„Richard Wagner şi Fascinaţia operei de artă totale”

Fundaţia Calea Victoriei şi Teatrul Odeon vă invită vineri 18 septembrie, de la ora 19.30, la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive Vorbe despre Muzică şi Muzicieni, desfăşurat la Sala Studio.

Ne vom reîntâlni cu dirijorul Tiberiu Soare, care ne va povesti despre marele compozitor german Richard Wagner şi Fascinaţia Operei de artă totale.

Richard Wagner a schimbat complet felul în care s-a scris şi s-a ascultat muzica. Compozitorii de după el au ţinut cont de stilul lui, chiar şi prin antiteză, aşa cum este cazul lui Debussy. Putem spune că, alături de Bach şi de Beethoven, Wagner este unul dintre cei mai influenţi muzicieni din istoria muzicii clasice.

Revoluţionar în modul în care concepe muzica, el a realizat o disoluţie în formele de scriere muzicală. Dacă muzica lui J.S. Bach a funcţionat drept un catalizator, muzica lui Wagner a funcţionat în sens opus.

Publicul din vremea lui Wagner a fost fie extrem de admirativ, fie scandalizat; însă nimeni nu a rămas indiferent în faţa creaţiei acestui geniu excentric, a acestui dirijor super-star.

Într-o Europă agitată, Wagner a încercat să se refugieze în tărâmul mitologic, supranatural. Nu există operă de Wagner în care să nu apară elementele supranaturale. El combina saga legendelor vechilor popoare germanice şi ajungea la o sinteză proprie extrem de spectaculoasă, înţesată de simboluri şi motive fascinante.

Richard Wagner este primul compozitor de operă care a reuşit să fie şi libretist. A dorit şi a reuşit să creeze OPERA DE ARTĂ TOTALĂ, care precede şi pregăteşte marile co-producţii hollywoodiene – orchestra extinsă, costume extraordinare, decoruri fabuloase, efecte speciale, muzica memorabilă.

„Wagner a avut influenţe atât de mari încât foarte mulţi compozitori sau stiluri de scriitură de după el ar fi fost de neconceput. Printre ei se numără, de exemplu, John Williams, care a scris muzica la Războiul stelelor, muzică ce vine într-o descendenţă indirectă din muzica lui Wagner”, scrie Tiberiu Soare în cartea Pentru ce mergem la Operă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.