Rezoluție la ONU la un an de război! Ce solicită

Adunarea Generală a ONU va supune la vot săptămâna viitoare, la un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, un proiect de rezoluţie care subliniază ”necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace durabilă, justă şi cuprinzătoare” în concordanţă cu Carta Naţiunilor Unite, transmite joi Reuters.

Documentul va solicita din nou Moscovei să îşi retragă trupele din Ucraina şi va face apel la încetarea ostilităţilor. Textul ar urma să fie supus la vot joi după două zile de discursuri din partea reprezentanţilor celor 193 de ţări membre ale Adunării Generale, cu ocazia marcării la 24 februarie a unui an de începerea războiului din Ucraina.

Ucraina şi susţinători săi speră să adâncească izolarea diplomatică a Rusiei şi mizează pe voturile a trei sferturi dintre membrii Adunării Generale a ONU, aşa cum s-a întâmplat în cazul mai multor rezoluţii adoptate anul trecut de acest organism.

”Contăm pe un sprijin foarte larg din partea statelor membre. Este în joc nu doar soarta Ucrainei, dar şi respectarea independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale fiecărui stat”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la ONU, Olof Skoog, care a contribuit la redactarea proiectului rezoluţiei.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a refuzat să facă vreun comentariu despre acest document, pe care statele membre l-au primit miercuri.

Adunarea Generală a fost principalul organism al Naţiunilor Unite pentru dezbateri legate de Ucraina, întrucât activitatea Consiliului de Securitate pe acest subiect a fost practic paralizată de Rusia, care în calitate de membru permanent are drept de veto, la fel ca SUA, Regatul Unit, Franţa şi China.

În schimb, Consiliul de Securitate al ONU a organizat anul trecut zeci de reuniuni despre situaţia din Ucraina şi va discuta din nou despre război vinerea viitoare. Diplomaţi internaţionali afirmă că este improbabil ca ministrul de externe rus Serghei Lavrov să se deplaseze la New York.

Rezoluţiile Adunării Generale nu au caracter coercitiv din punct de vedere juridic, dar ele au greutate politică.

Ucraina a dorit ca proiectul de rezoluţie al Adunării Generale a ONU să includă planul de pace în 10 puncte propus de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar mai mulţi diplomaţi au spus că documentul a fost simplificat pentru a obţine cât mai mult sprijin posibil.

Rusia a fost izolată diplomatic anul trecut, atunci când 141 de state au votat, pe 2 martie, o rezoluţie ce denunţa invazia în Ucraina şi cerea Rusiei să-şi retragă trupele din ţara vecină. Câteva săptămâni mai târziu, 140 de ţări au votat o rezoluţie ce solicita acces pentru organizaţiile umanitare şi protecţie pentru civili şi critica Moscova pentru crearea unei situaţii umanitare ”disperate” în Ucraina.

Ulterior, pe 12 octombrie 2022, 143 de state au condamnat ”încercarea Rusiei de anexare ilegală” a patru regiuni ucrainene ocupate parţial.

Moscova a încercat să distrugă treptat izolarea în care se afla pe plan internaţional. Înaintea votului din aprilie care a avut drept rezultat suspendarea Federaţiei Ruse din Consiliul ONU pentru drepturile omului, Rusia a avertizat celelalte ţări că un vot pentru măsura respectivă va fi considerat drept ”gest neamical” şi va fi luat în calcul în evoluţia relaţiilor bilaterale.

Rusia susţine că în 24 februarie 2022 a lansat o ”operaţiune militară specială” pentru ”denazificarea” Ucrainei şi pentru protejarea comunităţii rusofone şi acuză Occidentul că duce un ”război prin interpuşi” împotriva sa, prin înarmarea forţelor Kievului şi impunerea de sancţiuni asupra Moscovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. He he ! Sa vezi ca la aceasta chestie mai inutila chiar si decit o frectie la un picior de lemn (me refer la ONU) porcaria de „rezolutie” o sa treaca cu brio, cu votul unor atoli din Pacific, al Botswanei si Kiribati (acesta din urma s-ar putea sa se abtina, totusi !), de partea cealalta (in cel mai bun caz pentru acest tip de sezatoare populara, cu abtineri) aflindu-se niste „mizilicuri” de natiuni precum China, India, Brazilia, Iranul sau Africa de Sud …

  2. „Documentul va solicita din nou” … si nou si nou … Hai sa vorbim discutii !

  3. Ucraina trebuie sa dispara ca stat.atunci va fi pace in Europa.

  4. Pacea nu se obține prin sancțiuni și ”izolarea rusiei”,. iar ONU de iese la vorbitor doar din an in paști,, clar că nu impresionează nici cât o beșhină de fluture.. ONU are de condamnat dictaturile, agresiunile, nazismul și intoleranța..Ce puii mei fac ei acu,.. sub burta licuriciului ??

  5. Daca Rusia se retrage, intra NATO in Ucraina….. Si asta inseamna ca Rusia si – a jertfit soldatii degeaba un an de zile….ONU e sub papuc American….Prin urmare Rusia NU se poate retrage decat daca NATO se retrage din Europa de Est….Trebuie sa fii idiot si ticalos ca sa ceri retragea Rusiei inainte de retragerea NATO….Razboiul a fost provocat tocmai de expansiunea NATO la Est.

