BREAKING Rețineri după incendiul cu opt morți

UPDATE Patronul complexului turistic Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, a fost reţinut, marţi, în dosarul penal deschis în urma incendiului devastator soldat cu opt morţi.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, anchetatorii au dispus, marţi, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană juridică şi faţă de trei persoane fizice, administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Surse judiciare au precizat că printre cele trei persoane cercetate sub acest aspect se află şi Cornel Dinicu.

„Azi, 02.01.2024, faţă de cele trei persoane fizice având calitatea de administratori (un administrator statutar şi doi administratori în fapt) s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore”, se menţionează în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Fostul şi actualul primar ai comunei Gura Vadului, dar şi un funcţionar al administraţiei locale sunt vizaţi de percheziţiile efectuate, marţi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în dosarul deschis în urma incendiului de la complexul turistic Ferma Dacilor.

Avocatul fostului primar al comunei prahovene Gura Vadului, Adrian Georgescu, a declarat că nu exclude varianta unei mâini criminale.

„Eu am intrat în posesia unei filmări, nu sunt specialist în domeniul incendiilor, dar, raportat la modul de propagare a acestui incendiu, eu nu exclud varianta unei mâini criminale. (…) Dacă era vorba despre o propagare din interior, din punctul meu de vedere cred că focul se distribuia într-o altă formă, nu în forma în care apare în această filmare. (…) Eu cred şi nu exclud varianta unei mâini criminale. Orice ipoteză de lucru trebuie luată în calcul”, a spus avocatul Adrian Georgescu.

El a precizat că şi-a sfătuit clientul, pe fostul primar al comunei Gura Vadului, Constantin Lungu, să nu dea declaraţii la acest moment.

„Nu am avut acces la tot materialul de urmărire penală, nu vă pot spune decât că am văzut cele două certificate emise de către domnul Lungu, clientul meu. Sfatul meu este ca la acest moment să nu dea niciun fel de declaraţii, poziţie pe care şi-a însuşit-o”, a adăugat avocatul.

Întrebat despre eventuale reţineri, el a precizat că se aşteaptă să fie reţinuţi fostul şi actualul primar ai comunei Gura Vadului, dar şi o funcţionară de la Urbanism.

Printre cele şase persoane aduse la audieri, marţi, în dosarul incendiului de la pensiunea din localitatea Tohani se numără şi Cornel Dinicu, cel care este cunoscut drept patron al Fermei Dacilor, dar şi administratorii complexului, au declarat surse judiciare.

Anchetatorii au informat, marţi, că au extins urmărirea penală in rem cu privire la fapte de fals şi abuz în serviciu.

„La data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic ‘Ferma Dacilor’ din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a trei infracţiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracţiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracţiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) şi trei infracţiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situaţia juridică a imobilului în care a avut loc incendiul”, se menţionează într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Totodată, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau îşi au domiciliul şapte persoane fizice, în urma acestor activităţi procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente şi medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale, arată sursa citată.

„În vederea continuării cercetărilor, au fost emise şi puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcţii publice în cadrul autorităţii publice cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului”, au transmis anchetatorii.

Şapte trupuri carbonizate au fost găsite în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN.

Totodată, se aşteptată ca expertiza genetică să confirme dacă fragmentele osoase găsite joi seară aparţin ultimei victime date dispărute.

Anterior, anchetatorii au anunţat că în cauză sunt efectuate cercetări in rem (pe faptă – n.r.) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi, respectiv, ucidere din culpă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

 1. Este mintea criminala a mafiotului care a facut ce-a vrut acolo, cu complicitatea autoritatilor cumparate de el si care au inchis ochii la toate nelegiurile comise ptr infiintarea complexului.
  Acuma paseaza vina pe un presupus piroman (nu m-as mira chiar sa si gaseasca unul), ca sa scape de parnaie……[Rumburak]

 2. Vraja marii! Eu nu l-aș aresta pe cel care a cerut, eu i-aș baga in puscarie pana le-or putrezi oasele pe cei care au dat, adică pe funcționarii statului in frunte cu șefii lor corupți până în măduva oaselor. Că de aia avem stat mafiot și eșuat! Până nu este dat afara din guvern evreul infiltrat Arafat, nu von avea rezultate! Morții sunt vinovați!

 3. In ultimii 34 de ani, am trecut de la autoritatea statului la disoluția statului. Organele statului sunt mana-n mana cu interlopii! Succesuri guys până la alte morti comune! Cimitirele sunt pline de eroi și mafioții lucrători la stat își fac vacantele in Dubai! Na, stat mafiot căruia i-am mărit covrigarul solda cu 5% pe 20.24! La cat mai multe morți! De pensii nesimțite ,nu mai vorbim! Sa vina Putin să-i bage la Sighet!

