Guvernul României are dificultăţi cu ţinerea sub control a datoriei care depăşeşte anul acesta 50% din PIB, cu cheltuielile pentru programe, inclusiv majorarea pensiilor.
Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 24 noiembrie, ambele partide mari – care formează coaliţia aflată la guvernare în Bucureşti – se bazează pe majorarea pensiilor, într-o ţară cu 19 milioane de locuitori.
România ar trebui să ia rapid măsuri pentru a limita creşterea deficitului bugetar, care devine cel mai mare din Uniunea Europeană, pentru a evita să-şi piardă ratingul din categoria investment-grade („recomandat pentru investiţii”), conform analiştilor de la agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Bloomberg.
Statul de la Marea Neagră, care are cel mai scăzut calificativ din categoria investment-grade” de la toate marile agenţii de evaluare financiară, ar putea fi nevoit să îngheţe cheltuielile şi să crească veniturile pentru a-şi reduce din 2027 deficitul spre limita UE de 3% din PIB, se arată într-un raport publicat marţi de analiştii Federico Barriga Salazar şi Gergely Kiss de la Fitch.
Deficitul bugetar este în grafic pentru a se diminua la 5,8% din PIB, de la un nivel estimat de 7% din PIB anul acesta, fără un efort semnificativ de austeritate fiscală. Procesul mai lent va declanşa o creştere a datoriei publice spre 80% din PIB în 2037, un nivel „extrem de ridicat pentru România”, care ar depăşi media din ţările cu un rating similar, avertizează Fitch.
„Presiunile negative asupra ratingului ar putea creşte, în special dacă există efecte adverse de contagiune de pe urma slăbiciunii fiscale la adresa credibilităţii politice”, au apreciat Salazar şi Kiss, adăugând că România ar putea avea nevoie de mai mult de patru ani pentru reducerea datoriei publice.
România, care este în procedura de deficit excesiv din 2020, a cerut Comisiei Europene să-i permită o perioadă de şapte ani, începând din 2024, pentru reducerea deficitului spre limita de 3% din PIB, dar încă nu a prezentat un plan clar pentru atingerea acestui obiectiv.
Confruntată cu riscul unui deficit peste aşteptări în acest an, coaliţia a luat unele măsuri de limitare a cheltuielilor şi a acordat o amnistie cetăţenilor pentru a achita taxele restante. Mai multe schimbări sunt aşteptate după alegeri.
Agenţia de rating Fitch a reconfirmat pe 30 august ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă.
Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de intrările de capital de la Uniunea Europeană care susţin convergenţa reală a veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare faţă de ţările din aceeaşi categorie de rating („BBB”).
În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,5% în anul 2024, fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) şi fondurile de redresare şi rezilienţă vor continua să susţină creşterea şi investiţiile pe termen mediu.
„Agenţia Fitch estimează că datoria publică raportată la PIB va înregistra o creştere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, şi cu nivelul medianei actuale „BBB”, care se situează la 58,3%”, se subliniază în comunicat.
Principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt reducerea susţinută a deficitului bugetar, care ar influenţa şi o scădere pe termen mediu a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut, precum şi îmbunătăţirea structurală a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.
Comentez degeaba ca ma cenzurati. Rusine cotidianul.
52% din PIB-ul unui an nu este excesiv niciodata, nu mai incercati sa speriati babele ! SIMion, Shosho, Lasconi si Ospararul Piedone nu stiu pe unde se intra in guvern si ce trebuie facut acolo, terminati cu prostiile acestea !
E simplu sa revenim la normalitate bugetara!
1. Gata cu ajutoarele pentru state si organizatii straine.
2. Masuri urgente, luate de stat, pentru refacerea capacitatilor de productie energetica, a sistemelor de irigatii si impaduriri masive, imediate, impreuna cu lichidarea taierilor nejustificate stiintific.
3. Schimbarea totala a modului de cheltuire a banului public pentru investitii, sanctionarea drastica a contestatiilor nejustificate si a nerespectarii contractelor, plus introducerea criteriului pret/calitate la licitatii.
4. Lichidarea sistemului corporatist, cu salarii uriase pentru sefi si mizere pentru salariati.
5. Eliminarea oricarui criteriu ideologic in deciia administrativa.
6. Pedepse marite pentru daune aduse interesului public si munca obligatorie in puscarii.
7. Rejectarea oricarei masuri cu efecte negative asupra economiei, indiferent de unde ar veni.
8. Cresterea drastica a colectarii taxelor si impozitelor, nu marirea lor. Gata cu firmele agreate de partide si cu evaziunea tolerata la interventia vreunei ambasade.
