Roberta Anastase şi Ioan Oltean, pasibili de condamnare

Preşedintele şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi Ioan Oltean, precum şi deputatul UNPR Maria Barna sunt pasibili de condamnare dacă USL va depune plângere penală pentru uz de fals şi abuz în serviciu. Există o încălcare a legii şi un martor care a recunoscut oficial acest lucru.

Care sunt acuzaţiile

Faptele sunt cunoscute. Liderul senatorilor PSD, Adrian Ţuţuianu, a anunţat miercuri 28 septembrie că „în cadrul grupului parlamentar am luat decizia de a face plângeri penale domnului Ioan Oltean, doamnei Roberta Anastase, doamnei Barna şi domnului Buda Daniel, respectiv cei care au girat desfăşurarea unor şedinte de comisii permanente şi a lucrarilor plenului comun în condiţii de nelegalitate”. PSD (în fapt USL în ansamblu) acuză următoarele: şedinţa comisiilor de buget-finanţe în care au fost propuşi candidaţii pentru CSA şi Curtea de Conturi s-a desfăşurat fără a exista cvorumul de şedinţă; raportul comisiilor întocmit şi trimis în plen de Maria Eugenia Barna (preşedinte al Comisiei de buget-finanţe de la Camera Deputaţilor) este un document fals, pentru că ratifică o şedinţă desfăşurată în condiţii de eludare a legii şi regulamentului Parlamentului; preşedintele şi vicepreşedintele Camerei au admis în şedinţă de plen comun votarea unui raport de comisie lovit de nulitate.

Ce prevederi legale au fost încălcate

Legea Curţii de Conturi conţine o prevedere clară privind modul în care sunt numiţi membrii acestei instituţii. Art. 46 (alin. 1) spune: „Membrii Curţii de Conturi sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente pentru buget, finanţe şi bănci ale celor două Camere…”. Din acest articol reiese clar că atribuţia de a propune membri pentru Curtea de Conturi revine celor două comisii de buget-finaţe. Conform regulamentului şedinţelor comune ale comisiilor celor două Camere (art.1 2), „comisiile permanente sesizate în fond lucrează legal, în şedinţe comune, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu atât din numărul deputaţilor, cât şi din numărul senatorilor care le compun; hotărârile se adoptă cu votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi”.

Cei acuzaţi de USL au încălcat cele două articole.

Deputatul Maria Eugenia Barna are două „păcate” la activ:

1. a încălcat art. 12 din regulamentul Parlamentului, pentru că a decis să ţină şedinţa în condiţiile în care din cei 11 senatori componenţi erau prezenţi doar 5 (senatorii USL nu au participat la lucrări, în semn de protest privind acapararea abuzivă a tuturor posturilor vacante în CSA şi Curtea de Conturi de către reprezentanţii Puterii), cvorumul de majoritate fiind de 6 senatori;

2. a elaborat raportul comisiei (propunerile de candidaţi) în condiţiile în care şedinţa nu a întrunit condiţiile de legalitate.

Roberta Anastase şi Ioan Oltean se fac vinovaţi de:

1. supunerea la vot (pe 27 septembrie a.c.) a unui document (raportul trimis de Maria Barna) adoptat în condiţii neregulamentare;

2. prin supunerea la vot a numirii unor candidaţi propuşi printr-un document nul din punctul de vedere al regulamentului Parlamentul, numirea nu s-a mai făcut conform art. 46 din Legea Curţii de Conturi, la propunerea comisiilor, ci direct de către plen.

Un martor recunoaşte încălcarea regulamentului

În şedinţa de plen comun din 20 septembrie 2011 (şedinţă condusă de Mircea Geoană, care nu a acceptat supunerea la vot a raportului semnat de Maria Barna), un senator PDL, participant la şedinţa comisiilor care a fost contestată, Ovidiu Marian (chiar preşedintele Comisiei de buget-finanţe de la Senat), a recunoscut că nu a existat cvorumul cerut de regulament. Redăm din stenograma şedinţei plenului comun din 20 septembrie:

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Am o rugăminte personală la domnul preşedinte Ovidiu Marian, preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, dacă este în plen, poate vine şi ne spune care este situaţia, pentru că informaţiile sunt contradictorii şi riscă să… Cred că este obligaţia preşedintelui comisiei permanente să ne spună care a fost situaţia. Semnătura domniei sale este pusă pe raport şi cred că este corect şi firesc să cerem o relatare şi o prezentare din partea preşedintelui Comisiei pentru buget-finanţe din Senat.

Domnule preşedinte, vă rog, aveţi cuvântul.

Domnul Ovidiu Marian:

Da, domnule preşedinte,

Comisia a continuat, fără să fie prezenţi membrii celor două partide, de la PNL şi de la PSD. (Aplauze.)

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Asta înseamnă că nu a existat cvorumul regulamentar pentru prezenţa senatorilor, dacă înţeleg bine

Declaraţia din plen a senatorului PDL Ovidiu Marian reprezintă dovada de necontestat că şedinţa comisiilor reunite de buget-finanţe nu a fost statutară. Declaraţia este consemnată în stenograma plenului din 20 septembrie şi apare şi în înregistrarea video oficială a Camerei Deputaţilor. Această declaraţie reprezintă dovada falsului făcut de Maria Eugenia Barna şi a abuzului săvârşit o săptămână mai târziu de Roberta Anastase şi Ioan Oltean, care, deşi ştiau că documentul semnat de Barna este nul, l-au supus la vot. Într-un eventual proces, declaraţia lui Ovidiu Marian le va fi fatală celor care au încălcat legea.

PDL pune decizia politică deasupra legii

O declaraţie a liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, în legătură cu acest scandal demonstrează că principalul partid de guvernământ pune decizia politică deasupra respectării legilor. „Indiferent cum am încerca noi, indiferent cât am spune, există nişte rapoarte, chiar dacă ele sunt contestate, singurii care pot sau singurul argument care poate să existe este un vot al plenului. Dacă plenul hotărăşte că acele rapoarte sunt valide, mergem pe acele rapoarte, dacă cineva contestă, avem căile procedurale regulamentare.” Cu alte cuvinte, deşi a existat o şedinţă de comisii nestatutară, deşi exista un raport fals, prin vot majoritatea PDL-UNPR-UDMR-minorităţi a decis prin vot că totul a fost corect.

Situaţia este astfel comentată de deputatul PNL, Dan Motreanu: „Este ca şi cum se ştie că s-a comis un furt, există un prejudiciu, există făptuitori, dar vine cineva şi spune, decidem prin vot dacă s-a comis furtul şi dacă există prejudiciul. Este halucinant şi nu mai are nici o legătură cu democraţia, cu parlamentarismul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.