 4. Se caută modalități de mușamalizare, vezi ‘Azilele groazei’, Crevedia, oarece vreme rețineti apoi … tergiversări.

 5. Justiție televizată cu zero rezultate așa cum ne-am obișnuit, fie fapta se va prescrie , fie condamnatul fuge iar ministra justiției de la peneleu se face că i aduce

 6. Cică el a cerut să fie arestat!…vrea să fie păzit!…oare de cine fuge interlopul?…

 7. Parchetul a afirmat ca suprasolicitarea de consum electric este cauza. Dar nu era sa fie de vina cei care au fost de acord sa functioneze. Toti functionarii cu atributii de control care au inchis ochii ar trebui trasi la raspundere.

 8. Statul mafiot nu se poate aresta pe el. Mafiotii din functii bugetare sunt imuni. Ferma cu pricina cine a lasat-o sa functioneze acelasi stat care vine acum sa-i aresteze.

 9. Sa fie băgată la pușcărie „electrica” cu variațiile de tensiune pe aceeași tema. Și pulsul a fost mare!

 10. 1.. Cum nu se știe de cine a fost al optulea? Nu-l revendică nimeni, nu lipsește nimănui ? Patronul nu știe pe cine avea în casă de Crăciun ? 2..De ce nu știe o presă română pluralul la ” virus”, sau la „vis” ? Chiar toată lumea e incultă ?

 11. O paradă a infractorilor care vor fi curățați perfect la Nufărul s.a. Lecția pe care au invatat-o absolut toți infractorii e victimizarea pe care merge și justiția românească! Până și motivațiile in hotărârile judecătorești conțin în scris că, ‘infractorul nu a dorit….=victima perfecta’ și în constatări se observă că victima e infractorul și infractorul e decedații! Vezi exemplul clar Vlad Pascu drogatul care a omorât doi studenți, escrocii care au fugit din țară pedepsiți fiind dar inca în funcții politice cu indemnizație sau salariul lunar, nu sunt prezenți la serviciu, adică sunt fugiți din Romania dar încasează financiarele lunar, vezi cazul Crevedia unde peste 10 ani a funcționat gazaria până a explodat și ars sau topit totul pe un perimetru destul de mare.

 12. @ Zice că nu le-au verificat tabloul electric ăia de la pompieri , ?

 13. & Amintind și de prăbușirea lui Adrian Iovan ,probabil că unii ar putea avea și imagini de pe sateliți, cu izbucnirea și propagarea incendiului, ?

 14. ..iata cauza cea mai probabila a incendiului…
  Piata MONDIALA de sigurante automate din panourile electrice este plina de produse neconforme,contrafacute,etichetele sunt ok,dar performantele sunt altele..au ars spitale,cladiri si nu vorbesc de Romania ci de Canada,SUA…Firmele de electricieni au respectat toate conformitatile,..dar la o analiza atenta de laborator au descoperit ca sigurantele din tablou,nou noute,cu factura emisa de producator,..erau decalibrate…Sfatul meu..pt ancheta sigilati panourile electrice,verificati provenienta ,de obicei China,sunt cele mai ieftine…
  90% din sigurantele automate pt panourile elctrice ce sunt in magazine sunt falsuri ,necalibrate…situatie in Canada,SUA
  Nevinovatia se poate demonstra prin analiza de laborator a sigurantelor automate noi noute ce au acelasi nr de model cu cele din hotel…sigurantele nu au actionat la suprasarcina,din cauza ca sunt decalibrate din fabricatie,cablurile electrice s-au supraincalzit si cladirea a luat foc…Sursa incendiului este compania ce a fabricat sigurantele automate folosite in panourile elctrice…iar compania de asigurari a hotelului tb sa o urmareasca in instanta….Cu siguranta la fel s-a intamplat si in spitale,..asa e cand nu ai adevarati ingineri sau specialisti..

 15. completare
  parametrii din fisa descriptvca a sigurantei automate din panou ,pot fi verificati doar in laboratoare specializate..electricianul si cei care au dat ok instalatiei electrice nu au competenta si nici responsabilitatea in astfel de situatii..numite defecte ascunse….A gasi un vinovat nu inseamna sa acuzi pe oricine,chiar daca e interlop…JUSTITIA TB SA FIE DREAPTA…

 16. procuroru e si el „animal”
  trebuie sa bea si sa manance de Revelion,sa f@tă linistit,
  dosaru poate astepta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.