Rezultatul referendumului nu este obligatoriu pentru parlamentari

Obiectul referendumului din 19 iunie îl constituie aflarea opțiunilor cetățenilor Bucureştiului vis-a-vid de structura administrativă a Capitalei: menţinerea sau desfiinţarea primăriilor de sector. Referendumul din 19 iunie se încadrează în limitele art.13, alin.3 din Legea 3/2000: „Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie”. Numai că referendumul local – inclusiv în situaţia în care rezultatul este unul care aprobă o modificare a structurii administrative – este unul consultativ, şi nu obligă parlamentarii să voteze o lege de eliminare a primăriilor de sector. (Singurele referendumuri ale căror rezultate se aplică obligatoriu sunt cele pentru aprobarea legii de revizuire a Constituţiei şi pentru demiterea preşedintelui ţării; celelalte referendumuri de interes naţional şi local au caracter consultativ – n.a.) Au existat de altfel numeroase situaţii în care Parlamentul a respins legi prin care comune doreau să devină oraşe, sau oraşe doreau să devină municipii. Există un singur element obligatoriu la referendumurile locale: fără existenţa unei consultări populare validate, o lege privind modificări de ordin administrativ nici măcar nu intră în dezbateri parlamentare.

Ar mai fi de spus la acest capitol că sloganul întâlnit pe bannerele PDL, „Tu faci legea capitalei!” nu reprezintă altceva decât un act de manipulare clasică. Dacă referendumul va fi validat, în Parlament se va dezbate doar o lege prin care se modifică structura administrativă a Bucureştiului. Dacă legea trece, abia ulterior poate intra în discuţie o lege a Capitalei. Şi care nu va face obicetul nici unui referendum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.