  6. Negocierile Rusia – SUA au durat 25 de ani… Fara rezultat… Acum vorbesc Armele… ONU nu a fost in stare sa voteze interzicerea expansiunii NATO… In Lume exista doar un singur Bloc militar, NATO…..Peste 150 de tari nu sunt in NATO…De ce nu au votat la ONU o rezolutie pentru desfiintarea NATO? Pentru ca sunt corupti, sunt cumparati de Americani, voteaza la ordin american.

  7. Prostovanul e indignat ca Rusia nu vrea pace, ha, ha, ha??? Cu asa cretini si imbecili enormal ca lumea sa se indrepte spre Apocalipsa Nucleara.”Ne apropiem de un punct tensionat în acest conflict. Nu numai că Rusia nu se pregătește pentru pace, ci dimpotrivă lansează noi ofensive”, a spus miercuri secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, la finalul reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, transmite MEDIAFAX.”

  8. Serios!? De asta acum 10 minute un airforce american militar a ajuns ceva mai departe deasupra marii zburand spre sevastopol-crimeea si continuand cateva mii de km spre sochi, aratand punctat linia de survol ca a „depasit” spatiul european si retur pe aceeasi linie aeriana?! Ei cred ca habar nu avem despre provocarile intre natio si putinica! Flyradar arata exact traseele avioanelor care au semnale radar inregistrate online pentru urmarire.

  9. @axon:

    Dom’ inginer-matematician-taran, iar ai baut din gazul la care iti fierbi casaua.

    NATO a fost chemat in Est exact de tarile care au fost lasate sub copita Rusiei, la terminarea Celui De-al doilea Razboi Mondial. Nimeni, dar nimeni!, nu a vrut nici armata sovietica nici comunismul adus de aceasta, incepind cu 1939, peste tarile care au nesansa istorica de a fi vecine cu Rusia. De aceea, ele au cautat protectia Occidentului, o protectie care se pare ca este destul de iluzorie.

  10. Americanii au incalcat „intelegerea” cu rusii de la Malta. Ukraina, Suedia, Finlandia si acum Mamaia Sandu este prea mult. Rusia nu doreste NATO vecin. Un „zid” le convine, ca si americanilor cu Mexicul, ca si europenilor cu toti altii. Cuana Evropa e bucuroasa ca Suedia primeste teroristi fugari ? Intreb pentru o prietena plecata acolo sa-si gaseasca un sot kurd.

  11. In proiectul de rezolutie se va include cumva si Eliberarea tarilor democrate de sub Jugul bazelor militare amerloce si respectarea dreptului international in spiritul si litera sa?
    Despre biolaboratoare se va ciripi ceva?
    Nu de alta dar ca sa fim democrati pe deplin nu doar la interese ascunse pe sub maidanuri…

    Caderea a inceput Joe, can You see it?! Stoltenberg deja s-a prins si pleaca…

  12. Rusia nu mai are decât o mână de trupe în Ucraina, majoritatea fiind în Rusia, deci titlul corect al rezoluției este „…și Ucraina să-și retragă trupele din Rusia” (adică din Donbas și celelalte 2 regiuni care astăzi sunt RUSEȘTI).
    În cazul rezoluțiilor privind retragerea trupelor israeliene din Palestina au votat alături de SUA doar Israel și Ucraina și n-am auzit media să spună că „SUA e izolată”…
    „respectarea independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale fiecărui stat” sunt importante atât timp cât statul nu e Palestina sau nu face parte din componența Rusiei?!
    ONU pare a fi pe drumul inevitabil al irelevanței și va dispărea (sau va fi reformat) imediat ce estul și sudul globului vor construi ordinea pe care o urmăresc; Rusia n-are decât să-și urmărească obiectivele și să aștepte.

  13. Votul ucrainienilor a fost clarissim: 73% au votat zelenski doar pentru ca a promis pace si compromis politic in donbas.
    ADICA ANULAREA EFECTELOR LOVITURII DE STAT AMERICANE DIN 2014, de unde incepe acutizarea conflictului sua-rusia.
    PRIMA masura a guvernului-marioneta fiind interzicerea limbii ruse, adica scoaterea in afara legii a 40% din populatie.
    DOAR in urma acestei masuri aberante ordonata din vest (pentru a face razboiul ireversibil), crimeea declara secesiunea si donbasul autonomia.
    A urmat apoi: atacarea civililor rusofoni cu artileria grea, arderea oamenilor de vii, marsuri paramilitare, incendieri, persecutii religioase, rescrierea istoriei, teroarea nazista.
    ASIMILAREA FORTATA SAU EXTERMINAREA MINORITATILOR (inclusiv cea romana) e fundamentul statului ucrainian banderist. DAR MASURA LA CARE 3 SFERTURI DIN POPULATIE SE OPUNE.
    Atunci care mai e legitimitatea acestor nazisti, impusi de occident?

  14. Aha, de-aia s a dus Lavrov în Africa plus promisiunea făcută Chinei că rușii vor muri ca proștii pe-acolo ca să se poată instala chinezii în pace și fericire. Haraso. Până când nu vor înțelege toți tâmpiții că pe ruși nu-i oprești decât cu biciul ei se vor șterge cu toate rezoluțiile la fund.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.