9. Asistenta sociala sa se acorde doar cu conditia prestarii unei activitati utile pentru societate.
Lista e mai lunga, evident, dar usor de aplicat, numai sa se vrea.
Cam de 5 ani exista pensiile nesimțite și de 4 ani e deficit, da? De ce nu subțiază pensiile nesimțite și salariile uriașe plătite în mii de euro la firmele de stat?
deficitul excesiv este o iluzie fiind o abundenta de moneda sustinuta doar de tiparnita… fugiti pe fenta celor care va vor zapaciti din vorbe… nimeni nu are atita surplus de moneda incit sa indatoreze atitea tari! doar din tiaprnita!
Atât cât nu se reducere numărul de parlamentari și bugetari grași o sa avem deficit excesiv! Succesuri!
Ma intreb de ce nici un ziarist nu are curajul sa spuna care e cauza deficitului excesiv? De ce nu vorbesc politicienii despre asta… stiu: ca nu li se da voie de sus. Desi ar trebui sa fie o tema principala de discutie in campania electorala.
Dar ziaristii? Sau daca inca nu si-au dat seama singuri, sa porneasca o investigatie… sa apeleze la niste economisti…
Pentru orice om informat si care intelege economie, cauza e clara: un singur capitol din buget a crescut (cu 150%) adica mult peste ritmul de dezvoltare al tarii, in doar cativa ani: cheltuielile militare. Au crescut de la 1% la 2.5% din PIB. Asta inseamna ca au crescut aproximativ de la 4% la 10% din buget. Aceasta crestere a cheltuielilor militare, de 6 puncte procentuale, nu a fost acoperita de vreun venit si a creat direct deficitul de 7% din buget. Fara cresterea asta, am fi avut 1% deficit, adica excellent.
Cum e posibil sa ai un ditamai elefantul la tine in camera si sa nu-l observi? Presa mai e libera?
Toate statele din Occident conduse de alogenii khazari au fost inglobate in datorii. Iar de imbogatit s-au imbogatit khazarii care s-au dat cetateni get-beget ai popoarelor statelor respective. Beleaua europenilor a inceput de aici. „Primul membru al familiei despre care se cunoaște că a folosit numele „Rothschild” a fost Izaak Elchanan Rothschild, care s-a născut în 1577. Numele înseamnă „Scut Roșu” în germana veche. Ascensiunea familiei pe plan internațional a început în 1744, odată cu nașterea lui Mayer Amschel Rothschild în Frankfurt am Main, Germania. El era fiul lui Amschel Moses Rothschild, (n. circa 1710),[15] un schimbător de valută care făcea afaceri cu Prințul de Hesse. Născut în ghetoul (numit „Judengasse” sau Aleea evreiască) din Frankfurt, Mayer a întemeiat o casă de finanțe și și-a extins imperiul prin instalarea tuturor celor cinci fii ai săi în cele mai importante cinci centre europene financiare pentru a conduce afacerea: Paris, Londra, Napoli, Wiena si Frankfurt. Stema familiei Rothschild conține un pumn care strânge cinci săgeți simbolizând cele cinci dinastii stabilite de cei cinci fii ai lui Mayer Rothschild, ca o referință la Psalmul 127: „Ca săgețile în mâinile unui războinic”. Motto-ul familiei apare sub scut în latină: Concordia, Integritas, Industria (Armonie, Integritate, Industrie).[16]”
„Cam de 5 ani exista pensiile nesimțite”
Pensii speciale sunt decand Lumea si Pamantul. Si ala „intr-o ureche” isi rasplatea aparatorii statului.
Reducerea numarului de bovine, din serviciile de inteligenta ale Romaniei, de la 120.000 capete furajate regeste la max. 6.000. Pentru a salva peste 4 miliarde de dolari anual pe care le consuma intr-o veselie aceste capete de organe ce servesc interesele stapanilor lor externi si nu pe ale noastre, ale romanilor platitori de taxe si impozite.
cica rromania ca sa gaseasca fraieri pentru obligatiunile de stat, o sa emita in curand niste iobag-bonds, pe care o sa incerce sa le vanda la alti amanetati sub ocupatie, japonezii. PS: jos cenzura
@ gelu 10:12
+ 10 !🎯
La fel cu pensiile speciale, măR🤮g …