate iar minereul s-ar trata cu mii de tone de cianură. Exploatarea în doar câțiva ani ar lăsa TARA și locuitorii Apusenilor și mai sărmani; singurul merit al celor ce ar îngădui exploatarea ar fi să dea poporului pe care îl reprezintă în folosință o zonă poluată, un imens lac deasupra orașului Abrud cu substanțe toxice ce s-ar prelinge în apa freatică permanent, dar ar putea să-și dea drumul prin cedarea barajului de arocamente, cum s-a întâmplat la scară mult mai mică la Certej în 1971.

Domnul prim ministru și toți cei care vor să exploateze aurul pe baza proiectului Gabriel Resources ar trebui să își ia răgazul să citească Raportul Comisiei Parlamentare din nov. 2013 referitor la Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere din România, inițiat TOT de PSD. Comisia parlamentară sub conducerea lui Darius Valcov a respins proiectul și a avut la concluzii un text, care nu ar fi bine să fie uitat:Comisia atrage atenția asupra unor posibile încălcări ale legislației în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităților competente cu scopul asigurării legalității integrale a proiectului Roșia Montană și investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale Probabil intenția s-a pierdut undeva prin sertarele parlamentului!

Domnul Ministru de Externe Meleșcanu are nostalgia exploatărilor miniere din jurul Bradului, pe care le-a cunoscut direct și face sluj față de poziția premierului. După cum știu din contactul cu mina de la Gura Barza nu se exploata în suprafață și nici pe termen scurt, astfel că nu încape nici o comparație cu proiectul aberant și distructiv preconizat la Roșia Montana Gold Corporation; din păcate și această exploatare a fost închisă și s-au distrus toate urmele ei, care ar fi trebuit valorificate ca patrimoniu industrial!

Vă cerem, în fond, să respectaţi prevederile legilor româneşti şi europene care permit (ba, obligă!) ca Poporul Român, acum şi în viitor, să fructifice şi să se bucure de o dezvoltare durabilă prin punerea în valoare a bogăţiei patrimoniului cultural şi natural în care trăieşte şi au trăit strămoşii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Bogdan Cataniciu 14 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.