Revoluția fiscală s-a diluat cu 30%

La finele săptămânii trecute, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanța de Urgență care reglementează mecanismul de declarare şi plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice, act normativ care a eliminat în jur de o treime din prevederile pe care PSD le-a vizat în așa numita revoluție fiscală. Este vorba despre dispariția formularului 600, document ce era destinat persoanelor care obțin venituri extrasalariale. Astfel, medicii, avocații, notarii, jurnaliștii plătiți pe drepturi de autor, scriitorii, muzicienii, cei care obțin bani din chirii, din activități agricole trebuiau să depună la Fisc până pe 31 ianuarie Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate. Dacă au avut venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei anul trecut, ei ar fi trebuit să plătească contribuții sociale minim 8.000 de lei anul acesta, deși în 2017 s-au plătit respectivele obligații, conform cu legislația de atunci. Guvernul Dăncilă, venit la putere, a suspendat termenul de 31 ianuarie și l-a împins spre 15 aprilie. Ulterior, printr-o ordonanță de urgență, a modificat foarte multe din ceea ce gândise fostul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, astfel încât în jur de 20-30% din revoluția fiscală s-a întors la situația de dinainte de începerea ei, adică 2017, conform analistului Adrian Bența.

„Declaraţia unică ce va înlocui celebrul Formular 600 va fi depusă doar de persoanele ce desfăşoară activităţi independente, de persoanele ce desfăşoară activităţi în agricultură şi în silvicultură, unde se realizează contabilitatea sub formă de real, adică venituri minus cheltuieli. Şi, începând cu 1 aprilie 2018, nu vor mai merge la Fisc ca să plătească asigurările sociale cei care încasează drepturi de autor, cei care realizează venituri din alte surse, cum ar fi contractele civile, convenţiile civile, persoanele fizice ce încasează venituri prin arendă şi alte mai multe categorii de venituri. Aici, se reîntoarce la situaţia stopajului la sursă. Cu siguranţă, vor plăti în continuare asigurări speciale, dar nu vor mai merge acestea la ANAF să depună declaraţii, ci plătitorul de venit va reţine impozitul şi, după caz, asigurările sociale când se datorează şi le va plăti la ANAF”, a spus Bența la Radio România.

Potrivit OUG apărută în Monitorul Oficial, persoanele fizice care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri vor depune la ANAF o singură declarație – Declarația Unică – care cuprinde toate informațiile necesare privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate și asigură simplificarea modului de stabilire și declarare a obligațiilor de plată. Noul mecanism introdus permite, de asemenea, și simplificarea modului de efectuare a plății impozitului pe venit și contribuțiilor sociale. Prin introducerea Declarației Unice se elimină șapte declarații fiscale (D200, D 201, D 220, D221, D600, D604, D605). Se trece practic, de la un sistem în care informațiile erau furnizate de contribuabili în declarații diferite, în scopul stabilirii impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, la un sistem de declarare în care toate obligațiile declarative ale contribuabililor sunt îndeplinite prin depunerea Declarației unice. Aceasta va conține informații atât despre venitul realizat în anul precedent, cât și despre venitul estimat pentru anul curent și va putea fi rectificată oricând până la termenul de plată. Termenul unic de plată va fi 15 martie anul următor pentru anul precedent (o singură scadență, în loc de cinci) cu posibilitatea de a face plăți oricând în cursul anului până la termenul scadent, de 15 martie, inclusiv. În 2018, Declarația Unică se depune până pe 15 iulie.

Sistem de autoimpunere

Prin ordonanța de urgență se trece de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii stabilite de către organul fiscal, la un sistem de autoimpunere în care impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii pentru anul curent se stabilesc prin Declarația unică de către contribuabil. Referitor la contribuțiile sociale, obligațiile de plată curente se determină prin estimarea venitului ce urmează a se realiza în anul curent din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, în cazul contribuțiilor pentru pensii, iar în cazul contribuțiilor pentru sănătate, se estimează, pentru anul în curs veniturile realizate din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiții și alte surse. Contribuția pentru pensii reprezintă 25% dintr-un venit ales de contribuabil cel puțin egal cu 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe țară). Contribuția pentru sănătate reprezintă 10% din 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe țară).

”În cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea celor care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru CAS şi CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală şi este de bun augur celor care sunt vizaţi de acest nou mecanism”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Fostul ministru Mișa eliminase stopajul la sursă pentru contribuții, astfel încât cel care încasa banii urma să plătească el minim 8.000 de lei anual. Prin noua OUG, contribuabilul care plătește venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocieri cu persoane juridice, arendă și asocieri cu persoane juridice va stabili, declara și plăti impozitul pe venit, CAS și CASS prin reținere la sursă la momentul plății venitului. Reținerea la sursă nu se aplică dacă venitul estimat pentru fiecare sursă de venit este mai mic decât 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe țară). Reținerea la sursă a impozitului pe venit cu impunere finală se menține și pentru veniturile obținute din dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, premii și jocuri de noroc și alte surse. Sfera veniturilor din activități independente a fost revizuită în sensul excluderii veniturilor din proprietate intelectuală și tratării acestora, în mod distinct, ca și o categorie de venituri de sine stătătoare pentru care se aplică în continuare metoda reținerii la sursă. Prin introducerea acestor modificări se simplifică modul de stabilire a impozitului pe venit și se elimină emiterea de către ANAF a deciziilor de impunere pentru plățile anticipate.

Schimbările de la 1 ianuarie

Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a schimbat complet filosofia fiscală în sensul că angajatorii mai plătesc contribuțiile sociale, acestea trecând în seama angajaților. Au rămas astfel doar două contribuții sociale: CASS și CAS. Salariul minim brut pe economie a crescut astfel de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, iar impozitul pe venit scăzut la 10% de la 16%. Tot din prima zi a anului 2018, cuantumul brut al salariilor de bază şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul lunar brut, de care beneficiază funcționarii publici s-au majorat cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017. Pentru mediul de afaceri s-au produs două modificări extrem de importante: a fost introdus split TVA și plata impozitului pe cifra de afaceri pentru toate companiile care au cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.