Roberta Anastase poate deveni preşedinte interimar

Prin revocarea lui Mircea Geoană, poziţia numărul doi în stat revine preşedintei Camerei Deputaţilor. Sesizarea lui Geoană la CCR i-ar putea mări cât de cât şansele lui Titus Corlăţean preşedinte al Senatului.

Roberta preşedinte!

Revocarea lui Mircea Geoană generează două situaţii de senzaţie. Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, nu are calitatea de al doilea om în stat, deci, în cazul indisponibilităţii lui Traian Băsescu, nu poate ocupa funcţia de preşedinte interimar al României. Prin faptul că la Senat există un interimar, automat, omul doi în România devine preşedintele Camerei Deputaţilor, în cazul de faţă, Roberta Anastase. Este ceea ce nu au visat niciodată nici Roberta Anastase şi nici cei mai fanatici suporteri ai ei sau ai lui Traian Băsescu. Este ştiut faptul, Roberta Anastase este 100% în echipa Băsescu. Şi este posibil ca Anastase să rămână cel puţin două-trei luni „vicepreşedintele” României.

Sesizare bumerang a lui Geoană

Debarcatul preşedinte al Senatului Mircea Geoană a sesizat Curtea Constituţională în ceea ce priveşte debarcarea lui. Spre posibilul său ghinion, s-ar putea ca sesizarea să nu fie respinsă direct pe procedură. Aceasta pentru că Mircea Geoană nu are calitate procesuală în raport cu Curtea Constituţională. Hotărârea prin care a fost revocat poate ajunge pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale doar în situaţia în care este făcută de o treime dintre senatori, sau dacă Mircea Geoană se adresează Avocatului Poporului. Dar în acest caz, nu este sigur (pentru că legea nu-l obligă) că Avocatul Poporului va sesiza la rândul lui Curtea Constituţională.

Dacă prin absurd judecătorii CCR acceptă să dezbată pe fond sesizarea lui Geoană, atunci câştig de cauză va avea… Titus Corlăţean. Aceasta pentru că Decizia CCR 601/2005 prevede că, în caz de sancţiune a preşedintelui Senatului, sancţiunea operează doar asupra persoanei, nu şi asupra partidului care l-a propulsat. Pe această decizie a CCR s-a bazat şi se bazează PSD când susţine că postul de preşedinte al Senatului îi va reveni.

Coaliţia majoritară va invoca însă inexistenţa grupului parlamentar care l-a propulsat pe Mircea Geoană, adică PSD+PC, ştiut fiind faptul că unicul senator PC, Dan Voiculescu, a trecut în grupul parlamentar PNL. Când vor fi alegeri pentru şefia Senatului, este posibil să fie câştigată de un PDL-ist. De această dată, PSD va depune constestaţie la Curtea Constituţională. Şi totul se va lungi, iar Roberta Anastase va ocupa cât mai multe zile a doua funcţie în stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.