Fabuloasa Românie

Retezatul – cetatea de piatră a Carpaţilor Meridionali

În Retezat, dacă ai ajuns sus și-ți rotești ochii peste piscurile coțuroase, peste căldările de mult adormite și îngropate sub dărâmăturile unor munți în ruină, încerci o senzație total diferită față de ceea ce ai simțit în alți munți ai Carpaților.

Undeva, aproape de cerul vulturilor, Retezatul, cu tot ce cuprinde el între văile Streiului, Jiului și Râul Mare, reprezintă o inexpugnabilă cetate de piatră. Ca-n poveste, zăvorâți cu șapte rânduri de lacăte fermecate, aici, munții s-au închis într-o dublă centură de porți, silind călătorul să pătrundă în interiorul lui numai prin câteva dintre numeroasele căi pe care le-ar fi putut reprezenta cursurile de apă ce-l străbat de jur împrejur. Printre aceste puține porți, intrarea de la Râu de Mori și Gura Zlatei rămâne ca o ușă pe jumătate deschisă; cea de la Hobița-Baleia, n-ar fi decât o poartă întredeschisă, iar intrarea prin Câmpu lui Neag este la fel de nepotrivită.

Așadar, pe centura sa exterioară, Retezatul nu ne pune la dispoziție decât o singură poartă de intrare, aceea de la Nucșoara și Cabana Pietrele, cea mai accesibilă și frecventată, căci nu se crede că pot fi mulți aceea care vor lua drumul în picioare încercând să forțeze dinspre Tismana peste Oslea și Scorota, dinspre Caransebeș peste înaltele plaiuri ale Țarcului sau dinspre Băile Herculane, pe valea pieptișă și sălbatică a Cernei. În această împărăție de piatră întâlnești cunoscutele lacuri de ghețar, unele întinse, adânci și limpezi ca: Bucura, Zănoaga Mare, Tăul Negru, Galeșul, Gemenele, Slăveiul, Tăul Țapului, Tăul Custurii, iar altele mici, cât o farfurie, prizărite ca niște ochi vii pe fundul de căldări neumblate, în pâlnii de grohotiș sau pe mici trepte agățate pe flancurile piscurilor ca: Tăul Porții, Tăul Agățat, Tăulețul Stânișoarei, Tăul Ascuns, Tăul Răsucit, Tăul Adânc și altele.

Tot aici se află și vestitele cursuri ale Bucurei, Slăveiului, Retezatului sau Păpușii, culmea bună de fotografiat a Gruiului, precum și haoticele zănoage ale Bucurei, Gemenilor, Pelegii, Văii Rele, Galeșului sau Stânișoarei, pe ale căror întinderi cu bolovani arizi sunt risipite cele mai multe dintre lacurile Retezatului. Și tot aici întâlnești masive piscuri, care rivalizează cu cele mai înalte din Carpați: Peleaga, Păpușa, Vârful Mare, Bucura, Vârful Retezat, Custura, Judele și multe altele, țâșnituri ale pământului aspirat de tăria înalturilor.

Citește continuarea AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.